• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 23.4.2025Meniny má Vojtech
16°Bratislava

Ako sa vyrába parmezán? O tomto nechutnom tajomstve výroby ste netušili

  • 8:40 22.10.2023
  • Bratislava
Ako sa vyrába parmezán? O tomto nechutnom tajomstve výroby ste netušili

Tajomstvo výroby parmezánu tkvie v jeho dozrievaní. Poznáte pravý pôvod prísady, ktorá sa používa pri výrobe tohto syra?

Pravý parmezán, alebo Parmigiano Reggiano, sa vyrába v severotalianskom regióne Emilia-Romagna a vo svojej poctivej verzii patrí k drahším kúskom regálov s mliečnymi výrobkami. Prispieva k tomu aj špeciálny proces výroby, ktorý verejne nie je celkom známy.

Kľúčové je syridlo

Tak, ako mnohé ďalšie syry, aj taliansky parmezán sa vyrába z kravského mlieka. Parmezán dozrieva najmenej 12 mesiacov v medených kotloch, kde sa zároveň zahrieva. Syrári k nemu pridávajú ďalšie suroviny ako srvátka a syridlo.

Mnohí ostanú zaskočení pri zistení, ako sa vyrába jedna z kľúčových zložiek potrebných pri výrobe parmezánu – syridlo. „Živočíšne syridlo je enzým, ktorý sa získava zo štvrtého žalúdka dojčeného teľaťa,“ vysvetľuje online predajca syrov Courtyard Dairy.

„V tomto vývojovom štádiu teľatá konzumujú len mlieko, takže sa v ich telách vyskytuje vysoké množstvo prirodzeného enzýmu na zrážanie mlieka (chymozínu),“ pokračujú výrobcovia. „Množstvo chymozínu sa s pribúdajúcim vekom teliat znižuje a nahrádzajú ho iné enzýmy (potrebné na trávenie iných zložiek potravy ako je mlieko).“

Na snímke syrár vlieva syridlo do kravského mlieka; Foto: Maurizio Milanesio/Shutterstock.com

Chymozín je pre syrárov dôležitý kvôli svojej schopnosti oddeliť tekutú a pevnú časť mlieka. „Syridlo pri výrobe syra pomáha vytvoriť pevné hrudky a je nevyhnutné pre správnu textúru,“ uvádza americký výrobca syrov a pomôcok na výrobu syra The Cheesemaker.

Odborníci ďalej spresňujú, že niektorí výrobcovia pri výrobe syra namiesto syridla používajú kyselinu alebo baktérie produkujúce kyselinu, no pravý parmezán sa nezaobíde bez živočíšneho syridla, ktoré lepšie kultivuje výslednú chuť syra.

Za oponou výroby talianskeho parmezánu

Zdroj: Info.sk, DP, thecourtyarddairy.co.uk, thecheesemaker.com, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

VČERA - 10:17Zaujímavosti

Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

20:25 21.04.2025Zaujímavosti

Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

6:54 21.04.2025Zaujímavosti

Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

20:04 20.04.2025Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.