• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 24.10.2024Meniny má Kvetoslava
12°Bratislava

Poslanci budú schvaľovať zákon roka, KDH ho nepodporí

  • 14:19 26.11.2013
  • BRATISLAVA
Poslanci budú schvaľovať zákon roka, KDH ho nepodporí

Zákon roka, návrh štátneho rozpočtu na rok 2014, čaká poslancov na 27. schôdzi parlamentu, ktorá sa začína v utorok 26. novembra. Rokovanie o rozpočte zákonodarcovia odštartujú 5. decembra o 9:00.

Verejná správa na Slovensku, teda štátne úrady, samosprávy a ďalšie subjekty verejnej správy, by mali podľa vládou schváleného návrhu v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu.

Celkové príjmy štátneho rozpočtu sú plánované na úrovni 13,837 mld. eur a výdavky sa rozpočtujú na úrovni 17,223 mld. eur. Štátna správa by mala v budúcom roku hospodáriť s hotovostným schodkom 3,386 mld. eur.
Druhý rozpočet ešte horší než prvý

V poradí druhý štátny rozpočet zostavený vládou Roberta Fica je ešte horší, než ten prvý. Tvrdia to predstavitelia KDH, ktorí preto rozpočet pri blížiacom sa hlasovaní v parlamente nepodporia. "Namiesto reparátu je tu potvrdenie, že Smer nedokáže riešiť nezamestnanosť, Smer však dokáže rýchlo a nezodpovedne zadlžovať Slovensko," vyhlásil na utorkovom tlačovom brífingu predseda strany Ján Figeľ.

Predstavitelia KDH tvrdia, že celá konsolidácia spočíva v neudržateľných krátkodobých opatreniach, a v "dusení podnikateľskej sféry". Tým má byť plánované zvýšenie daňového zaťaženia firiem, od ktorého si vláda Roberta Fica sľubuje nárast daňových príjmov o zhruba 84 mil. eur ročne.
Doplatia najmä malé podniky

Podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka rozhodnutie vlády prinesie zníženie daňového zaťaženia pre veľké spoločnosti, no malé podniky budú naopak platiť vyššie dane. "Je toto sociálne, je to solidárne?," pýta sa Moravčík. "Vláda by mala podnikom v kríze pomáhať, no žiaľ, Smer to vidí inak," skonštatoval s tým, že navrhované opatrenia sa odrazia aj na raste nezamestnanosti.

Štátny rozpočet počíta v budúcom roku s nezamestnanosťou na úrovni 14,3 %. "A to napriek tomu, že Smer umelo vyškrtáva z evidencie niektoré kategórie nezamestnaných, že upravuje štatistiky a draho financuje udržanie pracovných miest. KDH odmieta túto manipuláciu, keď premiér Fico na jednej strane sľubuje istoty, no v skutočnosti zadlžuje občanov Slovenskej republiky. Namiesto skutočného šetrenia a rastu je tu viac manipulácie a utlmovania hospodárskeho rastu a potenciálu Slovenska," uzavrel Ján Figeľ.

O budúcoročnom rozpočte by poslanci NR SR mali začať rokovať 5. decembra. Verejná správa na Slovensku, teda štátne úrady, samosprávy a ďalšie subjekty verejnej správy, by mala podľa vládou schváleného návrhu v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu. Príjmy štátneho rozpočtu sú plánované na úrovni 13,837 mld. eur a výdavky sa rozpočtujú na úrovni 17,223 mld. eur. Štátna správa by mala v budúcom roku hospodáriť s hotovostným schodkom 3,386 mld. eur.

Viac o rozpočte 2014:

Ficova vláda schválila rozpočet na rok 2014

Envirorezort bude mať o tretinu nižší rozpočet

Rezort spravodlivosti si prilepší, viac pôjde na väzenstvo

Vláda ukrojila aj z budúcoročného rozpočtu pre školstvo

Rozpočet ministerstva vnútra sa zvýši o 124 percent

Na obranu pôjde jedno percento hrubého domáceho produktu

Na slovenskú kultúru pôjde z rozpočtu menej peňazí

Úrad vlády dostane budúci rok o 15 percent menej

Rozpočet parlamentu sa zvýši, nakúpia aj počítače

Rezort diplomacie bude mať budúci rok menej peňazí
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Benátky zvýšia vstupný poplatok pre jednodňových turistov na dvojnásobok

Benátky zvýšia vstupný poplatok pre jednodňových turistov na dvojnásobok

DNES - 19:01Ekonomické

Turisti, ktorí pricestujú do Benátok na jeden deň, budú musieť od nasledujúcej sezóny platiť vstupný poplatok v dvojnásobnej výške oproti sume, ktorá platila počas skúšobnej fázy.

Coca-Cola sťahuje z trhu v Rakúsku 28 miliónov fliaš

Coca-Cola sťahuje z trhu v Rakúsku 28 miliónov fliaš

DNES - 18:22Ekonomické

Zákazníci by nápoj nemali konzumovať.

Analytik uviedol, ako sa bude vyvíjať cena plynu na Slovensku

Analytik uviedol, ako sa bude vyvíjať cena plynu na Slovensku

DNES - 17:49Ekonomické

Ceny plynu sa môžu dostať aj na predkrízovú úroveň, no nie na Slovensku.

ZSSK: Zmena času z letného na stredoeurópsky sa dotkne troch nočných vlakov

ZSSK: Zmena času z letného na stredoeurópsky sa dotkne troch nočných vlakov

DNES - 17:12Ekonomické

Zmena času z letného na stredoeurópsky v noci zo soboty na nedeľu ovplyvní nočné vlaky.

Tomáš: Novela o sociálnych službách významne pomôže ľuďom odkázaným na opateru

Tomáš: Novela o sociálnych službách významne pomôže ľuďom odkázaným na opateru

DNES - 12:59Ekonomické

Novela zákona o sociálnych službách, ktorú v stredu (23. 10.) schválila Národná rada SR, významne pomôže ľuďom odkázaným na dlhodobú starostlivosť.