• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Premiér Fico obedoval so študentmi, slávil ich deň

  • 14:38 17.11.2013
  • BRATISLAVA
Premiér Fico obedoval so študentmi, slávil ich deň

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v nedeľný sviatok Dňa boja za slobodu a demokraciu obedoval a diskutoval na úrade vlády so študentmi.


Je treba vnímať 17. november predovšetkým ako deň študentov,“ vyhlásil Fico s tým, že práve študenti v historických rokoch 1939 aj 1989 zohrali nenahraditeľnú úlohu. Na nedeľnom slávnostnom obede so študentmi bol aj podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Fico upozorňuje na dva veľké historické rozmery 17. novembra. Prvý siaha do roku 1939, keď v Protektoráte Čechy a Morava došlo najskôr 28. októbra k stretu medzi študentmi a Nemcami. Zomrelo viacero ľudí, vrátane študenta medicíny Karlovej Univerzity Jana Opletala. Preto sa o 14 dní potom rozhodli študenti pražských škôl, že sa s ním dôstojne rozlúčia. Došlo k brutálnemu zásahu nemeckých jednotiek, viacerých ľudí popravili a viac ako tisíc študentov odvliekli do koncentračného tábora.

Dva roky potom, 17. novembra 1941, sa stretli v Londýne študenti z 26 krajín s exilovou československou vládou za prítomnosti prezidenta Edvarda Beneša a 17. november vyhlásili za Medzinárodný deň študentstva. Rok potom bolo podobné stretnutie študentov z vyše 50 krajín v USA a potvrdili tento sviatok.

Fico pri spomienke na rok 1989 nespomenul len 17., ale aj 16. november. "Nepochybne boli rôzne pohnútky, prečo študenti šestnásteho v Bratislave a sedemnásteho novembra v Prahe išli do ulíc,“ poznamenal Fico. Bolo to na výročie medzinárodného dňa študentstva, ale vtedy sa už podľa premiéra Európou šírili aj iné názory. „Keďže študenti sú ľudia veľmi akční, dali do rozmeru pripomenutia si Medzinárodného dňa študentstva aj tento veľmi vážny obsah,“ dodal. Ten podľa premiéra v nasledujúcich dňoch viedol k obrovským spoločenským, ekonomickým a politickým zmenám v bývalom Československu.

Na nedeľné stretnutie vybrali študentov z piatich vysokých škôl. Fico s nimi chcel hovoriť o výzvach pre mladých ľudí, napríklad prepojenia vysokoškolského vzdelávania a praxe. „Asi si tu teraz nemusíme klamať do očí, keď si povieme, že často na vysokých školách produkujeme vysokoškolákov, ktorí potom veľmi ťažko hľadajú uplatnenie v živote,“ povedal Fico. Poukázal napríklad na študentov politológie – podľa neho by muselo byť množstvo strán a podstatne živší politický život, aby sa uplatnili títo absolventi. Fico si napríklad vie len ťažko predstaviť, že by si on mal ako 25 ročný zobrať hypotekárny úver na 30 rokov.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.