3 druhy mäsa, ktoré vám znížia hladinu cholesterolu + ktorým druhom sa vyhnúť

Pri vyrovnávaní hladiny cholesterolu v tele je dôležité upraviť svoj príjem omega-3 mastných kyselín.
Pri príliš vysokom množstve cholesterolu v krvi dochádza k jeho ukladaniu na stenách ciev, v dôsledku čoho sa zhoršuje kvalita krvného obehu a po čase dochádza k závažným následkom aj v podobe infarktu či mŕtvice.
Jedným z najvýraznejších prispievateľov k vysokej hladine cholesterolu je nevhodná strava, do ktorej zaraďujeme najmä jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov.
Podľa registrovanej výživovej poradkyne Elizabeth Wallovej je dôležitý aj správny výber mäsa.
„Cholesterol je mastná látka, ktorá sa hromadí v cievach a obmedzuje krvný tok. Často sa pritom získava z jedla,“ uviedla Wallová pre britský portál Express.
Podľa odborníčky zdraviu svojich ciev prispejete aj nahradením červeného mäsa za zdravšie alternatívy. Konkrétne ide o kuracie a morčacie mäso a ryby.
„Nadmerné množstvo mastných jedál a červeného mäsa zvyšuje hladinu cholesterolu a nasýtených tukov. Nízkotučné alternatívy v podobe syra, mlieka a jogurtu, ako aj chudého bieleho mäsa, ako je kuracie, morčacie a ryby, pomáhajú redukovať riziko porážky, srdcových ochorení a cukrovky 2. typu.“
Nezisková organizácia Heart UK dopĺňa, že z hľadiska udržiavania zdravých ciev je tiež potrebné vyhnúť sa mastnému a spracovanému mäsu. Ide napríklad aj o bravčové, jahňacinu, hovädzie, klobásu, slaninu a šunku.
Boj proti cholesterol začína pri ovocí a zelenine
Ovocie a zelenina by mali tvoriť väčšinu z celkovej stravy. Tieto skupiny jedla totiž obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá odstraňuje cholesterol z tela, a majú tiež nízky podiel tuku a kalórií.
„Slúžia aj ako skvelý spôsob na získanie potrebných živín, ako je draslík, vitamín A a vitamín C,“ pokračuje Wallová, podľa ktorej zdraviu srdca prospievajú najmä potraviny bohaté na horčík, teda aj listová zelenina, celozrnné potraviny, strukoviny, marhule, orechy a semiačka a banány.
Pre srdce sú rovnako nevyhnutné aj zdravé omega-3 mastné kyseliny, ktoré okrem cholesterolu znižujú aj krvný tlak. Nájdeme ich v mastných rybách (tuniak, losos, makrely), alebo je možné užívať ich formou doplnkov stravy.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.