V prekvapivom jedle našli kľúč k boju proti ochoreniam srdca
K zdravej strave podľa najnovšieho výskumu patria aj jedlá, ktoré sa štandardne ako zdravé neopisujú.
Experti na výživu prichádzajú s novým zoznamom jedál, ktoré podľa nich znižujú riziko vzniku ochorení srdca. Škála perspektívnej zdravej epidemiologickej mestskej a vidieckej stravy (Prospective Urban and Rural Epidemiological Healthy Diet Score, PURE) delí jedlá do šiestich skupín: ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, ryby a plnotučné mliečne výrobky.
Z výskumu vyplýva, že v rámci zdravej stravy by sme nemali vynechávať ani také jedlá, ako celozrnné obilniny a nespracované mäso. Priestor sa však prekvapivo nájde aj pre syry, jogurty či mlieko.
„Verejnosť priťahujú najmä nízkotučné výrobky... Štítky na potravinách hlásia nízky obsah tuku a nasýteného tuku,“ uviedol vo vyhlásení autor štúdie a odborný asistent na McMaster University v Kanade Andrew Mente.
„Naše výsledky dokazujú, že zdravá strava povoľuje až dve porcie mliečnych, predovšetkým plnotučných výrobkov za deň,“ pokračuje Mente.
Základnú zložku PURE stravy tvorí týchto 6 kategórií jedla:
- ovocie: 2 až 3 porcie denne
- zelenina: 2 až 3 porcie denne
- strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach): 3 až 4 porcie týždenne
- orechy: 7 porcií týždenne
- ryby: 2 až 3 porcie týždenne
- mliečne výrobky: 2 porcie denne
Podľa Menteho sa „mierne množstvá rýb a plnotučných mliečnych výrobkov spájajú s nižším rizikom srdcovo-cievnych ochorení.“ „Rovnaké zdravotné výhody poskytuje mierny príjem obilnín a mäsa v prípade, že ide o nerafinované celozrnné obilniny a nespracované mäso,“ uviedol Mente.
Na rozdiel od populárnej stredomorskej stravy a iných typov stravovania bola PURE strava koncipovaná na základe informácií o stravovaní v bohatších západných krajinách, ale aj krajinách s nižším príjmom.
Údaje použité v analýze PURE zahŕňajú takmer 150 tisíc ľudí z 21 krajín na piatich kontinentoch.
„Táto štúdia je dodnes najrozmanitejším prieskumom vplyvu stravy na zdravie na svete a jediná s dostatočným zastúpením vyššej, strednej a nižšej príjmovej vrstvy,“ pokračuje Mente.
„Spojitosť medzi PURE stravovaním a zdravotnými výsledkami sa preukázala najmä u zdravých ľudí, pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetikov a v rámci všetkých príjmových skupín,“ dodáva Mente.
Autori na záver poukazujú na to, že pri zdravom stravovaní je najdôležitejšou zásadou „rozmanitosť a miernosť“. Napriek preukázaným výhodám by sme mali celozrnné obilniny a mäso prijímať len v obmedzenom množstve nepresahujúcom jednu porciu denne.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.