Pribrať sa dá aj zo zeleniny. Tieto tri druhy k tomu najviac prispievajú

V strednom veku záleží na správnom výbere každého sústa. Ak nechcete pribrať, brzdite s týmito tromi druhmi zeleniny.
Zeleninu všetci poznáme ako účinnú zbraň proti zlým stravovacím návykom. Viac ako desaťročný výskum z Harvardu však pripomína, že niektoré jej druhy môžu napriek populárnej predstave viesť k priberaniu, a to najmä v strednom veku.
Výskum, ktorý sa zameral na stravovanie viac ako 136 tisíc účastníkov vo veku do 65 rokov, po 24 rokoch dospel k záveru, že k priberaniu častejšie dochádza u ľudí, ktorí jedia zemiaky, hrášok a kukuricu.
Sacharidy radšej z iných zdrojov
Účastníci na začiatku výskumu a potom každé ďalšie štyri roky vypĺňali dotazník, v ktorom uviedli podrobnosti o svojom zdravotnom stave, osobnom profile a životnom štýle. Každé štyri roky sa ich hmotnosť zvyšovala v priemere o 1,5 kilogramu.
Oproti zemiakom, hrášku a kukurici, ktoré sa ukázali ako druhy zeleniny najviac prispievajúce k priberaniu, konzumenti brokolice, mrkvy a špenátu, priberali menej. Oproti tým, ktorí počas 24 rokov jedli zeleninu s vysokým obsahom škrobu, títo ľudia pribrali priemerne o takmer 3 kilogramy menej, a to najmä v prípade účastníkov, ktorí do výskumu vstupovali s nadváhou alebo obezitou, a žien.
Podľa vedcov konzumácia zemiakov, kukurice a hrášku súvisí so zvýšeným glykemickým indexom, čo takisto prispieva k priberaniu. Namiesto nich odporúčajú častejšie jesť jedlá s vysokým obsahom vlákniny ako je celozrnné pečivo, a ovocie ako jablká.
Vedci v závere dodávajú, že ide o pozorovaciu štúdiu, takže z nej nemožno jednoznačne vyvodiť záver, že konzumácia niektorých druhov zeleniny spôsobuje priberanie.
Otázky vzbudzuje aj metodika – experti sa totiž pri výskume spoľahli na subjektívne hodnotenie účastníkov prostredníctvom dotazníkov, takže ich skúsenosť nemožno objektívne zhodnotiť.
Napriek tomu sa výskum snaží o zdôraznenie „potenciálnej dôležitosti kvality sacharidov ako zdroja pre dlhodobé udržiavanie zdravej hmotnosti“.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.