• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Viete správne používať alobal? Toto pravidlo je mýtus

  • 18:50 04.09.2023
  • Svet
Viete správne používať alobal? Toto pravidlo je mýtus

Má na prípravu jedla vplyv strana alobalu?

Alobal je jednou z najuniverzálnejších vecí, ktoré môžete vo svojej domácnosti mať. Široké využitie má pritom nielen v kuchyni. Napriek všestrannosti hliníkovej fólie však existuje veľa mylných predstáv o jej použití pri varení.

Alobal je veľmi tenký hárok hliníkového plechu. Vyrába sa valcovaní veľkých plátov hliníka, kým nemajú hrúbku menšiu ako 0,2 milimetra. Hliníková fólia je vynikajúcim vodičom tepla, takže môže zabrániť úniku tepla a vlhkosti z jedla. Často sa tiež používa na obloženie dna pekáčov počas varenia, čím bráni prilepeniu jedla a z čistenia sa stáva hračka.

Bežný alebo hrubší alobal

Hrubší alobal je vďaka mimoriadnej odolnosti voči vysokému teplu je vhodný na balenie potravín a ich umiestnenie priamo na uhlie alebo otvorený oheň. Bežný alobal je tenší, takže v menšej miere zadržiava teplo a vlhkosť. Vďaka tomu je však ideálny pre základné aplikácie, ako je zakrytie varených jedál, aby zostali teplé a šťavnaté.

Lesklá alebo matná strana?

Mali by ste pri príprave jedál používať len lesklú alebo matnú stranu? Ukázalo sa, že napriek rôznym mýtom pri varení neexistuje správna strana alobalu. Takže nech už použijete ktorúkoľvek stranu, na jedlo to nebude mať vplyv. Obidve sú rovnako účinné.

Rozdiel medzi týmito dvoma stranami je spôsobený výrobným procesom, počas ktorého sa na natiahnutie a tvarovanie alobalu aplikuje teplo a napätie. Dve vrstvy fólie sa lisujú a frézujú súčasne, pretože inak by sa zničila. Lesklá strana je vyfrézovaná bez toho, aby bola v kontakte s iným plechom.

Existuje však aj výnimka. Ak používate špeciálny nepriľnavý alobal, medzi týmito dvoma stranami je rozdiel. Keďže nepriľnavý povlak je aplikovaný iba na jednu stranu, je potrebné nasledovať pokyny výrobcu.

Pozor na tieto jedlá

Alobalu sa vyhnite pri príprave jedál s vysokým obsahom soli alebo kyslosti. Bez ohľadu na spôsob varenia, ktorý používate, je dôležité zabezpečiť, aby hliníková fólia neprišla do kontaktu s potravinami s vysokým obsahom soli alebo kyslosti, ako je paradajková omáčka, citrusy alebo ocot.

Tieto zložky spôsobia nepriaznivú reakciu s hliníkovou fóliou, čo sa prejaví aj v konečnom produkte. Potraviny s vysokým obsahom soli a kyslosti môžu tiež spôsobiť vylučovanie hliníka do jedla, čo predstavuje potenciálne zdravotné riziko.

Zdroj: Info.sk, MB, marthastewart.com, tasteofhome.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru

Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru

DNES - 20:29Zaujímavosti

Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.

Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov

Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov

DNES - 18:41Zaujímavosti

V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.

Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

VČERA - 16:30Zaujímavosti

Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

VČERA - 7:18Zaujímavosti

Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

6:55 09.01.2025Zaujímavosti

Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.