Toto je dôvod, prečo by ste mali citróny naložiť do soli
- 20:31 07.10.2023
- Bratislava
Soľ dokáže citrónom výrazne pomôcť.
Chuť čerstvých citrónov je vynikajúca, ale tento citrusový plod je ešte úžasnejší, keď je konzervovaný v soli. Ide o tradičný spôsob konzervovania citrónov, ktorý sa v stredomorskej a blízkovýchodnej kuchyni používa už stáročia. Tento proces spočíva v tom, že sa citróny nasolia, pridajú sa koreniny a spolu s citrónovou šťavou sa nechajú niekoľko týždňov odstáť, kým citróny nezmäknú a chute sa nespoja. Výsledkom je štipľavé, slané a mierne sladké dochucovadlo, pre ktoré nájdete využitie v rôznych jedlách.
Soľ vytiahne z ovocia citrónovú šťavu a vytvorí soľný roztok, ktorý pomáha konzervovať ovocie. Citrónová kôra časom zmäkne a stane sa jedlou, zatiaľ čo dužina citróna získa komplexnú chuť, ktorá je slaná aj kyslá. Konzervovanie citrónov v soli je tiež jednoduchý spôsob, ako predĺžiť ich trvanlivosť. Po konzervovaní sa citróny môžu skladovať v chladničke až šesť mesiacov.
Ako konzervovať citróny v soli
Foto: Lyudmila Mikhailovskaya/Shutterstock.com
Budete potrebovať:
- 8 veľkých citrónov
- Pol šálky kuchynskej soli
- 2 polievkové lyžice cukru
- 2 polievkové lyžice celého korenia
- 4 až 5 suchých bobkových listov
- Čerstvá citrónová šťava zo 7 až 8 citrónov (približne 2 a pol šálky čerstvej citrónovej šťavy)
Postup:
Očistite citróny a nakrájajte
Osem veľkých citrónov veľmi dobre vydrhnite pod tečúcou vodou a orežte na oboch stranách. Potom citróny postavte na čistú dosku na krájanie. Každý citrón narežte na štvrtiny, no nekrájajte citrón až k doske, aby vám štvrtiny ostali pripevnené k spodku citróna.
Citróny posoľte
Citróny preložte do veľkej misy. Pripravte si pol šálky soli a 2 polievkové lyžice cukru. Citróny otvorte v hornej časti a každý naplňte veľkým množstvom zmesi soli a cukru, potom ich obaľte vo zvyškoch soli a cukru. Misku prikryte fóliou a dajte do chladničky na noc a maximálne na 24 hodín.
Preložte do nádoby a pridajte koreniny
Nasledujúci deň citróny pustia trochu šťavy. Presuňte osolené citróny a ich šťavu do veľkej nádoby na konzervovanie. Citróny pevne zatlačte do nádoby. Pridajte niekoľko polievkových lyžíc korenia a niekoľko suchých bobkových listov. Pridajte čerstvú citrónovú šťavu, aby ste naplnili nádobu a zakryli citróny (použijete šťavu z ďalších 8 citrónov alebo 2 a pol šálky čerstvej citrónovej šťavy). Uistite sa, že citróny sú ponorené tak, aby citrónová šťava bola až po vrch nádoby).
Uzavrite a uložte do chladničky na mesiac
Teraz nádobu pevne zakryte a uložte do chladničky na 3 týždne a maximálne na jeden mesiac. Citróny v tekutine zmäknú. Citróny konzervované v soli vydržia v chladničke až 6 mesiacov.
Ako využiť konzervované citróny
Foto: Bartosz Luczak/Shutterstock.com
Často sa používajú v severoafrickej kuchyni, aby dodali chuť duseným jedlám a polievkam. Môžete ich tiež nakrájať na malé kúsky a v malom množstve pridať k rybám, kuraciemu, jahnaciemu mäsu, do zeleniny alebo šošovicovej polievky. Nakladané citróny sa perfektne hodia do sendvičov a nahradia tak uhorky alebo inú nakladanú zeleninu. Alebo ich využite ako prílohu a vyskúšajte citróny opražené v oleji na panvici.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.
Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu
Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.