• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Konzumenti piva zostanú zhrození. O tomto postupe pri výrobe ste dodnes netušili

  • 20:37 23.09.2023
  • Bratislava
Konzumenti piva zostanú zhrození. O tomto postupe pri výrobe ste dodnes netušili

Pri niektorých jedlách a nápojoch je lepšie príliš nepremýšľať nad procesom ich výroby. Do zoznamu možno začleniť aj obľúbený zlatistý mok.

Horká chuť, nadýchaná pena a jemné bublinky sú pohladením pre chuťové poháriky každého milovníka piva. Takéto príjemné osvieženie sa však razom mení na nočnú moru, keď si prečítame viac o postupe, aký sa využíva pri výrobe niektorých značiek tohto alkoholického nápoja.

Počuli ste už o vyzine? Nejde o nič príjemné – je to totiž látka, ktorá sa získava zo sušených mechúrov rýb, a práve ona sa používa pri výrobe piva. Táto gélovitá zložka mu prepožičiava jasnejší a čistejší vzhľad a väčšina z nej sa pri vare vytráca.

Vyzinu používajú pri varení piva väčšinou staršie pivovary. Novšie značky sa od nej odkláňajú, keďže môže odlákať potenciálnych vegánskych zákazníkov.

Zvláštne prísady možno nájsť aj v ďalších potravinách

Pivo nie je jediné, pri výrobe ktorého sa používajú zvláštne metódy a pomôcky. Zhrození môžu ostať aj milovníci vanilkovej príchute, ktorá sa vyrába za použitia výlučku z análnej žľazy bobrov, známeho aj ako kastoreum.

Červené potravinárske farbivo je už dlhšie známe tým, že obsahuje pomleté kúsky usušeného chrobáka červca nopálového. Telo samičiek obsahuje prírodné farbivo karmín a kvôli živočíšnemu pôvodu sa nesmie pridávať do výrobkov označených ako vegánske. Väčšinou ho možno nájsť v džemoch, pečive a niektorých nápojoch.

Látka známa ako L-cysteín sa získava z ľudských vlasov, a okrem toho sa pridáva do niektorých druhov chleba a iného pečiva, ktorému predlžuje trvanlivosť. Okrem ľudských vlasov ho možno vyťažiť aj z pier hydiny a kravských rohov.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
6 krajín, v ktorých sa najlepšie najete: Tieto jedlá tam musíte vyskúšať

6 krajín, v ktorých sa najlepšie najete: Tieto jedlá tam musíte vyskúšať

DNES - 7:22Zaujímavosti

Milovníci jedla si užijú kuchyňu v týchto destináciách.

Pohrebník: Pre toto by som sa nikdy nedal pochovať, moja voľba je kremácia

Pohrebník: Pre toto by som sa nikdy nedal pochovať, moja voľba je kremácia

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Pochovanie alebo spopolnenie? Zamestnanec pohrebníctva vysvetľuje svoj pohľad na vec.

Autá tejto farby bývajú častejšie poškodené vtákmi

Autá tejto farby bývajú častejšie poškodené vtákmi

VČERA - 19:59Zaujímavosti

Majitelia takto sfarbených áut sa častejšie stretávajú s poškodením súvisiacim so zvieratami.

Ako sa vyrovnať s čoraz kratšími dňami? Toto spravte každé ráno

Ako sa vyrovnať s čoraz kratšími dňami? Toto spravte každé ráno

VČERA - 19:36Zaujímavosti

Pripravte telo na príchod zimného obdobia, pre ktoré sú typické krátke dni a dlhé noci. Tento krok opakujte každé ráno.

Prečo sa delfíny “usmievajú”: Pôvod tohto gesta vás prekvapí

Prečo sa delfíny “usmievajú”: Pôvod tohto gesta vás prekvapí

21:30 16.10.2024Zaujímavosti

Vedci sa pozreli na to, prečo sa delfíny zdanlivo usmievajú.