• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 19.4.2025Meniny má Jela
20°Bratislava

3 druhy mäsa, ktoré vám znížia hladinu cholesterolu + ktorým druhom sa vyhnúť

  • 7:25 16.06.2023
  • Londýn
3 druhy mäsa, ktoré vám znížia hladinu cholesterolu + ktorým druhom sa vyhnúť

Pri vyrovnávaní hladiny cholesterolu v tele je dôležité upraviť svoj príjem omega-3 mastných kyselín.

Pri príliš vysokom množstve cholesterolu v krvi dochádza k jeho ukladaniu na stenách ciev, v dôsledku čoho sa zhoršuje kvalita krvného obehu a po čase dochádza k závažným následkom aj v podobe infarktu či mŕtvice.

Jedným z najvýraznejších prispievateľov k vysokej hladine cholesterolu je nevhodná strava, do ktorej zaraďujeme najmä jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov.

Podľa registrovanej výživovej poradkyne Elizabeth Wallovej je dôležitý aj správny výber mäsa.

„Cholesterol je mastná látka, ktorá sa hromadí v cievach a obmedzuje krvný tok. Často sa pritom získava z jedla,“ uviedla Wallová pre britský portál Express.

Podľa odborníčky zdraviu svojich ciev prispejete aj nahradením červeného mäsa za zdravšie alternatívy. Konkrétne ide o kuracie a morčacie mäso a ryby.

„Nadmerné množstvo mastných jedál a červeného mäsa zvyšuje hladinu cholesterolu a nasýtených tukov. Nízkotučné alternatívy v podobe syra, mlieka a jogurtu, ako aj chudého bieleho mäsa, ako je kuracie, morčacie a ryby, pomáhajú redukovať riziko porážky, srdcových ochorení a cukrovky 2. typu.“

Nezisková organizácia Heart UK dopĺňa, že z hľadiska udržiavania zdravých ciev je tiež potrebné vyhnúť sa mastnému a spracovanému mäsu. Ide napríklad aj o bravčové, jahňacinu, hovädzie, klobásu, slaninu a šunku.

Boj proti cholesterol začína pri ovocí a zelenine

Ovocie a zelenina by mali tvoriť väčšinu z celkovej stravy. Tieto skupiny jedla totiž obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá odstraňuje cholesterol z tela, a majú tiež nízky podiel tuku a kalórií.

„Slúžia aj ako skvelý spôsob na získanie potrebných živín, ako je draslík, vitamín A a vitamín C,“ pokračuje Wallová, podľa ktorej zdraviu srdca prospievajú najmä potraviny bohaté na horčík, teda aj listová zelenina, celozrnné potraviny, strukoviny, marhule, orechy a semiačka a banány.

Pre srdce sú rovnako nevyhnutné aj zdravé omega-3 mastné kyseliny, ktoré okrem cholesterolu znižujú aj krvný tlak. Nájdeme ich v mastných rybách (tuniak, losos, makrely), alebo je možné užívať ich formou doplnkov stravy.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, heartuk.org.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

VČERA - 21:42Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

VČERA - 21:14Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

20:11 15.04.2025Zdravie

Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

20:22 14.04.2025Zdravie

Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.