• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Všeobecní lekári chcú viac kompetencií

  • 18:35 18.11.2013
  • BRATISLAVA
Všeobecní lekári chcú viac kompetencií

Išlo by napríklad o ošetrenie jednoduchých povrchových poškodení kože, kožných hnisavých ochorení, preležanín či výplach ušného mazu.

Všeobecní lekári chcú viac kompetencií, ktoré by im priniesli aj viac peňazí do ambulancií. Volajú preto po rozšírení výkonov, ktoré môžu v ambulanciách vykonávať. Tie by im mali zdravotné poisťovne hradiť nad rámec kapitácií, teda platieb, ktoré mesačne dostávajú za svojich pacientov.

Išlo by napríklad o ošetrenie jednoduchých povrchových poškodení kože, kožných hnisavých ochorení, preležanín či výplach ušného mazu. "Myslím, že starší kolegovia sú pripravení na to, aby mohli ošetriť jednoduché povrchové poškodenia kože, ľahké zranenia, kde nie je potrebné, aby pacient navštívil ďalšie špecializované zariadenia," povedal viceprezident Asociácie súkromných lekárov pre všeobecných lekárov Dušan Lipták. Nešlo by pritom podľa neho o šitie rán na tvári, ani o žiadne vážne poranenia, kde sú poškodené šľachy, cievy alebo nervy.

Podľa zákona dnes musia mať všeobecní lekári prístroj, na základe ktorého určujú, či má pacient bakteriálny zápal a potrebuje antibiotiká. Lipták však hovorí, že CRP v súčasnosti prepláca nad rámec kapitácií len jedna poisťovňa. Okrem CRP by všeobecní lekári chceli mať zaplatenú aj pravidelnú kontrolu zrážanlivosti krvi u pacientov, ktorí užívajú lieky proti zrážanlivosti. "Počet takýchto pacientov v ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých sa neustále zvyšuje," hovorí Lipták. Ak by sa tieto vyšetrenia realizovali u všeobecných lekárov, špecialisti by tak podľa neho získali viac času a mohli by sa viac venovať jednotlivým pacientom. Priniesť by to mohlo aj skrátenie čakacích lehôt u špecialistov, tvrdí Lipták.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej je zámerom rezortu postupne rozširovať kompetencie pre všeobecných lekárov. Dodáva však, že lekárov treba dovzdelať. "Od nového roku sa zvyšujú kompetencie všeobecných lekárov, ide naozaj zatiaľ iba o prvý krok, nepôjde o veľké množstvo kompetencií, začíname od tých jednoduchších," povedala Čižmáriková. V prvom kroku podľa nej nepôjde napríklad o šitie rán. "Skôr uvažujeme o základných kardiologických vyšetreniach," spresnila.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.