• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 16.4.2025Meniny má Dana, Danica
18°Bratislava

Zvláštny pach moču: Tieto druhy potravín za to môžu byť zodpovedné

  • 20:49 19.08.2023
  • Bratislava
Zvláštny pach moču: Tieto druhy potravín za to môžu byť zodpovedné

Toto sú potraviny, ktoré dokážu ovplyvniť pach vášho moču.

Keď pri vykonávaní potreby cítite, že váš moč páchne akosi zvláštne, veľakrát to vedie k panike a otázkam, čo to mohlo spôsobiť. Okrem typického zápalu močových ciest môžu byť na vine iné diagnózy, no občas túto zmenu má na svedomí len jedlo, ktoré sme skonzumovali. Všeobecná lekárka Semiya Aziz uviedla, že hoci je mierny pach moču zvyčajne neškodný, ak spozorujete pretrvávajúce zmeny, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom. Tu je niekoľko typov potravín, ktoré môžu ovplyvniť pach moču.

Káva

Zlúčeniny a antioxidanty v kávových zrnách sa vstrebávajú v tráviacom trakte, rozkladajú sa na odpadové produkty nazývané metabolity a potom sa vylučujú močom, čo môže spôsobiť zápach moču. Okrem toho je kofeín diuretikum - to znamená, že zvyšuje produkciu moču. Výsledkom je, že tí, ktorí pijú veľké množstvá kávy, môžu byť dehydrovaní, čo spôsobuje, že ich moč má vyššiu koncentráciu metabolitov a silnejší zápach. Ako diuretikum môže káva tiež viesť k dehydratácii, čo vedie k vyššej koncentrácii moču a výraznejšiemu zápachu.

Špargľa, cesnak a cibuľa

Nie je prekvapujúce, že štipľavé potraviny môžu viesť k zapáchajúcemu moču. Potraviny s obsahom síry, ako sú špargľa, cesnak a cibuľa, môžu mať obrovský vplyv nielen na zápach moču, ale aj na jeho farbu. Špargľa obsahuje zlúčeninu nazývanú kyselina asparágová, ktorá pri rozklade v tele vytvára zápach podobný síre. Metylmerkaptán je zlúčenina na báze síry v týchto potravinách, ktorá sa vstrebáva do krvného obehu a prechádza cez obličky, močovody a močovú trubicu. Je častou príčinou zapáchajúceho moču, ktorý pripomína zhnitú kapustu.

Nie každý však dokáže tento zápach odhaliť. Odhaduje sa, že menej ako 50 % ľudí dokáže cítiť zmenu v moči po konzumácii potravín s obsahom síry, ako je napríklad špargľa. Niektorí ľudia tiež rýchlejšie odbúravajú vedľajšie produkty síry, takže cez obličkový systém ich neprechádza tak veľa, aby mali vplyv na pach moču.

Korenie

Koreniny ako rasca, kurkuma a koriander sú známymi spúšťačmi zapáchajúceho moču. Aromatické chemické látky, ktoré dodávajú jedlám lákavú vôňu, sa môžu pri prechode telom udržať o niečo dlhšie. Aj po strávení všetkej potravy môžu zapáchajúce látky stále prechádzať obličkami a prejavia sa v moči.

Zdroj: Info.sk, TM, daiymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

DNES - 8:13Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

VČERA - 20:11Zdravie

Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

20:22 14.04.2025Zdravie

Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil

19:34 12.04.2025Zdravie

Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené

12:33 12.04.2025Zdravie

Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.