Hnedé a červené škvrny vo vajciach: Čo sú a možno ich pri varení prehliadať?
- 20:28 20.09.2023
- Bratislava
Po rozbití vajec na ich povrchu niekedy plávajú malé červenkasté alebo hnedé škvrny. Aký majú pôvod a môžeme ich jesť so zvyškom vajca bez obavy o zdravie?
Určite sa vám už do rúk dostalo vajce, ktorého obsah po rozbití nebol len žltý a priesvitný. Niekedy sa na bielku a žĺtku tvoria aj malé hnedé a červené škvrny, ktoré väčšina ľudí prehliada.
Takéto chybičky krásy skutočne nepredstavujú dôvod na paniku a dajú sa bezpečne jesť. Väčšinou ide o stopy krvi alebo mäsa, pričom v prípade bežne predávaných vajec tvoria menej ako 1 percento vzorky.
Spracovatelia sa zbavujú „chybných“ vajec v procese prežarovania, keď vajcia osvetľujú žiarivým svetlom prenikajúcim cez škrupinu. Stále však existuje malá pravdepodobnosť, že niektoré z nich preniknú do predaja.
Ako dochádza k ich tvorbe
Hnedé aj červené škvrny sa vo vajciach tvoria počas ich formovania.
Krvavé škvrny vznikajú počas ovulácie buď v samotnom vajíčku, alebo vo vajíčkovode, ktorý spája vajíčko s maternicou. Vajcia sa zo začiatku tvoria v tekutinou naplnených vačkoch, ktoré sú husto prestúpené krvnými cievami.
Pri prasknutí vačku dochádza k uvoľneniu vajíčka, pričom tento proces môže sprevádzať krvácanie cievok. Krv z nich sa dostáva na povrch vaječného žĺtka, kde zostáva aj po vyliahnutí. V ojedinelých prípadoch môže dôjsť k jej presunu až na bielok, čo sa deje ešte vo vajíčkovode.
Kým krvavé škvrny sa zväčša nachádzajú na žĺtku, hnedé mäsové škvrny možno častejšie nájsť na bielku, kam preniknú pri presune vajca cez vajíčkovod. Nemusia byť len hnedé – zriedka majú aj bielu či červenú farbu. Dokonca aj vyššie zmienené krvavé škvrny následkom oxidácie menia farbu na hnedú, a tak je možné si ich navzájom pomýliť.
Prečo vznikajú?
K vzniku krvavých a mäsových škvŕn dochádza z niekoľkých dôvodov, pričom k najčastejším z nich patrí vek, strava, životné prostredie a genetika sliepky. Podľa niektorých výskumov k tomu prispieva aj nedostatok vitamínu A, stresujúce podmienky chovu (napríklad vysoký hluk), nakazenie infekčnými baktériami alebo vírusmi, či zmeny teploty.
Môžeme ich jesť?
Za predpokladu, že vajce dôsledne uvaríte, krvavé ani mäsové škvrny vám nijako neuškodia. Ak vám však prekáža ich vzhľad, môžete ich zo zvyšku vajca jednoducho odstrániť.
Toto je dôvod, prečo si nesmiete požičiavať nabíjačky a káble
Odborník prezradil, prečo by ste nikdy nemali zdieľať nabíjačky a káble s cudzími ľuďmi.
Poľovník strieľal na medveďa na strome, ten spadol a zabil iného poľovníka
Poľovník v americkom štáte Virgínia zomrel po tom, ako naňho zo stromu spadol medveď postrelený iným poľovníkom, uviedli miestne úrady.
Úzkosť z mobilu: Tomuto zvyku sa vyhnite, zhoršuje psychiku!
Odborníci varujú pred novým trendom, ktorý zvyšuje mieru úzkosti u používateľov smartfónov.
Vzácny objav z Nemecka: Dôjde k prepisu dejín kresťanstva?
Predvianočný objav by podľa vedcov mohol zmeniť spôsob, akým vnímame dejiny raného kresťanstva v Európe.
Černobyľské psy si vyvinuli špeciálne schopnosti, ktoré prekvapili vedcov
Psy žijúce v blízkosti lokality, kde došlo k jadrovej katastrofe, si vyvinuli novú superschopnosť.