V prekvapivom jedle našli kľúč k boju proti ochoreniam srdca

K zdravej strave podľa najnovšieho výskumu patria aj jedlá, ktoré sa štandardne ako zdravé neopisujú.
Experti na výživu prichádzajú s novým zoznamom jedál, ktoré podľa nich znižujú riziko vzniku ochorení srdca. Škála perspektívnej zdravej epidemiologickej mestskej a vidieckej stravy (Prospective Urban and Rural Epidemiological Healthy Diet Score, PURE) delí jedlá do šiestich skupín: ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, ryby a plnotučné mliečne výrobky.
Z výskumu vyplýva, že v rámci zdravej stravy by sme nemali vynechávať ani také jedlá, ako celozrnné obilniny a nespracované mäso. Priestor sa však prekvapivo nájde aj pre syry, jogurty či mlieko.
„Verejnosť priťahujú najmä nízkotučné výrobky... Štítky na potravinách hlásia nízky obsah tuku a nasýteného tuku,“ uviedol vo vyhlásení autor štúdie a odborný asistent na McMaster University v Kanade Andrew Mente.
„Naše výsledky dokazujú, že zdravá strava povoľuje až dve porcie mliečnych, predovšetkým plnotučných výrobkov za deň,“ pokračuje Mente.
Základnú zložku PURE stravy tvorí týchto 6 kategórií jedla:
- ovocie: 2 až 3 porcie denne
- zelenina: 2 až 3 porcie denne
- strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach): 3 až 4 porcie týždenne
- orechy: 7 porcií týždenne
- ryby: 2 až 3 porcie týždenne
- mliečne výrobky: 2 porcie denne
Podľa Menteho sa „mierne množstvá rýb a plnotučných mliečnych výrobkov spájajú s nižším rizikom srdcovo-cievnych ochorení.“ „Rovnaké zdravotné výhody poskytuje mierny príjem obilnín a mäsa v prípade, že ide o nerafinované celozrnné obilniny a nespracované mäso,“ uviedol Mente.
Na rozdiel od populárnej stredomorskej stravy a iných typov stravovania bola PURE strava koncipovaná na základe informácií o stravovaní v bohatších západných krajinách, ale aj krajinách s nižším príjmom.
Údaje použité v analýze PURE zahŕňajú takmer 150 tisíc ľudí z 21 krajín na piatich kontinentoch.
„Táto štúdia je dodnes najrozmanitejším prieskumom vplyvu stravy na zdravie na svete a jediná s dostatočným zastúpením vyššej, strednej a nižšej príjmovej vrstvy,“ pokračuje Mente.
„Spojitosť medzi PURE stravovaním a zdravotnými výsledkami sa preukázala najmä u zdravých ľudí, pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetikov a v rámci všetkých príjmových skupín,“ dodáva Mente.
Autori na záver poukazujú na to, že pri zdravom stravovaní je najdôležitejšou zásadou „rozmanitosť a miernosť“. Napriek preukázaným výhodám by sme mali celozrnné obilniny a mäso prijímať len v obmedzenom množstve nepresahujúcom jednu porciu denne.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.