Konzumenti piva zostanú zhrození. O tomto postupe pri výrobe ste dodnes netušili
- 20:37 23.09.2023
- Bratislava
Pri niektorých jedlách a nápojoch je lepšie príliš nepremýšľať nad procesom ich výroby. Do zoznamu možno začleniť aj obľúbený zlatistý mok.
Horká chuť, nadýchaná pena a jemné bublinky sú pohladením pre chuťové poháriky každého milovníka piva. Takéto príjemné osvieženie sa však razom mení na nočnú moru, keď si prečítame viac o postupe, aký sa využíva pri výrobe niektorých značiek tohto alkoholického nápoja.
Počuli ste už o vyzine? Nejde o nič príjemné – je to totiž látka, ktorá sa získava zo sušených mechúrov rýb, a práve ona sa používa pri výrobe piva. Táto gélovitá zložka mu prepožičiava jasnejší a čistejší vzhľad a väčšina z nej sa pri vare vytráca.
Vyzinu používajú pri varení piva väčšinou staršie pivovary. Novšie značky sa od nej odkláňajú, keďže môže odlákať potenciálnych vegánskych zákazníkov.
Zvláštne prísady možno nájsť aj v ďalších potravinách
Pivo nie je jediné, pri výrobe ktorého sa používajú zvláštne metódy a pomôcky. Zhrození môžu ostať aj milovníci vanilkovej príchute, ktorá sa vyrába za použitia výlučku z análnej žľazy bobrov, známeho aj ako kastoreum.
Červené potravinárske farbivo je už dlhšie známe tým, že obsahuje pomleté kúsky usušeného chrobáka červca nopálového. Telo samičiek obsahuje prírodné farbivo karmín a kvôli živočíšnemu pôvodu sa nesmie pridávať do výrobkov označených ako vegánske. Väčšinou ho možno nájsť v džemoch, pečive a niektorých nápojoch.
Látka známa ako L-cysteín sa získava z ľudských vlasov, a okrem toho sa pridáva do niektorých druhov chleba a iného pečiva, ktorému predlžuje trvanlivosť. Okrem ľudských vlasov ho možno vyťažiť aj z pier hydiny a kravských rohov.
6 krajín, v ktorých sa najlepšie najete: Tieto jedlá tam musíte vyskúšať
Milovníci jedla si užijú kuchyňu v týchto destináciách.
Pohrebník: Pre toto by som sa nikdy nedal pochovať, moja voľba je kremácia
Pochovanie alebo spopolnenie? Zamestnanec pohrebníctva vysvetľuje svoj pohľad na vec.
Autá tejto farby bývajú častejšie poškodené vtákmi
Majitelia takto sfarbených áut sa častejšie stretávajú s poškodením súvisiacim so zvieratami.
Ako sa vyrovnať s čoraz kratšími dňami? Toto spravte každé ráno
Pripravte telo na príchod zimného obdobia, pre ktoré sú typické krátke dni a dlhé noci. Tento krok opakujte každé ráno.
Prečo sa delfíny “usmievajú”: Pôvod tohto gesta vás prekvapí
Vedci sa pozreli na to, prečo sa delfíny zdanlivo usmievajú.