Jedovatý biely cukor. Môže nás zabiť?
V minulosti dostupný iba v lekárňach, a to v obmedzených množstvách. Dnes ho máme koľko sa nám zažiada.
Jeho nadmerná spotreba škodí organizmu viac, ako by ste si mysleli. Nejde len o kilá navyše. Pneumatika na bruchu je to najmenej, čo by vás v súvislosti s konzumáciou cukru malo trápiť.
Pre tých z vás, ktorí skalopevne tvrdia, že nejedia veľa sladkého, máme zlú správu. Cukor sa nachádza dokonca i tam, kde by ste to nečakali, vrátane všetkých polotovarových omáčok, jogurtov, vína či zdanlivo neškodného slaného pečiva.
Čítajte: Pravda o horkej čokoláde - zdravá alebo?
Cukor, alebo inak sacharóza, vytvára v našich črevách kyslé prostredie. Tým sa v tele ničia potrebné vitamíny a minerály. Cukor v ňom vytvára pôdu pre vznik plesní a baktérií. Náš organizmus s cieľom chrániť sa, uvoľňuje dôležitý vápnik. Jeho strata vedie ku kazovosti zubov, rednutiu kostí a celkovému oslabeniu. To však ani zďaleka nie sú jediné následky nadmernej konzumácie „rýchlych cukrov“.
Nesústredenosť a zabúdanie? Môže za to veľa cukru!
V pečeni sa ukladá ako glukóza. Častý príjem rafinovaných cukrov spôsobí, že sa nadmerné množstvo glukózy vracia do krvi ako mastné kyseliny. Keď sa uložia na našich problematických miestach, smerujú do srdca a obličiek, čím sa činnosť týchto orgánov začína spomaľovať. Výrazne sa zvýši krvný tlak a pociťujeme únavu až malátnosť.
Čítajte: Oslaďte si život stéviou
Mení sa kvalita červených krviniek, premnožujú sa biele a naša imunita výrazne klesá. Rovnako sa tak znižuje činnosť mozgu, presnejšie schopnosť rozmýšľania a zapamätania.
Cukor bráni vývinu dieťaťa
Lekár Jozef Jonáš pre český portál tyden.cz uviedol: "Keď dieťa odmalička prekrmujete cukrom, psychicky ani inteligenčne nedosiahne takú úroveň, akú by mohlo. Do päť rokov sa totiž v ľudskom mozgu tvoria neuróny, cukor tomu zabraňuje."
Návykový a toxický "biely jed"
Od amerických vedcov si cukor vyslúžil označenie "biely jed". O ich výskumoch v súvislosti s ním informovala televízna stanica CBS News.
Endokrinológ Robert Lustig označuje cukor ako toxický. Tvrdí, že je najčastejšou príčinou úmrtia na srdcové choroby.
Čítajte: Najlepšie a najhoršie potraviny pre zuby
Súhlasí s ním aj biologička Kimber Stanhopeová z Kalifornie. Predložila dôkazy o tom, že hromadenie cukru zaťažuje našu pečeň a vytvára sa nebezpečný LDL cholesterol upchávajúci cievy.
Profesor z Harvardu, Lewis Cantley tvrdí, že cukor môže byť i spúšťačom rakovinových ochorení, a to pre náhly nárast inzulínu.
Podľa oregonského neurológa Erica Stica je cukor veľmi návykovou látkou podobne, ako alkohol, tabak či dokonca kokaín. Ak to s ním preháňate, vytvoríte si odolnosť a máte potrebu stále väčších a väčších dávok.
Pozrite si zoznam závažných ochorení spôsobených nadmernou konzumáciou bieleho cukru:
- Únava
- Poruchy trávenia
- Kvasinková a močová infekcia
- Hemeroidy
- Choroby srdca a ciev
- Vysoký cholesterol
- Oslabená imunita
- Zníženie kapacity mozgu - pri učení
- Bolesti hlavy
- Depresia
- Podráždenosť
- "Vykrmovanie" rakovinových buniek
- Obezita
Čítajte: Čipsy - Chrumkavý zabijak
Viac článkov z kategórie ZDRAVIE
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.