Pšeničný lepok má šokujúci vplyv na mozog

Vedci však upozorňujú, že zatiaľ by ľudia nemali zavrhnúť všetky druhy pečiva.
Približne päť percent ľudí na svete pociťuje problémy súvisiace s konzumáciou lepku. Lepok sa nachádza v obilninách, ako je pšenica, raž a jačmeň. Medzi príznaky neznášanlivosti lepku patria bolesti brucha, úzkosť, nadúvanie, pocit plynatosti, hnačka. Tím výskumníkov z Otagskej univerzity však zistil, že pšeničný lepok spôsobuje aj zápal mozgu. Tieto zistenia boli publikované v odbornom časopise Journal of Neuroendocrinology.
Lepok súvisí so zápalom mozgu
Vedci vykonali experimenty na zvieracom modeli. Tím uviedol, že hoci predchádzajúce štúdie dokázali, že lepok podporuje nárast telesnej hmotnosti a zápal v nervovom systéme a gastrointestinálnom trakte na myšacom modeli, vieme len málo o tom, ako lepok ovplyvňuje mozog.
"Myši sú vynikajúcim modelom na štúdium ľudskej fyziológie. Majú veľmi podobný obehový, reprodukčný, tráviaci, hormonálny a nervový systém," uviedol Alex Tups, hlavný autor štúdie, v tlačovej správe. "Je teda celkom možné, že rovnaký zápal, aký sme zistili u myší, sa môže vyskytnúť aj u ľudí."
Experimenty na myšiach
Tím kŕmil samce myší stravou s nízkym obsahom tuku obohatenou o 4,5 % lepku a stravou s vysokým obsahom tuku obohatenou o 4,5 % lepku. Chceli zistiť, ako sa tým zmení telesná hmotnosť, metabolické markery a systémový aj centrálny zápal u myší v porovnaní s myšami kŕmenými stravou, ktorá prirodzene neobsahuje lepok.
Vedci zistili, že lepková strava s vysokým obsahom tuku zvyšuje telesnú hmotnosť, ale nemá žiadny vplyv na kalorický príjem alebo energetický výdaj, ani keď ide o stravu s nízkym obsahom tuku. C-reaktívny proteín, prstencovitý proteín nachádzajúci sa v krvnej plazme, ktorý stúpa v reakcii na zápal, sa zvýšil aj u myší kŕmených stravou s lepkom a nízkym obsahom tuku.
"Mozog má dva typy imunitných buniek podobných makrofágom v krvi. Nazývajú sa astrocyty a mikroglie. Zistili sme, že lepok, ako aj strava s vysokým obsahom tuku zvyšujú počet týchto imunitných buniek. Účinok lepku pridaného k normálnej strave zvýšil počet buniek v rovnakej miere, ako keby boli myši kŕmené stravou s vysokým obsahom tuku. Keď sa lepok pridal k strave s vysokým obsahom tuku, počet buniek sa zvýšil ešte viac," dodal Tups.
"Ak lepok viedol u ľudí k zápalu hypotalamu (oblasť mozgu dôležitá pre koordináciu základných metabolických funkcií), a teda k poškodeniu mozgu, môže to mať z dlhodobého hľadiska zlé následky, napríklad zvýšenie telesnej hmotnosti a zhoršenie regulácie cukru v krvi. Ak by sa tieto účinky stali trvalými, mohli by zhoršiť riziko napr. zhoršenia pamäťových funkcií, ktoré súvisia s narušenou reguláciou hladiny cukru v krvi," povedal Tups.
Ľudia by nemali prestať konzumovať lepok
Tím vedcov uviedol, že nevie, prečo k tomu dochádza, ale zároveň upozornil, že závery vyvodené zo štúdie neznamenajú, že ľudia majú prestať konzumovať lepok. "Tvrdíme, že budúce štúdie musia odhaliť, či sa naše zistenia u myší dajú preniesť na ľudí a či sa astro- a mikroglióza vyvolaná lepkom môže vyvinúť aj u jedincov citlivých na lepok," povedal Tups.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.