Viete správne používať alobal? Toto pravidlo je mýtus
- 18:50 04.09.2023
- Svet

Má na prípravu jedla vplyv strana alobalu?
Alobal je jednou z najuniverzálnejších vecí, ktoré môžete vo svojej domácnosti mať. Široké využitie má pritom nielen v kuchyni. Napriek všestrannosti hliníkovej fólie však existuje veľa mylných predstáv o jej použití pri varení.
Alobal je veľmi tenký hárok hliníkového plechu. Vyrába sa valcovaní veľkých plátov hliníka, kým nemajú hrúbku menšiu ako 0,2 milimetra. Hliníková fólia je vynikajúcim vodičom tepla, takže môže zabrániť úniku tepla a vlhkosti z jedla. Často sa tiež používa na obloženie dna pekáčov počas varenia, čím bráni prilepeniu jedla a z čistenia sa stáva hračka.
Bežný alebo hrubší alobal
Hrubší alobal je vďaka mimoriadnej odolnosti voči vysokému teplu je vhodný na balenie potravín a ich umiestnenie priamo na uhlie alebo otvorený oheň. Bežný alobal je tenší, takže v menšej miere zadržiava teplo a vlhkosť. Vďaka tomu je však ideálny pre základné aplikácie, ako je zakrytie varených jedál, aby zostali teplé a šťavnaté.
Lesklá alebo matná strana?
Mali by ste pri príprave jedál používať len lesklú alebo matnú stranu? Ukázalo sa, že napriek rôznym mýtom pri varení neexistuje správna strana alobalu. Takže nech už použijete ktorúkoľvek stranu, na jedlo to nebude mať vplyv. Obidve sú rovnako účinné.
Rozdiel medzi týmito dvoma stranami je spôsobený výrobným procesom, počas ktorého sa na natiahnutie a tvarovanie alobalu aplikuje teplo a napätie. Dve vrstvy fólie sa lisujú a frézujú súčasne, pretože inak by sa zničila. Lesklá strana je vyfrézovaná bez toho, aby bola v kontakte s iným plechom.
Existuje však aj výnimka. Ak používate špeciálny nepriľnavý alobal, medzi týmito dvoma stranami je rozdiel. Keďže nepriľnavý povlak je aplikovaný iba na jednu stranu, je potrebné nasledovať pokyny výrobcu.
Pozor na tieto jedlá
Alobalu sa vyhnite pri príprave jedál s vysokým obsahom soli alebo kyslosti. Bez ohľadu na spôsob varenia, ktorý používate, je dôležité zabezpečiť, aby hliníková fólia neprišla do kontaktu s potravinami s vysokým obsahom soli alebo kyslosti, ako je paradajková omáčka, citrusy alebo ocot.
Tieto zložky spôsobia nepriaznivú reakciu s hliníkovou fóliou, čo sa prejaví aj v konečnom produkte. Potraviny s vysokým obsahom soli a kyslosti môžu tiež spôsobiť vylučovanie hliníka do jedla, čo predstavuje potenciálne zdravotné riziko.

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu
Moderátorka prerušila rozhovor a požiadala televíznu produkciu, aby zavolala jej matke.

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest
Autá DeLorean, ktoré preslávila filmová trilógia Návrat do budúcnosti, sa vytrácajú z ciest a postupne sa stávajú skôr zberateľskými predmetmi ako funkčnými vozidlami.

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný
Dlhoveký zelený nepriateľ záhradkárov nemusí byť na škodu.

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci
Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor
Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?