• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
16°Bratislava

S príchodom snehu štartuje aj zimné prikrmovanie vtáctva

  • 12:33 26.11.2013
  • BRATISLAVA
S príchodom snehu štartuje aj zimné prikrmovanie vtáctva

Príchodom zimy nastáva správny čas na vyloženie vtáčích kŕmidiel. Nepriaznivé dni, kedy si vtáky nenájdu dostatok potravy v prírode, môžeme pomôcť práve prikrmovaním.

Viaceré druhy, ktoré u nás prezimujú, s obľubou navštevujú kŕmidlá. Na kŕmidlách je možné pozorovať desiatky druhov vtákov. Preto je prikrmovanie nielen pomocou pre vtáky, ale umožní poznávať a sledovať život operencov v našom okolí.

Prikrmovanie vtáctva má v našej krajine na mnohých miestach tradíciu. Vykladajú sa kŕmidlá rôznych veľkostí a konštrukcií, vykladá sa často loj či bobule a ovocie. Aj hmyzožravé vtáky, ktoré zotrvajú na zimu v Európe prechádzajú na tuhú potravu a živia sa rôznymi semienkami, bobuľami a ovocím, preto je najvhodnejšie do kŕmidiel vkladať nekorenené a nepražené zrná, semienka a oriešky. Ideálnymi sú slnečnica, proso a pšenica. Možné je zhotoviť aj tukové zmesi z rozpusteného živočíšneho tuku s pridaním rôznych semien a zŕn. Potraviny, ktoré konzumujú ľudia nie sú vhodné pre vtáky a môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti až úhyn. Najčastejšou chybou je vykladanie kože z údenej slaniny, ktorá na prikrmovanie vtáctva nie je vôbec vhodná. Prikrmovať môžeme všade, kde to je možné: na vidieku, v mestách, na balkónoch, záhradách či parkoch.

Sledujte on-line prenos z vtáčieho kŕmidla

„Pre tých, ktorí nemôžu prikrmovať, sme pripravili v spolupráci s CHKO Záhorie on-line prenos z vtáčieho kŕmidla. Sústavné dianie na kŕmidle môžete sledovať na stránke: http://www.vtaky.sk/video/vtacie-krmidlo.html.“ informuje Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. Očakáva, že na kŕmidle sa zastavia desiatky druhov vtáctva a dodáva: „Zo sledovania prenosu na kŕmidle nám môžu záujemcovia zasielať svoje postrehy o zaznamenaných druhoch či o dianí na kŕmidle. Priebežne budeme aktualizovať zoznam zaznamenaných vtáčích druhoch na krmovisku.“

Zima a obdobie núdze núti vtáky priblížiť sa bližšie k ľuďom. Druhy, ktoré sú obyčajne veľmi plaché, môžeme zahliadnuť takmer z bezprostrednej blízkosti. Môžeme vtáky sledovať alebo fotiť. Treba však dbať na bezpečnosť vtákov i ľudí. Kŕmidlá treba umiestniť na bezpečné miesto s dostatočným priestorom na odlet vtákov v prípade nebezpečenstva. Odporúča sa kŕmidlá pravidelne čistiť a udržiavať v dobrom stave. Kŕmidlá neumiestňujme ani blízko frekventovaných ciest a presklených plôch, do ktorých by mohli vtáky pri preletoch narážať. Všetky druhy vtákov sú chránené, a preto nie je možné ich chytať. 

Zdroj: Info.sk, SOS/BirdLife Slovensko, Foto: SOS/BirdLife Slovensko
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ Peter Hanzely

Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ Peter Hanzely

VČERA - 20:13Domáce

Správu potvrdili redaktor Martin Jurčo a skladateľov spolupracovník Ľuboš Zeman.

Komisia na prešetrenie atentátu na Fica sa nebude zriaďovať

Komisia na prešetrenie atentátu na Fica sa nebude zriaďovať

VČERA - 19:00Domáce

Poslanci Národnej rady SR v stredu odmietli prijať návrh uznesenia z dielne PS o zriadení komisie na prešetrenie májového atentátu na predsedu vlády Roberta Fica.

SPU upozorňuje na podvodné telefonáty

SPU upozorňuje na podvodné telefonáty

VČERA - 17:14Domáce

Podvody súvisia s platbami za internáty.

ÚNSS: Kolobežky a kolobežkári na chodníkoch ohrozujú nevidiacich a slabozrakých

ÚNSS: Kolobežky a kolobežkári na chodníkoch ohrozujú nevidiacich a slabozrakých

VČERA - 16:46Domáce

V bezpečnej chôdzi im bránia kolobežky odložené na okraji chodníka. Na kolobežkách by tiež uvítali zvončeky.

Polícia pátra po nezvestnom Jozefovi

Polícia pátra po nezvestnom Jozefovi

VČERA - 16:33Domáce

Muž ušiel zo sanatória.