• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 23.4.2025Meniny má Vojtech
17°Bratislava

4 typy zeleniny, ktorej plody dozrievajú aj po odtrhnutí

  • 20:08 15.09.2023
  • Bratislava
4 typy zeleniny, ktorej plody dozrievajú aj po odtrhnutí

Ak vás prvé mrazy donútili predčasne obrať úrodu, nie vždy sa treba obávať, že už viac nedozrie.

Jeseň je známa aj ako obdobie, počas ktorého hospodári a záhradkári venujú všetok čas zberu plodín. Prvé nočné mrazy sa však neraz postarajú o to, aby sme zbierali aj úrodu, ktorá ešte nestihla dozrieť.

Pri niektorých druhoch zeleniny sú obavy z predčasného zberu zbytočné. Často totiž dokážu dozrieť aj bez toho, aby boli naďalej pripojené k stonkám materských rastlín. Platí to predovšetkým pre týchto 5 druhov:

Paradajky

Sýtočervená farba paradajok nám dáva vedieť, že plody sú zrelé na konzumáciu. To však neznamená, že v tom istom čase ich treba aj oberať. Farmári a poľnohospodári sa zhodujú na tom, že paradajky sú pripravené na zber v momente, keď sa začnú zľahka červenať. Nejde pritom o červenanie celého plodu, ale skôr len o vznik červenkastých fľakov na zelenej šupke.

Paradajky môžete odtrhnúť a nechať dozrievať pri izbovej teplote 5 až 7 dní. Tento proces pritom nijako neovplyvní ich chuť. Dá sa ešte urýchliť priložením k banánom, ktoré prirodzene vylučujú etylén.

Na konci sezóny je tiež možné odrezať celú rastlinu paradajky nad úrovňou zeme a zavesiť ju do interiéru hore nohami, čím sa rovnako urýchli dozrievanie plodov na nej.

Baklažán

Príliš skoro odtrhnutý baklažán neexistuje. Platí to aj v prípade menších plodov, ktoré sú na konci sezóny dostatočne silné na to, aby stihli dozrieť aj po odtrhnutí. Oveľa väčším problémom je pre ne jesenný chlad a vlhko, na ktoré sú veľmi citlivé.

Paprika

Chuť papriky sa počas dozrievania mení, čo zrkadlí aj farba plodov. Ak patríte k menšine, ktorá si najviac pochutná na svetlozelených plodoch, zrejme už viete, že ich môžete obrať prakticky kedykoľvek.

Ak ste však papriky obrali predčasne, netreba sa báť, že nedozrejú. Hoci k zmene farby po odtrhnutí dochádza len zriedka, nie je to vylúčené – stačí papriku udržiavať pri izbovej teplote a v suchu. Rovnako môžete odrezať celú rastlinu a zavesiť ju hore nohami, ako sme vás naučili pri paradajkách.

V prípade čili papričiek sa treba orientovať podľa odrody. Niektoré druhy ako jalapeno sa totiž pestujú pre zelenú farbu, a tak sa oplatí obrať ich skôr.

Tekvica

Podobne ako vyššie spomenuté druhy zeleniny, ani tekvice neznesú mráz. Je lepšie ich preto odtrhnúť od stonky aj v prípade, že ešte nemajú sýtu farbu, a nechať ich dozrieť v kuchyni. Tekvice navyše môžete bez obáv jesť aj keď nie sú celkom dozreté, čo sa dá napokon povedať o všetkých druhoch zeleniny zmienených v tomto článku.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu

DNES - 21:38Zaujímavosti

Moderátorka prerušila rozhovor a požiadala televíznu produkciu, aby zavolala jej matke.

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest

DNES - 16:12Zaujímavosti

Autá DeLorean, ktoré preslávila filmová trilógia Návrat do budúcnosti, sa vytrácajú z ciest a postupne sa stávajú skôr zberateľskými predmetmi ako funkčnými vozidlami.

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný

DNES - 8:00Zaujímavosti

Dlhoveký zelený nepriateľ záhradkárov nemusí byť na škodu.

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

VČERA - 10:17Zaujímavosti

Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

20:25 21.04.2025Zaujímavosti

Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?