Ako sa vyrába parmezán? O tomto nechutnom tajomstve výroby ste netušili
- 8:40 22.10.2023
- Bratislava

Tajomstvo výroby parmezánu tkvie v jeho dozrievaní. Poznáte pravý pôvod prísady, ktorá sa používa pri výrobe tohto syra?
Pravý parmezán, alebo Parmigiano Reggiano, sa vyrába v severotalianskom regióne Emilia-Romagna a vo svojej poctivej verzii patrí k drahším kúskom regálov s mliečnymi výrobkami. Prispieva k tomu aj špeciálny proces výroby, ktorý verejne nie je celkom známy.
Kľúčové je syridlo
Tak, ako mnohé ďalšie syry, aj taliansky parmezán sa vyrába z kravského mlieka. Parmezán dozrieva najmenej 12 mesiacov v medených kotloch, kde sa zároveň zahrieva. Syrári k nemu pridávajú ďalšie suroviny ako srvátka a syridlo.
Mnohí ostanú zaskočení pri zistení, ako sa vyrába jedna z kľúčových zložiek potrebných pri výrobe parmezánu – syridlo. „Živočíšne syridlo je enzým, ktorý sa získava zo štvrtého žalúdka dojčeného teľaťa,“ vysvetľuje online predajca syrov Courtyard Dairy.
„V tomto vývojovom štádiu teľatá konzumujú len mlieko, takže sa v ich telách vyskytuje vysoké množstvo prirodzeného enzýmu na zrážanie mlieka (chymozínu),“ pokračujú výrobcovia. „Množstvo chymozínu sa s pribúdajúcim vekom teliat znižuje a nahrádzajú ho iné enzýmy (potrebné na trávenie iných zložiek potravy ako je mlieko).“
Na snímke syrár vlieva syridlo do kravského mlieka; Foto: Maurizio Milanesio/Shutterstock.com
Chymozín je pre syrárov dôležitý kvôli svojej schopnosti oddeliť tekutú a pevnú časť mlieka. „Syridlo pri výrobe syra pomáha vytvoriť pevné hrudky a je nevyhnutné pre správnu textúru,“ uvádza americký výrobca syrov a pomôcok na výrobu syra The Cheesemaker.
Odborníci ďalej spresňujú, že niektorí výrobcovia pri výrobe syra namiesto syridla používajú kyselinu alebo baktérie produkujúce kyselinu, no pravý parmezán sa nezaobíde bez živočíšneho syridla, ktoré lepšie kultivuje výslednú chuť syra.
Za oponou výroby talianskeho parmezánu

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci
Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor
Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny
Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Video: Dôchodkyňa vypadla zo šiesteho poschodia, stal sa však zázrak
Seniorka prežila desivý pád z výšky.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť
Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.