• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
14°Bratislava

Tohto sa psy boja najviac. Takto im však môžete pomôcť

  • 19:30 04.09.2023
  • Bratislava
Tohto sa psy boja najviac. Takto im však môžete pomôcť

Veľa psov trpí mnohými strachmi a fóbiami. Môžu mať rôzne príčiny, vrátane nedostatku skorej socializácie či negatívnej minulej skúsenosti.

Medzi príznaky strachu u psov patrí krčenie, chvenie, slintanie, štekanie, deštruktívne správanie a v niektorých prípadoch aj agresivita. Nasledujúce strachy prevládajú u väčšiny psov.

Strach z búrky

Strach z búrky alebo presnejšie strach z hromov je u psov veľmi častý, pričom jeho stupeň sa u jednotlivých psov líši. Pes sa môže mierne triasť alebo si počas búrky môžete všimnúť stiahnuté uši, vyvalené oči a zastrčený chvost. Strach sa môže prejavovať aj črevnými problémami či močením. Psy s astrofóbiou sa môžu báť iných hlasných zvukov, ale nemusia.

Strach z ohňostroja

Ďalšou častou fóbiou psov je strach z ohňostrojov. Podobne ako pri strachu z búrok, aj pri hlasných a nepredvídateľných zvukoch a svetelných prejavoch ohňostrojov sa mnoho psov trasie od strachu. Často sa stáva, že pes zo stresu utečie a stratí sa.

U niektorých psov môže pomalé zvykanie na zvuk ohňostrojov strach odstrániť. Psy s ťažkou fóbiou z ohňostrojov však môžu potrebovať liečbu liekmi proti úzkosti alebo sedatívami.

Strach zo samoty

Strach zo samoty sa označuje ako separačná úzkosť. Psy, ktoré trpia úzkosťou z odlúčenia, majú tendenciu prejavovať deštruktívne správanie, akonáhle ich majitelia opustia dom. K ďalším príznakom patrí nadmerné štekanie.

Foto: smrm1977/Shutterstock.com

Pomôcť zmierniť strach psa môže zmena správania majiteľa. Zmeňte svoje návyky pred odchodom z domu, pri odchode a návrate domov ostaňte ticho. Psovi sa venujte, až keď sa upokojí, prestane brechať či kňučať a sadne si.

Niekedy môže pomôcť aj to, keď naučíte psa byť v klietke počas vašej neprítomnosti. Ak je úzkosť z odlúčenia závažná, často sú potrebné lieky.

Strach z veterinára

Pre psy je celkom bežné, že sa boja ísť k veterinárovi. Prvá návšteva zvyčajne zahŕňa zvláštne pachy, zaobchádzanie s ním novými spôsobmi, obmedzenie a očkovanie. Niet divu, že sa psy môžu báť cesty k veterinárovi.

Ak nie sú zahrnuté žiadne iné fóbie, strach z veterinára možno vyriešiť jednoducho tým, že k veterinárovi privediete psa na niekoľko spoločenských návštev, ktoré nezahŕňajú vyšetrenie. Pri pokojnom správaní ho odmeňte maškrtami či pochvalou.

Foto: Albina Gavrilovic/Shutterstock.com

Strach z jazdy v aute

Niektoré psy sa boja jazdiť v aute. Tento strach je často spôsobený nedostatkom skorého vystavenia jazdám v aute. Môže sa však rozvinúť aj po negatívnych skúsenostiach.

Prekonať strach z jazdy v aute u svojho psa môžete pomocou maškŕt a chvály. Najskôr ho prilákajte do auta a postupnými krokmi sa dopracujte až k samotnej jazde. Pomôže, ak je cieľom cesty obľúbené miesto vášho psa.

Strach chodiť po schodoch

Táto fóbia je takmer vždy spôsobená nedostatkom skorej socializácie a vystaveniu psa rôznym podnetom. U psa, ktorý nie je ako malé šteňa vystavený schodom, sa môže vyvinúť strach, keď sa neskôr v živote stretne so schodiskom.

Psy môžu prekonať tento strach, ak zmeníte chodenie po schodoch hore a dole na hru. Iné psy sa musia naučiť pohybovať po schodoch, doslova krok za krokom. Bude to vyžadovať čas a veľa pozitívneho posilnenia.

Strach z mužov

Strach z mužov je u psov celkom bežný strach. Môže vyplynúť z nevhodného zaobchádzania, no častejšie je dôvodom nedostatok socializácie. Psy, ktoré netrávili veľa času s mužmi, sa môžu báť ich hlbších hlasov, väčších postáv a dokonca brady.

Strach z cudzích ľudí

Strach z cudzích ľudí je podobný strachu z mužov, ale v tomto prípade sa pes môže báť kohokoľvek neznámeho. To môže byť ťažké prekonať, pretože je nemožné naučiť psa akceptovať každého nového človeka. Je dôležité, aby váš pes mohol osloviť nových ľudí vo svojom vlastnom čase. Nútiť bojazlivého psa, aby prijal cudzinca, môže spôsobiť jeho agresivitu.

Foto: Bogdan Sonjachnyj/Shutterstock.com

Strach z detí

U psov vzniká strach z detí z niekoľkých dôvodov. Najčastejšie je to kvôli nedostatku včasnej expozície deťom. Dovoľte psovi stretnúť sa s deťmi všetkých vekových kategórií, a to už od šteňacieho veku.

Okrem nedostatočnej socializácie môže strach vyvolať aj predchádzajúca negatívna skúsenosť s deťmi. Psy nemusia rozumieť detským zvukom alebo trhavým, nekoordinovaným pohybom alebo ich malým rozmerom. Dbajte dôsledne na to, aby sa deti k psovi správali ohľaduplne.

Strach z konkrétnych predmetov

Niektoré psy si vypestujú strach z konkrétneho predmetu: vysávača, sviatočných dekorácií, detskej hračky, stavebného vybavenia a podobne. Veľmi často tento druh strachu nie je veľký problém, pretože mnohé predmety možno jednoducho presunúť mimo dohľadu.

Zdroj: Info.sk, MB, thesprucepets.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako v daždi zmoknúť čo najmenej? Beh nie je vždy najlepší

Ako v daždi zmoknúť čo najmenej? Beh nie je vždy najlepší

DNES - 20:05Zaujímavosti

Ako čo najúčinnejšie utiecť pred dažďovými kvapkami? Hoci to nepôsobí inštinktívne, behu sa za určitých okolností treba vyhnúť.

Ako skladovať jablká: Vďaka tomuto triku zabránite hnilobe

Ako skladovať jablká: Vďaka tomuto triku zabránite hnilobe

DNES - 19:36Zaujímavosti

Správny spôsob skladovania jabĺk môže výrazne predĺžiť ich trvanlivosť.

Oskar Rózsa uviedol, ako bude znieť slovenská hymna

Oskar Rózsa uviedol, ako bude znieť slovenská hymna

18:42 23.10.2024Zaujímavosti

Jeho ambíciou bolo pozdvihnúť krásnu melódiu hymny.

Žena vyťahovala telefón z trhliny, na sedem hodín uviazla dolu hlavou

Žena vyťahovala telefón z trhliny, na sedem hodín uviazla dolu hlavou

16:08 22.10.2024Zaujímavosti

Záchranári uviedli, že nič podobné ešte nezažili.

Šéfkuchári varujú: Tieto jedlá si radšej neobjednávajte

Šéfkuchári varujú: Tieto jedlá si radšej neobjednávajte

7:18 22.10.2024Zaujímavosti

Skúsení šéfkuchári prezradili, ktoré pokrmy by si nikdy neobjednali v reštaurácii.