Z chladničky rovno na panvicu? Tento krok pred prípravou vajec nesmiete vynechať!
- 7:12 21.10.2023
- Bratislava

Všestranné vajcia sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov. Pred každým z nich by sme však nemali zabúdať na dôležitý krok.
Vajcia sú jedným z najbežnejších druhov potravín v domácnostiach. Okrem pečenia, pri ktorom slúžia ako nenahraditeľná zložka, sa dajú pripraviť aj ako volské oko, praženica, omeleta alebo natvrdo.
Vajcia však zároveň patria k najkontroverznejším potravinárskym surovinám. Mnohí vedci sa dodnes sporia o ich vplyve na hladinu cholesterolu, no zrejmý nie je ani správny spôsob ich skladovania. Niektorí totiž tvrdia, že patria do chladničky, zatiaľ čo iní sú presvedčení o opaku.
Ako teda vyzerá správne skladovanie vajec a na čo treba myslieť ešte pred prípravou?
Mimo chladničky len v jednom prípade
Kvalitné vajcia obvykle pochádzajú z chovu, v ktorom boli všetky sliepky zaočkované proti salmonelóze. V takomto prípade je bezpečné skladovať ich aj mimo chladničky za predpokladu, že ich odložíte na miesto s teplotou vzduchu nepresahujúcou 20 stupňov Celzia.
Ak si však nie ste istí, či nosnice boli zaočkované, odporúča sa skladovať vajcia v chladničke. Pri tom je však potrebné nevynechať zásadný krok ešte pred prípravou – nechať vajcia postáť pri izbovej teplote aspoň polhodinu pred spracovaním.
„Vajcia skladujte pri konštantnej teplote pod 20 stupňov Celzia – vďaka tomu si udržia čerstvosť a kvalitu,“ informuje britský distribútor vajec Lion Mark. „V domácej kuchyni je najlepším miestom na ich uskladnenie chladnička.“
„Najlepší výsledok dosiahnete, keď vajcia vyložíte z chladničky polhodinu pred varením. Náhla zmena teploty by totiž mohla poškodiť škrupinu alebo znížiť lepivosť vajca pri pečení,“ pokračuje Lion Mark.
Odborníci dodávajú, že ľuďom s dobrou imunitou nehrozí ochorenie súvisiace s konzumáciou surových alebo nedostatočne tepelne upravených vajec.
8 zásad správneho skladovania vajec
- Odkladajte ich na chladné, suché miesto, najlepšie do chladničky.
- Chráňte ich pred kontaktom s inými potravinami. Ak ho máte, využite držiak na vajcia.
- Riaďte sa dátumom minimálnej trvanlivosti.
- Polhodinu pred spracovaním ich vytiahnite z chladničky.
- Neklaďte ich do blízkosti silne aromatických potravín (škrupiny sú pórovité a prepúšťajú pachy).
- Neklaďte ich do blízkosti surového mäsa.
- Pred ich spracovaním a po ňom si dôkladne umyte ruky.
- Vajcia zjedzte čo najskôr po uvarení. V prípade odloženia uvarených vajec do chladničky ich zjedzte najneskôr do dvoch dní.

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci
Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor
Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny
Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Video: Dôchodkyňa vypadla zo šiesteho poschodia, stal sa však zázrak
Seniorka prežila desivý pád z výšky.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť
Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.