• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
16°Bratislava

Kotleba sa spolieha na to, že poslanci budú spolupracovať

  • 16:54 25.11.2013
  • BANSKÁ BYSTRICA
Kotleba sa spolieha na to, že poslanci budú spolupracovať

Víťaz sobotných volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba predpokladal, že hoci väčšinu v krajskom zastupiteľstve budú mať strany, ktoré vo voľbách podporovali jeho protikandidáta Vladimíra Maňku, s poslancami bude môcť konštruktívne spolupracovať.


„Ak prídeme s návrhmi v prospech slušných ľudí, v prospech života v kraji, nevidím dôvod, prečo by to tí poslanci nemali podporiť. Ak pre nich bude politické tričko viac ako záujem spraviť niečo pre ľudí, bude to treba dať vedieť obyvateľom nášho kraja,“ uviedol Kotleba na nedeľňajšej tlačovej besede.

Hoci začiatkom minulého týždňa Kotleba avizoval, že konkrétne mená svojich odborne pripravených spolupracovníkov na riadenie kraja predstaví, keď bude zvolený, v nedeľu tak neurobil s tým, že kým sa neujal funkcie, je to predčasné. Informovať o konkrétnych menách chce po zložení sľubu.

Na otázky, aký je jeho vzťah k holokaustu či Slovenskému národnému povstaniu (SNP) odmietol odpovedať s odôvodnením, že sú to podrývačské otázky nesúvisiace so spravovaním krajskej samosprávy. V tejto súvislosti podotkol, že ho oslovili dve známe advokátske kancelárie, ktoré majú záujem zastupovať ho v súdnych sporoch s médiami.

Poslanci chcú spoluprácu pod podmienkou

Ako ďalej informoval, jeho prioritami vo funkcii predsedu BBSK budú zlepšenie sociálnej situácie slušných ľudí, vybudovanie perspektívy pre mladých ľudí, aby z kraja neodchádzali, a zlepšenie bezpečnostnej situácie aj v odľahlých častiach kraja. Trvá na tom, že ide o oblasti, ktoré má krajská samospráva vo svojej kompetencii. Spôsoby, ako chce svoje priority dosiahnuť, bližšie nekonkretizoval.

Poslanci za stranu Smer-SD, ktorí budú mať v novozvolenom 49-člennom Zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) 25-člennú väčšinu, sa chcú voči budúcemu županovi Marianovi Kotlebovi správať štandardne a ich spolupráca s ním bude závisieť od toho, aký bude mať program a ako s nimi bude komunikovať.

Uviedla to pre agentúru SITA krajská predsedníčka strany Smer-SD Jana Laššáková. „Sme pripravení sa stretnúť so zvoleným kandidátom. Treba komunikovať, aj čo sa týka príprav zastupiteľstva. Zastupiteľstvo má svoje kompetencie, predseda svoje, poslanci aj predseda sú zvolení občanmi, čo treba rešpektovať,“ uviedla Laššáková.

Smer analyzuje voľby

Pripomenula, že ak bude predseda chcieť, aby jeho návrhy v zastupiteľstve prešli, bude musieť s poslancami komunikovať. „Nemôže sa stavať tak, že ja to predložím a vy to musíte schváliť. Zatiaľ vieme len z médií, aké sú jeho priority, ale to nemá samosprávny kraj v kompetencii,“ dodala Laššáková.

Priznala, že volebné víťazstvo Kotlebu nad súčasným županom a podpredsedom Smeru-SD Vladimírom Maňkom ju prekvapilo, rovnako ako jej straníckych kolegov. To, že v druhom kole volilo Maňku menej ľudí ako v prvom, si vysvetľuje tým, že volebná účasť ich voličov v prvom kole bola viazaná aj na voľby poslancov.

„Robíme si analýzu po okrskoch, a musíme identifikovať, čo ľudí oslovilo, že volili práve pána Kotlebu,“ povedala Laššáková. Nemyslí si však, že by mal Maňka pred druhým kolom nedostatočnú kampaň. Na otázku, či zvažuje vyvodiť osobnú politickú zodpovednosť za výsledok volieb a odstúpiť z postu krajskej predsedníčky Smeru-SD, uviedla, že také záležitosti nebude oznamovať v médiách.

Ustanovujúce zasadnutie Zastupiteľstva BBSK, na ktorom sa mali novozvolení poslanci a predseda BBSK ujať funkcií, malo byť pôvodne v piatok 29. novembra. V pondelok Maňka oznámil, že zasadnutie sa v tomto termíne neuskutoční a náhradný termín oznámi v zákonnej lehote.

Podľa hovorkyne BBSK Moniky Pastuchovej tak urobil na žiadosť viacerých krajských poslancov, ktorí sú zároveň poslancami Národnej rady SR a piatkový termín im nevyhovoval, keďže bude zasadať aj parlament.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ Peter Hanzely

Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ Peter Hanzely

VČERA - 20:13Domáce

Správu potvrdili redaktor Martin Jurčo a skladateľov spolupracovník Ľuboš Zeman.

Komisia na prešetrenie atentátu na Fica sa nebude zriaďovať

Komisia na prešetrenie atentátu na Fica sa nebude zriaďovať

VČERA - 19:00Domáce

Poslanci Národnej rady SR v stredu odmietli prijať návrh uznesenia z dielne PS o zriadení komisie na prešetrenie májového atentátu na predsedu vlády Roberta Fica.

SPU upozorňuje na podvodné telefonáty

SPU upozorňuje na podvodné telefonáty

VČERA - 17:14Domáce

Podvody súvisia s platbami za internáty.

ÚNSS: Kolobežky a kolobežkári na chodníkoch ohrozujú nevidiacich a slabozrakých

ÚNSS: Kolobežky a kolobežkári na chodníkoch ohrozujú nevidiacich a slabozrakých

VČERA - 16:46Domáce

V bezpečnej chôdzi im bránia kolobežky odložené na okraji chodníka. Na kolobežkách by tiež uvítali zvončeky.

Polícia pátra po nezvestnom Jozefovi

Polícia pátra po nezvestnom Jozefovi

VČERA - 16:33Domáce

Muž ušiel zo sanatória.