Najväčšie mýty o čokoláde: Tomuto ste zrejme verili aj vy
- 20:12 09.07.2023
- Bratislava
Vďaka týmto informáciám ju budete mať ešte radšej.
Čokoláda je pre mnohých dokonalým pôžitkom. Spája sa s ňou však aj mnoho mýtov.
Z čokolády sa priberá, obsahuje veľa kofeínu, je nezdravá. Veríte aj vy týmto mýtom? Nasledujúce fakty uvedú informácie týkajúce sa čokolády na pravú mieru.
Mýtus: Čokoláda je plná nasýtených tukov a je zlá pre cholesterol
Kyselina stearová, hlavný nasýtený tuk nachádzajúci sa v mliečnej čokoláde, je jedinečná. Výskum ukázal, že nezvyšuje hladinu cholesterolu rovnakým spôsobom ako iné typy nasýtených tukov.
Ukázalo sa, že konzumácia 40-gramovej čokoládovej tyčinky zvyšuje hladinu HDL cholesterolu.
Mýtus: Čokoláda má vysoký obsah kofeínu
Čokoláda môže pôsobiť povzbudzujúco, no v skutočnosti nemá vysoký obsah kofeínu. 40-gramová čokoládová tyčinka obsahuje 6 mg kofeínu. Ide o rovnaké množstvo, ako má šálka kávy bez kofeínu. Pre porovnanie: bežná káva obsahuje asi 65 - 135 mg kofeínu.
Mýtus: Čokoláda spôsobuje kazy
Čokoláda sama o sebe nie je zodpovedná za kazy. Tie sa tvoria, keď baktérie v ústach metabolizujú cukry a škroby z akéhokoľvek druhu jedla. Zubnú sklovinu narušuje kyselina, čím sa tvoria zubné kazy.
Obsah bielkovín, vápnika a fosfátov v mliečnej čokoláde môže dokonca chrániť zubnú sklovinu a vďaka obsahu tuku sa ústa po čokoláde čistia rýchlejšie ako po iných sladkostiach, čím sa skracuje doba, po ktorú jej cukry zostávajú v kontakte s povrchom zubov.
Mýtus: Čokoláda nemá žiadnu nutričnú hodnotu
Čokoláda je dobrým zdrojom horčíka, medi, železa a zinku. Obsahuje tiež polyfenoly, ktoré sa spájajú so zníženým rizikom koronárnych ochorení.
Denná porcia tmavej čokolády, ktorá obsahuje viac antioxidantov ako mliečna, môže tiež pomôcť znížiť krvný tlak a zlepšiť inzulínovú rezistenciu. Vyplýva to z výsledkov spoločnej štúdie medzi Tufts University v Bostone a University of L’Aquila v Taliansku.
Mýtus: Čokoláda spôsobuje migrény
Štúdia z University of Pittsburgh, ktorá sa zaoberala bežnými príčinami migrény, nepreukázala žiadnu súvislosť medzi čokoládou a bolesťami hlavy. Výsledky boli publikované v neurologickom časopise Cephalalgia.
Za pôvodcov chronickej bolesti sú považované amíny v potravinách, ako je syr čedar, arašidy, údeniny, alkohol či čokoláda. Táto štúdia však čokoládu vylúčila z možných príčin bolesti hlavy.
Mýtus: Čokoláda spôsobuje akné
Štúdie za posledných 20 rokov vylúčili čokoládu ako príčinu akné. V skutočnosti mnohí dermatológovia pochybujú o tom, že strava zohráva významnú úlohu pri vzniku akné. Predpokladá sa, že akné je spôsobené kombináciou vysokej hladiny baktérií a mastnoty na koži.
Mýtus: Z čokolády sa priberá
Zlá povesť čokolády sa pomaly mení a výskumy teraz ukazujú, že čokoláda môže byť súčasťou celkového zdravého životného štýlu, ak sa konzumuje s mierou. Priemerná čokoládová tyčinka obsahuje 220 kalórií. Ak sa v rámci diéty vylúčia iné vysokokalorické potraviny, dať si takú tyčinku nie je problém. Ak si občas kúsok vychutnáte, môžete tak znížiť riziko prejedania sa.
Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru
Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.
Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov
V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.