• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 23.4.2025Meniny má Vojtech
19°Bratislava

Jedlá sóda alebo prášok do pečiva: Čo je pri pečení lepšie?

  • 19:10 16.09.2023
  • Bratislava
Jedlá sóda alebo prášok do pečiva: Čo je pri pečení lepšie?

Čo si vybrať, aby dopadlo pečenie čo najlepšie?

Či už ste začiatočník alebo cukrársky profesionál, pravdepodobne často používate prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Nie je to len tak bezdôvodne. Tieto najbežnejšie kypriace činidlá pri pečení stoja za tým, aký nadýchaný bude koláč.

Môžu pôsobiť podobne, ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo recept používa jeden namiesto druhého alebo oboje?

Nie je to to isté

Prášok do pečiva a sóda bikarbóna nie sú to isté ani by ste ich nemali zamieňať. Jedlá sóda je 100-percentný hydrogénuhličitan sodný, zlúčenina alkalickej soli, ktorá po zmiešaní s kyselinou vytvára plynný oxid uhličitý. Na druhej strane prášok do pečiva je zmesou hydrogénuhličitanu sodného a kyseliny, ktorá na aktiváciu vyžaduje vlhkosť a teplo.

Kedy použiť prášok do pečiva

Pretože prášok do pečiva už obsahuje kyselinu, používa sa v receptoch, kde kyselina nie je významnou zložkou. Väčšina práškov do pečiva zakúpených v obchode sa začne aktivovať, keď sa dotknú kvapaliny a znova, keď sa aplikuje teplo.

Kedy použiť sódu bikarbónu

Keďže sóda bikarbóna sa musí zmiešať s kyselinou, aby sa vytvoril oxid uhličitý, bežne ju nájdete v receptoch s výraznou kyslou zložkou, ako je kakaový prášok alebo cmar. Jedlá sóda tiež podporuje zhnednutie, takže je vynikajúcou voľbou pre recepty, ako sú klasické čokoládové sušienky.

Prečo recepty obsahujú oboje?

Sóda pri produkcii oxidu uhličitého v podstate neutralizuje kyslú zložku. Ale čo ak potrebujete kyselinu pre chuť? Ak použijete iba sódu bikarbónu, stratíte tú príznačnú vôňu. Použitie kombinácie oboch spôsobí kysnutie koláča a zachová časť chuťového profilu.

V niektorých prípadoch tiež samotná sóda bikarbóna nemusí dostatočne povzbudiť kysnutie. Ak jej pridáte príliš veľa, vytvoríte kovovú alebo horkú chuť. Vtedy je lepšie pridať aj prášok do pečiva. Ide o jemnú rovnováhu medzi tvorbou plynu, chuťou a zhnednutím pre väčšinu pečiva, a preto sa v rovnakom recepte často používajú oba druhy. Väčšina pečenia preto vyžaduje dodržiavanie presných receptúr a meraní.

Zdroj: Info.sk, MB, martastewart.com, foodandwine.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu

DNES - 21:38Zaujímavosti

Moderátorka prerušila rozhovor a požiadala televíznu produkciu, aby zavolala jej matke.

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest

DNES - 16:12Zaujímavosti

Autá DeLorean, ktoré preslávila filmová trilógia Návrat do budúcnosti, sa vytrácajú z ciest a postupne sa stávajú skôr zberateľskými predmetmi ako funkčnými vozidlami.

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný

DNES - 8:00Zaujímavosti

Dlhoveký zelený nepriateľ záhradkárov nemusí byť na škodu.

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

VČERA - 10:17Zaujímavosti

Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

20:25 21.04.2025Zaujímavosti

Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?