• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 23.4.2025Meniny má Vojtech
16°Bratislava

Z chladničky rovno na panvicu? Tento krok pred prípravou vajec nesmiete vynechať!

  • 7:12 21.10.2023
  • Bratislava
Z chladničky rovno na panvicu? Tento krok pred prípravou vajec nesmiete vynechať!

Všestranné vajcia sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov. Pred každým z nich by sme však nemali zabúdať na dôležitý krok.

Vajcia sú jedným z najbežnejších druhov potravín v domácnostiach. Okrem pečenia, pri ktorom slúžia ako nenahraditeľná zložka, sa dajú pripraviť aj ako volské oko, praženica, omeleta alebo natvrdo.

Vajcia však zároveň patria k najkontroverznejším potravinárskym surovinám. Mnohí vedci sa dodnes sporia o ich vplyve na hladinu cholesterolu, no zrejmý nie je ani správny spôsob ich skladovania. Niektorí totiž tvrdia, že patria do chladničky, zatiaľ čo iní sú presvedčení o opaku.

Ako teda vyzerá správne skladovanie vajec a na čo treba myslieť ešte pred prípravou?

Mimo chladničky len v jednom prípade

Kvalitné vajcia obvykle pochádzajú z chovu, v ktorom boli všetky sliepky zaočkované proti salmonelóze. V takomto prípade je bezpečné skladovať ich aj mimo chladničky za predpokladu, že ich odložíte na miesto s teplotou vzduchu nepresahujúcou 20 stupňov Celzia.

Ak si však nie ste istí, či nosnice boli zaočkované, odporúča sa skladovať vajcia v chladničke. Pri tom je však potrebné nevynechať zásadný krok ešte pred prípravou – nechať vajcia postáť pri izbovej teplote aspoň polhodinu pred spracovaním.

„Vajcia skladujte pri konštantnej teplote pod 20 stupňov Celzia – vďaka tomu si udržia čerstvosť a kvalitu,“ informuje britský distribútor vajec Lion Mark. „V domácej kuchyni je najlepším miestom na ich uskladnenie chladnička.“

„Najlepší výsledok dosiahnete, keď vajcia vyložíte z chladničky polhodinu pred varením. Náhla zmena teploty by totiž mohla poškodiť škrupinu alebo znížiť lepivosť vajca pri pečení,“ pokračuje Lion Mark.

Odborníci dodávajú, že ľuďom s dobrou imunitou nehrozí ochorenie súvisiace s konzumáciou surových alebo nedostatočne tepelne upravených vajec.

8 zásad správneho skladovania vajec

  • Odkladajte ich na chladné, suché miesto, najlepšie do chladničky.
  • Chráňte ich pred kontaktom s inými potravinami. Ak ho máte, využite držiak na vajcia.
  • Riaďte sa dátumom minimálnej trvanlivosti.
  • Polhodinu pred spracovaním ich vytiahnite z chladničky.
  • Neklaďte ich do blízkosti silne aromatických potravín (škrupiny sú pórovité a prepúšťajú pachy).
  • Neklaďte ich do blízkosti surového mäsa.
  • Pred ich spracovaním a po ňom si dôkladne umyte ruky.
  • Vajcia zjedzte čo najskôr po uvarení. V prípade odloženia uvarených vajec do chladničky ich zjedzte najneskôr do dvoch dní.
Zdroj: Info.sk, DP, examinerlive.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

VČERA - 10:17Zaujímavosti

Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

20:25 21.04.2025Zaujímavosti

Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

6:54 21.04.2025Zaujímavosti

Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

20:04 20.04.2025Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.