Týchto 5 potravín nebudete chcieť viac jesť, keď zistite, čo sa v nich nachádza
Mnohým ľuďom sa pri týchto zisteniach obracal žalúdok.
Väčšinu času veľmi nepremýšľame nad tým, čo jeme a mnohokrát si doprajeme niečo, o čom vlastne netušíme, odkiaľ pochádza a ako to bolo spracované. Ale čo keby ste sa dozvedeli alebo dokonca videli, ako sa vyrábajú niektoré z vašich obľúbených potravín? Proces výroby mnohých potravín nevyzerá príliš lákavo a niektorým sa môže dokonca obrátiť žalúdok. Napríklad párky sa vyrábajú z odrezkov, ktoré sa miešajú do ružovkastej hmoty, zatiaľ čo kaviár sa pitve z brušnej dutiny rýb.
Tu je 5 spracovaných potravín, na ktoré možno nebudete mať viac chuť, keď zistíte, ako sa vyrábajú.
Syrové chrumky
Kukuričné chrumky nie sú len pre deti, ale pochutnávajú si na nich takmer všetky vekové skupiny. V prípade syrových chrumiek si však nabudúce možno rozmyslíte, či si ich kúpite, keď zistíte, čo im dodáva nádhernú zlatistú farbu a syrovú príchuť. Huffington Post odhalil, že syrové chrumky sú posypané práškom, ktorý sa vyrába jedinečným procesom.
Čistý syr sa roztaví do tekutej formy, skombinuje sa s ďalšími prísadami a potom sa rozprašuje cez trysku. Výsledná hmota sa premení na kvapôčky, ktoré sa následne rozprašujú horúcim vzduchom a odparujú sa. Takto vznikne zvláštny prášok, v ktorom sú chrumky obalené a so syrom má táto pochúťka nakoniec len pramálo spoločné.
Párky
Mnohí ľudia zostali znechutení, keď zistili, že párky sa vyrábajú zo zvyškov bravčového, hovädzieho a kuracieho mäsa. Jedlo, ktoré pravdepodobne pochádza z Nemecka, prechádza procesom, pri ktorom sa mäso melie, miesi, pridávajú sa k nemu kuracie odrezky a následne sa doň zamieša škrob, soľ a ďalšie dochucovadlá.
Ďalší stroj potom rozomelie mäsové cesto na jemnú emulziu a odsáva vzduch zo zmesi. Aby sa spracované mäso dostalo do klasického tvaru, mäsové pyré sa pumpuje do dlhého ružovo sfarbeného obalu. Každý obal sa v stroji rozreže nožom, aby sa jednotlivé párky od seba oddelili.
Kaviár
Luxusná pochúťka prechádza náročným procesom, aby mohla zdobiť váš stôl. Kaviár sa skladá najmä z ikier jeseterovitých rýb, ktoré sa chovali vo veľkých nádržiach s filtrovanou vodou.
Komerčná výroba kaviáru zahŕňa nie príliš vábny proces, pri ktorom sa rybe vypitvá brucho ako pri cisárskom reze, aby sa získali jej ikry. Vajíčka sa potom pretláčajú cez mriežku, aby sa oddelili od obalu, a potom sa ochutia soľou.
Medzi ďalšie metódy patrí proces nazývaný "stripping", pri ktorom sa kaviár získava malým rezom pozdĺž urogenitálneho svalu. Na určenie správneho načasovania sa používa ultrazvuk.
Koktailové čerešne
Koktailové čerešne alebo čerešne marasky sú konzervovanou a osladenou verziou ovocia, a zvyčajne sa používajú do dezertov a koktailov. Nie je prekvapením, že prírodné ovocie bolo spracované do novej lesklej komerčnej podoby. Podľa portálu Healthline je táto šťavnato vyzerajúca pochúťka plná pridaného cukru a obsahuje až dva gramy cukru v porovnaní s jedným gramom prírodných cukrov v bežnej čerešni.
Okrem toho sa predávajú zaliate kukuričným sirupom - sladidlom vyrobeným z kukuričného sirupu zloženého z fruktózy a glukózy, ktorý sa zvyčajne nachádza v sladkostiach. Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy sa spája s ochoreniami, ako sú obezita, cukrovka 2. typu a srdcové choroby.
Želé fazuľky
Dúhové lesklé cukríky sú nádherné na pohľad a dokážu mnohým zlepšiť náladu. Hoci ich hlavnou zložkou je cukor, vedeli ste, že želé fazuľky sa vyrábajú z malého množstva hmyzích výlučkov, ktoré sa považujú za bezpečné na konzumáciu?
Sú potiahnuté šelakom, tou istou látkou, ktorú si vyžiadate, keď vojdete do nechtového salónu. Šelak je lepkavá látka, ktorá sa získava z výlučkov samičky Kerria lacca, hmyzu pochádzajúceho z Thajska.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.