• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 28.9.2024Meniny má Václav
14°Bratislava

Ján Kubiš vyzval prezidentku na prijatie ráznych krokov a upokojenie situácie

  • 15:33 17.08.2023
  • Bratislava
Ján Kubiš vyzval prezidentku na prijatie ráznych krokov a upokojenie situácie

Prezidentka Zuzana Čaputová by mala prijať rázne kroky a opatrenia na upokojenie situácie a zabezpečenie riadneho chodu právneho štátu s plným rešpektovaním zákonov a kompetencií jednotlivých zložiek štátu.

Vyzval ju k tomu bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš, ktorý sa spomína ako možný kandidát na prezidenta SR. Apeluje tiež na premiéra Ľudovíta Ódora a ďalších politikov na zastavenie ďalšej eskalácie situácie a zvyšovanie napätia v spoločnosti s dosahmi na nadchádzajúce voľby.

V súvislosti s ostatným vývojom na Slovensku dôrazne vyzývam prezidentku na prijatie ráznych krokov a opatrení na upokojenie situácie a zabezpečenie riadneho chodu právneho štátu s plným rešpektovaním zákonov a kompetencií jednotlivých zložiek a inštitúcií štátu v zmysle demokratických princípov vrátane civilnej kontroly nad ozbrojenými zložkami. Vyzývam prezidentku, aby v tomto zmysle konala aj vo vzťahu k svojej vláde vrátane predsedu vlády, ktorý jej rozhodnutím vykonáva aj funkciu ministra vnútra,“ uviedol Kubiš pre TASR v súvislosti so štvrtkovým zásahom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Rovnako apeloval na politikov, aby veľmi zdržanlivo komentovali vzniknutú situáciu a svojimi výrokmi neprilievali olej do ohňa v už vyostrenej predvolebnej situácii. „Vo svojej dlhej praxi v rôznych častiach sveta som sa často stretol s krokmi a vývojom, ktorý sa nezvládol a viedol ku krízam a konfliktom,“ upozornil. Aj preto je znepokojený súčasným vývojom a krokmi aktérov situácie. „Slovensko si to nezaslúži a nemôže si to dovoliť,“ uzavrel.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb. Medzi nimi podnikateľa Petra Košča, bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, príslušníka SIS Michala Aaláča, bývalého príslušníka NAKA Jána Kaľavského a bývalého príslušníka SIS Martina Ciriaka. Obvinenie sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, či navodzovať dojem o manipulácii výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví. Prezidentka vyzvala premiéra, aby zvolal v tejto súvislosti bezpečnostnú radu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Psychologička: Rodič by mal pri výbere krúžkov dbať na voľný čas dieťaťa

Psychologička: Rodič by mal pri výbere krúžkov dbať na voľný čas dieťaťa

DNES - 19:11Domáce

Rodič by mal pri výbere záujmových krúžkov dbať na voľný čas dieťaťa, ktorý je nevyhnutný.

SNS: Ministra Erika Tomáša kritizujeme za zle pripravenú legislatívu

SNS: Ministra Erika Tomáša kritizujeme za zle pripravenú legislatívu

DNES - 15:49Domáce

Predmetom kritiky Slovenskej národnej strany je zlá legislatíva, ktorú so svojím tímom pripravil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Vo Vrakuni zachytil vlak 58-ročného muža,zraneniam podľahol

Vo Vrakuni zachytil vlak 58-ročného muža,zraneniam podľahol

DNES - 15:24Domáce

V blízkosti bývalej železničnej zastávky v bratislavskej Vrakuni v sobotu ráno zachytil vlak 58-ročného muža.

Erik Tomáš: Hlas-SD zvažuje aj nepodporenie konsolidačného balíka

Erik Tomáš: Hlas-SD zvažuje aj nepodporenie konsolidačného balíka

DNES - 14:54Domáce

Koaličná strana Hlas-SD nepodporí konsolidačný balík, pokiaľ zákon o minimálnej mzde nebude spätne zaradený na aktuálnu parlamentnú schôdzu.

Erik Tomáš: Ataky SNS na Hlas sú dôsledkom urazenosti a

Erik Tomáš: Ataky SNS na Hlas sú dôsledkom urazenosti a "ješitnosti" Danka

DNES - 14:38Domáce

Predseda SNS Andrej Danko v internej komunikácii uviedol, že ak nedostane funkciu predsedu Národnej rady SR, neprestane útočiť na stranu Hlas-SD aj za cenu, že by padla vláda.