Kedy si ráno dopriať prvú kávu? Po prebudení počkajte aspoň takýto čas
Ak je káva to prvé, po čom po rannom prebudení siahate, pravdepodobne nastal čas spomaliť.
Niektorých z nás ráno nič nenakopne lepšie ako pravidelná šálka kávy. Hoci je tento nápoj v mnohých ohľadoch prospešný pre zdravie, s jeho pitím predsa len treba chvíľu počkať. Príliš skorá konzumácia kávy hneď po prebudení totiž môže mať na telo drastické následky.
Výkonný riaditeľ spoločnosti Happy Beds a expert na spánok Rex Isap pre portál Huffington Post uvádza, že pitie kávy na lačný žalúdok hneď po prebudení popiera prirodzený rytmus a odpoveď tela.
„Kávu si mnohí z nás vychutnávajú hneď po prebudení,“ píše stránka predajcu. „Ak z nej však chcete vyťažiť všetky benefity, mali by ste počkať aspoň hodinu.“
Dôvod, prečo sa vyčkávanie oplatí, je aj vysoká hladina kortizolu hneď po prebudení. Tento hormón, ktorý poznáme aj vďaka prívlastku „stresový“, zvyšuje mieru pozornosti. Na rovnakom princípe však funguje aj kofeín, preto keď sa tieto dve skutočnosti skombinujú, riskujete získanú toleranciu voči kofeínu.
Ďalší dôvod, prečo sa oplatí s kávou počkať aspoň hodinu po prebudení, je dehydratácia. Kofeín totiž pôsobí močopudne, a tak telo oberá o všetky zásoby tekutín. To je však po noci to posledné, po čom túžite, keďže ráno je miera telesnej hydratácie už aj tak nízka.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.