13 spôsobov, ako využiť zvyšky tekvice v kuchyni
- 19:36 14.10.2023
- Bratislava
Prebytočná tekvica nemusí hneď putovať do koša. Týmito rôznymi spôsobmi ju dokážete využiť.
Už aj v našich končinách možno na jesenných pultoch obchodov čoraz častejšie objaviť tekvice určené na dekoráciu. Tí z nás, ktorí však stále preferujú tento typ zeleniny na konzumáciu, určite vedia, že tekvica tiež poskytuje najmenej 8 dobrých dôvodov, prečo sa oplatí servírovať na tanieri.
Keďže plody tekvice sa dajú kúpiť len v celku, zvyšky z nich často končia v koši. Takémuto plytvaniu sa nabudúce môžete vyhnúť jedným z trinástich spôsobov, ktoré vám poslúžia ako inšpirácia pri varení či starostlivosti o domácnosť.
Polievka: Krémová tekvicová polievka sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Tekvicovú dužinu treba zmixovať spolu s vývarom a zeleninou podľa vlastného výberu. Tip na recept, ktorý zahreje, sme vám ponúkli v tomto článku.
Palacinky: Tekvicové pyré (viete si ho pripraviť aj doma) pridajte do cesta na palacinky, ochuťte škoricou a muškátovým orieškom a opečte z oboch strán. Podávajte s obľúbeným džemom alebo javorovým sirupom.
Smoothie: Zmiešajte tekvicové pyré s jogurtom, mliekom, zrelým banánom a trochou medu a zmixujte.
Cestoviny: Zmiešajte opečenú alebo zmixovanú tekvicu s uvarenými cestovinami a krémovou omáčkou. Podľa chuti pridajte šalviu, parmezán a opražené píniové oriešky.
Muffiny: Použite zmixované zvyšky tekvice na prípravu cesta na muffiny. Ozdobiť ich môžete kúskami čokolády alebo orieškami.
Karí: Pri príprave karí postupujte ako obvykle a do receptu pridajte kúsky opraženej tekvice. Ochuťte kokosovým mliekom a koreninami. Do receptu sa hodí pridať kuracie mäso, tofu alebo cícer.
Rizoto: Namiesto syra alebo omáčky pridajte do hotového rizota horúce tekvicové pyré, ktoré mu dodá krémovú textúru.
Chlieb: Tekvicu dokážete využiť aj pri príprave sladkého pečiva. Nezabudnite pridať hrejivé koreniny ako škoricu a muškátový oriešok.
Hummus: Podávajte zmiešané tekvicové pyré spolu s hummusom, ktorému tak ozvláštnite chuť. Servírujte spolu s pita chlebom alebo kúskami zeleniny.
Koláč: Zostatky z tekvice môžete premeniť na menší tekvicový koláč. Pri jeho príprave budete opäť potrebovať pyré.
Zmrzlina: Tekvica sa dá využiť dokonca aj pri príprave zmrzliny. Zmixovanú dužinu zmiešajte s hotovou vanilkovou zmrzlinou a ochuťte sladkými koreninami.
Semiačka: Semiačka z tekvice uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokropte olejom, osoľte a okoreňte a nechajte upražiť. Môžete ich jesť samostatne alebo nimi ozdobiť hotové jedlá.
Psie krmivo: Zvyšky tekvice môžete použiť aj na prípravu maškrty pre domáceho miláčika. Nezabudnite sa však uistiť o tom, že do receptu nepridáte surovinu, ktorá by psíkovi mohla uškodiť.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.
Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu
Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.