Hygienici preverili ázijske reštaurácie, výsledky sú hrozivé
Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) kontroloval v čase od 9. do 18. októbra ázijské reštaurácie, pričom najhoršie dopadli prevádzky v Trenčianskom kraji, najmenej nedostatkov bolo v Žilinskom kraji.
Ako ďalej na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave informovala Eva Jóžeffiová z Odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR, takmer v každej druhej prevádzke zistili kontrolóri nedostatky.
Najviac prevádzok čínskych, indických, kórejských či orientálnych reštaurácií, a to 39, skontroloval úrad v Bratislavskom kraji. V Trnavskom a Žilinskom kraji sa kontrolóri zamerali na 29 prevádzok, v Nitrianskom skontrolovali 27 a v Košickom kraji 25 reštaurácií. ÚVZ SR skontroloval spolu 193 ázijských reštaurácií, pričom nedostatky zistil v 89 z nich.
Situácia sa zlepšila
Úrad prevádzky kontroloval prvýkrát v septembri 2012, nedostatky boli vtedy v 134 prevádzkach zo 176 kontrolovaných, ďalšia kontrola, ktorá bola zameraná na odstránenie nedostatkov, bola v novembri minulého roku. „Pri tohtoročnej kontrole sme zistili, že prevádzka ázijských reštaurácií sa zlepšila v piatich krajoch,“ doplnila Jóžeffiová.
Situácia sa zhoršila v Martine, vo Zvolene, v Košiciach a Trenčíne. „Počas prvej kontroly sme vlani zistili veľa nedostatkov, preto nám nariadili druhú po dvoch mesiacoch. Teraz sme si chceli overiť, či sa situácia v prevádzkach zlepšila, pretože s problémami sa stretávame stále,“ poznamenala zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková.
Reštaurácie opätovne zmrazovali mäso
Kontroly Úradu verejného zdravotníctva SR boli zamerané predovšetkým na dodržiavanie osobnej hygieny, doklady o odbornej či zdravotnej spôsobilosti zamestnancov, pôvod tovaru či rôzne zmrazovacie, teplotné a chladiace procesy.
Nedostatkov, ktoré kontrolóri zistili najčastejšie, bolo viac. Reštaurácie napríklad opätovne zmrazovali mäso, ktoré dostali v nezmrazenom stave, suroviny a potraviny neboli označené v slovenskom jazyku, zamestnanci odkladali hotové jedlá po dátume spotreby či rozmrazovali pokrmy pri izbovej teplote, napríklad v nádobe s vodou. V niektorých prípadoch chýbali doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov.
Rozdali pokuty
V ázijských reštauráciách je podľa Ivety Truskovej výraznejšie epidemiologické riziko. „Kuchári využívajú často marinované mäso, ryžu, cestoviny či surové zeleninové šaláty, huby a omáčky,“ priblížila. Kontrolóri ÚVZ SR preto odobrali počas kontrol 492 sterov z prostredia, pracovných plôch, odevov a z rúk zamestnancov. Z nich 78 nevyhovelo, pričom sa v nich zistila prítomnosť koliformných baktérií, E. coli či streptokoky a stafylokoky.
Patogénne mikroorganizmy môžu podľa zástupkyne hlavného hygienika SR pochádzať napríklad z nedostatočného tepelného spracovania, no súvisí to tiež s receptúrou jedál, hygienou zamestnancov či s nedostatočným umytím zeleniny a ovocia, ktoré sa do jedál dávajú v surovom stave. Zároveň úrad odobral 380 vzoriek jedál, z ktorých bolo nevyhovujúcich 10. Bolo to napríklad sushi či pražená ryža s vajcom, v ktorých zistili prekročený počet baktérie bacillus cereus.
Za zistené nedostatky uložil ÚVZ SR 81 blokových pokút v sume 5402 eur. Najviac a v najvyššej sume ich bolo v Nitrianskom kraji, 16 blokových pokút v hodnote 1360 eur. V ôsmich prípadoch bolo začaté správne konanie s cieľom uloženia pokuty, pričom predpokladaná suma je 3500 eur. Najviac konaní sa vedie v Košickom kraji. Ide o štyri v sume 1450 eur. „Môžem však konštatovať, že v porovnaní s výsledkami kontrol v roku 2012 sa situácia v ázijských reštauráciách zlepšila,“ uviedla Jóžeffiová s tým, že nedostatky sa zistili v menšom počte prevádzok a boli menej závažné.
Najviac nedostatkov našli v Trenčianskom kraji
Najviac pokút a v najvyššej sume uložil v Nitrianskom kraji. Z 27 kontrolovaných prevádzok zistili hygienici nedostatky v trinástich. Uložili 16 blokových pokút za spolu 1360 eur. Najhoršie obstál Trenčiansky kraj, kde zo 14 prevádzok malo problémy s hygienou až 10.
V Nitre našli hygienici nedostatky v šiestich ázijských reštauráciách a bistrách. Vytkli im napríklad spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín, skladovanie hotových pokrmov z predchádzajúceho dňa, nedostatočnú prevádzkovú hygienu či nesprávne rozmrazovanie mäsa.
Závažnejšie problémy však zistili v prevádzkach v Nových Zámkoch a v Komárne. V troch ázijských reštauráciách v Nových Zámkoch mali stery z pracovného prostredia či rúk zamestnancov nevyhovujúce výsledky. Rozbor ukázal prítomnosť koliformných baktérií, E. coli či stafylokokov. Patogénne mikroorganizmy môžu pochádzať napríklad z nedostatočného tepelného spracovania, no súvisieť môžu tiež s receptúrou jedál, hygienou zamestnancov či s nedostatočným umytím zeleniny a ovocia, ktoré sa do jedál dávajú v surovom stave.
V Komárne boli stery s nevyhovujúcimi výsledkami v dvoch reštauračných zariadeniach. Nedostatky našli hygienici aj v jednej čínskej reštaurácii v Leviciach, kde skladovali tepelne upravené kačacie mäso v kartónoch na podlahe a v Topoľčanoch, kde boli znečistené steny aj podlaha prevádzky. Celkovo sa však podľa Úradu verejného zdravotníctva SR hygiena v ázijských reštauráciách na Slovensku oproti kontrole v roku 2012 zlepšila. Výsledky októbrovej kontroly možno nájsť na internetovej stránke úradu.
Správu z mimoriadnej kontroly zameranej na dodržiavanie hygienických požiadaviek v „ázijských reštauráciách“ možno nájsť na: http://www.uvzsr.sk/docs/uk/sprava_z_azijskych_restauracii_2013.pdf
Žiga odmieta tvrdenia, že by bol Šutaj Eštok hovorcom premiéra
Podľa Žigu je Hlas-SD zastabilizovaný.
Prezident: Môj zbor poradcov ešte nie je kompletný
Tím poradcov hlavy štátu ešte nie je kompletný. Pre TASR to v rozhovore povedal prezident SR Peter Pellegrini.
Vernarcová: Ak pyrotechnika odtrhne časť tela, často sa ešte dá prišiť naspäť
Kombinácia alkoholu, nesprávnej manipulácie so zábavnou pyrotechnikou a "frajeriny" počas silvestrovských osláv vie spôsobiť nešťastie.
Rýchlik zrazil a usmrtil osobu v koľajisku
Nehoda na železničnej trati mala za následok prerušenie dopravy a meškanie vlakových spojov.
Drucker: Platy učiteľov by mohli byť prepojené s výsledkami vzdelávania
Zvyšovanie platov by sa previazalo na zásluhovosť a automaticky sa spúšťalo v prípade zlepšenia slovenských žiakov v medzinárodných testoch.