• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Adopcie slovenských detí do Talianska by sa mali obnoviť

  • 14:58 22.11.2013
  • BRATISLAVA
Adopcie slovenských detí do Talianska by sa mali obnoviť

Slovensko v krátkom čase podpíše s Talianskom novú zmluvu o medzištátnych adopciách, pravidlá pre túto krajinu nebudú oproti ostatným štátom ničím špeciálne a adopcie sa tak budú môcť riadne obnoviť.

Po štvrtkovom rokovaní s talianskou ministerkou pre integráciu Cecile Kyene to v piatok vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Je presvedčený, že v novej fáze adopcií nebudú s Talianskom žiadne problémy.

Nová zmluva, ktorú by sme s Talianskom mali uzavrieť do konca mesiaca, prináša striktnú požiadavku. "Bezodkladne a absolútne nemenne trváme na tom, aby jediný partner pre Slovenskú republiku z hľadiska medzinárodných adopcií bola komisia pre medzištátne osvojenia, to znamená ústredný orgán," vysvetlil Richter podmienku, ktorú predstavil talianskej ministerke.

Na slovenskej strane bude Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže partnerským orgánom, a to pre všetky krajiny. Podľa Richterových slov dalo Slovensko jasne najavo, že nikdy nebudeme mať záujem rokovať s nelicencovanými agentúrami. Platí však, že aj s tými licencovanými chce Slovensko rokovať len prostredníctvom komisie. Podľa Richtera agentúry vznikajú a zanikajú, ale ústredné orgány majú dlhodobú pôsobnosť bez ohľadu na politickú zostavu. Taliani túto požiadavku podľa jeho slov budú akceptovať, i keď už ponúkali agentúry, ktoré spĺňali licenčné predpoklady.

Rovnaký parameter pre všetky krajiny

Adopcie do Talianska minister pozastavil 19. februára pre množstvo pochybení a zlyhaní ústredného orgánu. Dňa 10. mája ich čiastočne obnovil po tom, ako na Slovensko doručili chýbajúce postadopčné správy, popisujúce stav detí žijúcich na Apeninskom polostrove. K obnoveniu došlo kvôli trom deťom, ktorých cezhraničné osvojenia ešte neboli ukončené. I tak sa len v týchto dňoch završuje ich interakcia s budúcimi rodičmi. Ako ďalej vysvetlila šéfka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Císarová, rodičia prichádzajú na Slovensko, aby si deti prevzali.

Nové osvojenia sa budú môcť rozbehnúť až po nových zmluvách. V záverečnej fáze sú momentálne okrem Talianska rokovania s Andorrou, Monakom, Holandskom, Maltou, Nórskom, Španielskom, Nemeckom a Rakúskom, informovala Císarová. Nebudú kvóty, nebudú špecifické deti, nastavujeme rovnaký parameter pre všetky krajiny, odkázala s tým, že sa vždy bude prihliadať na rodičov a na deti tak, aby bol rešpektovaný najlepší záujem dieťaťa. Najbližšie by sa malo do zahraničia dostať asi 15 detí.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.