Ako zabrániť kryštalizácii medu? Vďaka tomuto triku sa mu nikdy nezmení konzistencia
- 18:33 20.09.2023
- Bratislava
Hoci sa med kazí pomalšie a menej ako iné sladké nátierky, po otvorení zvykne meniť textúru. Ako sa tomu vyhnúť?
Vysoký obsah cukru prepožičiava medu extrémne dlhú dobu minimálnej spotreby. Vďaka nej tento sladký produkt vydrží v nezmenenej kvalite oveľa dlhšie ako napríklad džemy, marmelády a konzervované ovocie.
Tekuté zlato môžeme jesť aj po rokoch bez toho, aby sme na ňom pozorovali známky poškodenia alebo zmenenej chuti. Problematická je jedine textúra, ktorá sa po otvorení nádoby zvykne meniť z tekutej na tuhú.
Kryštalizovaný alebo hrudkový med sa síce stále dá bezpečne jesť, no už sa ťažšie natiera na chlieb či rozpúšťa v čaji. Tento problém našťastie dokážete vyriešiť pomocou jednoduchého triku pri skladovaní, o ktorom pre portál Express prezradil viac včelár Nick Hoefly.
Niektoré druhy patria rovno do mrazničky
Ako sme už uviedli, med možno bezpečne konzumovať aj niekoľko rokov po otvorení, no na väčšine výrobkov napriek tomu nájdete dvojročný dátum spotreby. V tomto čase si totiž med zachováva najvyššiu kvalitu.
Hoefly v rozhovore radí, ako správne skladovať med, aby vydržal čo najdlhšie: „Med skladovaný v pevne uzavretej nádobe stabilne vydrží celé roky. S vekom sa však mení príchuť a aróma, a rovnako môže dôjsť ku kryštalizácii,“ tvrdí včelár.
Med by ste preto mali skladovať pri izbovej teplote v tmavom prostredí bez dosahu priameho slnečného svetla.
Na rozdiel od iných nátierok sa med príliš neznesie s chladničkou. Podľa Hoeflya chladnejšia teplota urýchľuje jeho kryštalizovanie, čo platí najmä pre medové výrobky s vyšším obsahom glukózy ako fruktózy.
Iné pravidlo platí v prípade stopercentného medu bez pridaného cukru. Takéto kvalitné výrobky sú už kryštalizované, a ak ich uložíte na chladné miesto, k ďalšej kryštalizácii nedôjde. Husté a kvalitné druhy medu sa preto môžu skladovať aj v chladničke, pričom nezmenia textúru.
V prípade, že vám viac záleží na pôvodnej chuti medu ako na jeho textúre, skladujte ho rovno v mrazničke.
Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov
V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.