Tieto sladké jedlá zvyšujú riziko močových kameňov
Výskumníci zistili, že osoby s najvyšším príjmom pridaných cukrov mali takmer o 40 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov.
Podľa štúdie môže konzumácia sladkých spracovaných potravín a nápojov, ako sú sušienky, koláče a limonády, zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov. Výskumníci po prvýkrát poukázali na to, že konzumácia väčšieho množstva pridaných cukrov, ktoré sa často nachádzajú v spracovaných pochutinách, môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku tohto bolestivého ochorenia. Zistenia boli publikované v časopise Frontiers in Nutrition.
Obličkové kamene, ktoré postihujú viac ako jedného z desiatich ľudí, môžu spôsobiť silnú bolesť, nevoľnosť, zvracanie, horúčku, zimnicu a krv v moči pacienta. Časom môžu tieto kamene viesť k infekciám, opuchu obličiek a potenciálne život ohrozujúcim ochoreniam obličiek. Faktory, ktoré prispievajú k vzniku tohto stavu, sú obezita, chronická hnačka, dehydratácia, zápalové ochorenie čriev, cukrovka a dna.
Táto štúdia teraz pridáva na zoznam rizikových faktorov vzniku obličkových kameňov aj nadbytok cukru, ktorý je bežnou zložkou nezdravých potravín. Výskumníci poukázali na výskyt pridaných cukrov vo výrobkoch, ako sú limonády, ovocné nápoje, čokoláda, zmrzlina a iné ultra spracované výrobky.
"Naša štúdia je prvou, ktorá uvádza súvislosť medzi konzumáciou pridaného cukru a obličkovými kameňmi," uvádza v tlačovej správe hlavný autor štúdie Shan Yin, výskumník z Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College v Nanchongu v Číne. "To naznačuje, že obmedzenie príjmu pridaného cukru môže pomôcť predchádzať tvorbe obličkových kameňov."
Doktor Yin a jeho tím analyzovali zdravotné údaje viac ako 28 000 dospelých Američanov. Účastníci uviedli, či mali v minulosti obličkové kamene, a ich denný príjem pridaných cukrov bol odhadnutý na základe nedávnej konzumácie potravín a nápojov. Ďalšie úvahy zahŕňali kvalitu ich stravy, príjem škodlivých potravín a prospešných zložiek stravy, ako sú ovocie, zelenina a celozrnné výrobky.
Tím pri výpočte pravdepodobnosti vzniku obličkových kameňov každý rok počas štúdie zohľadnil aj faktory, ako sú pohlavie, vek, rasa, etnický pôvod, relatívny príjem a index telesnej hmotnosti (BMI). U účastníkov s vyšším príjmom cukru na začiatku štúdie bol pozorovaný vyšší výskyt obličkových kameňov, nižšie skóre zdravej výživy a nižšia úroveň vzdelania. Priemerný denný príjem pridaného cukru bol 272,1 kalórií, čo predstavovalo 13,2 % celkového denného energetického príjmu.
Tím zistil konzistentnú súvislosť medzi percentuálnym podielom príjmu energie z pridaných cukrov a vznikom obličkových kameňov. Účastníci s najvyšším 25-percentným príjmom pridaných cukrov mali počas štúdie o 39 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov.
Tí, ktorých celková energia pochádzala z viac ako 25 percent z pridaných cukrov, mali 88-percentnú vyššiu šancu na vznik kameňov ako tí, ktorých celková energia pochádzala z menej ako piatich percent z pridaných cukrov. Vedci uvádzajú, že presné mechanizmy, ktoré spájajú vysokú spotrebu pridaných cukrov so zvýšeným rizikom vzniku obličkových kameňov, zatiaľ nie sú známe.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.