• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 24.9.2024Meniny má Ľuboš, Ľubor
14°Bratislava

Zabudnite na vyschnutú kuracinu. S týmto trikom bude mäso vždy krehké a šťavnaté

  • 19:45 18.11.2023
  • Londýn
Zabudnite na vyschnutú kuracinu. S týmto trikom bude mäso vždy krehké a šťavnaté

Spoznajte šéfkuchárom osvedčené pravidlá správnej prípravy kuracieho mäsa, vďaka ktorým viac nebude suché a gumené.

Napriek tomu, že kuracie mäso patrí k najjednoduchšie spracovateľným druhom mäsa, nejeden kuchár a nejedna kuchárka sa často stretávajú s vyschnutým výsledkom, ktorý je navyše tvrdý na prežúvanie.

Šéfkuchár Dennis Littley našťastie pre britský portál Express ozrejmil niekoľko zásad, ktoré dokážu vyriešiť tento problém.

„Ak varíte čínu, odporúčam nakrájať kura na drobné kúsky,“ radí Littley. Podľa neho tento krok slúži ako prevencia pred nerovnomerným tepelným spracovaním.

Ďalším pravidlom je neprepĺňať panvicu či hrniec. „Varte kura na miernom plameni, kým nezhnedne, čiže asi štyri minúty z každej strany, a snažte sa neprehnať to,“ pokračuje šéfkuchár.

„Ak máte čas, pred podávaním nechajte mäso aspoň na päť minút odpočinúť, čím sa uvoľní jeho šťava,“ radí Littley.

Záleží aj od typu

Na snímke marinované kuracie stehná; Foto: Margoe Edwards/Shutterstock.com

Ešte predtým, ako začnete premýšľať nad spôsobom prípravy, sa zamerajte na vhodný druh kuracieho mäsa. Prsia majú napríklad vyššiu tendenciu vysychať ako stehná, ktoré obsahujú viac tuku.

Hlavným prvkom každej prípravy kuracieho mäsa by malo byť marinovanie. Ak marinujete kura aspoň 30 minút pred varením, podľa Littleya tým zaistíte jeho šťavnatosť.

„Kyslé marinády, ktoré obsahujú napríklad šťavu z citróna alebo ocot, pomáhajú zjemniť mäso,“ vysvetľuje šéfkuchár. Alternatívou je namočenie do slanej vody po dobu 30 minút až niekoľkých hodín, vďaka čomu si mäso lepšie uchová vlahu a rovnako získa výraznejšiu chuť.

Pri príprave kuracích pŕs by ste ich ešte pred marinovaním mali vyklepať na rovnomernú hrúbku.

Ako dlho variť?

Foto: New Africa/Shutterstock.com

Aby ste dosiahli čo najšťavnatejší výsledok, kuracie prsia bez kosti a kože varte na panvici asi 6 až 7 minút z každej strany.

Kuracie stehná varte o čosi dlhšie – približne 8 až 10 minút z každej strany.

O tom, že je mäso dobre uvarené, sa presvedčte pomocou kuchynského teplomera alebo pohľadom na vytekajúcu šťavu, ktorá by mala byť číra.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SOI sťahuje z trhu nebezpečné výrobky, spotrebitelia by ich nemali používať

SOI sťahuje z trhu nebezpečné výrobky, spotrebitelia by ich nemali používať

DNES - 20:20Zaujímavosti

Pri použití produktov spotrebitelia riskujú trvalé poškodenie zdravia.

Češete si vlasy kefou? Tento krok nesmiete vynechať!

Češete si vlasy kefou? Tento krok nesmiete vynechať!

DNES - 19:29Zaujímavosti

Čistíte si kefu na vlasy dostatočne často? Tí, ktorí to zanedbávajú, môžu doplatiť na nepríjemné následky.

Poľskí archeológovia objavili stredoveký hrob údajného detského upíra

Poľskí archeológovia objavili stredoveký hrob údajného detského upíra

DNES - 12:52Zaujímavosti

Vedcov zaujali opatrenia vykonané na jednom z nájdených tiel.

Farmári evidujú dopyt po fialových jablkách. V čom je háčik?

Farmári evidujú dopyt po fialových jablkách. V čom je háčik?

VČERA - 21:51Zaujímavosti

Kanadskí farmári sa stretávajú s čoraz väčším záujmom o fialovo sfarbené jablká. Ich obrázky už stihli zaplaviť sociálne siete, no nie všetko je také ako sa zdá.

Ako zabrániť prilepovaniu jedla na panvicu: Toto musíte urobiť pred pridaním oleja

Ako zabrániť prilepovaniu jedla na panvicu: Toto musíte urobiť pred pridaním oleja

VČERA - 21:25Zaujímavosti

Mnohí ľudia požívajú nerezové panvice nesprávne.