• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
17°Bratislava

Zabudnite na vyschnutú kuracinu. S týmto trikom bude mäso vždy krehké a šťavnaté

  • 19:45 18.11.2023
  • Londýn
Zabudnite na vyschnutú kuracinu. S týmto trikom bude mäso vždy krehké a šťavnaté

Spoznajte šéfkuchárom osvedčené pravidlá správnej prípravy kuracieho mäsa, vďaka ktorým viac nebude suché a gumené.

Napriek tomu, že kuracie mäso patrí k najjednoduchšie spracovateľným druhom mäsa, nejeden kuchár a nejedna kuchárka sa často stretávajú s vyschnutým výsledkom, ktorý je navyše tvrdý na prežúvanie.

Šéfkuchár Dennis Littley našťastie pre britský portál Express ozrejmil niekoľko zásad, ktoré dokážu vyriešiť tento problém.

„Ak varíte čínu, odporúčam nakrájať kura na drobné kúsky,“ radí Littley. Podľa neho tento krok slúži ako prevencia pred nerovnomerným tepelným spracovaním.

Ďalším pravidlom je neprepĺňať panvicu či hrniec. „Varte kura na miernom plameni, kým nezhnedne, čiže asi štyri minúty z každej strany, a snažte sa neprehnať to,“ pokračuje šéfkuchár.

„Ak máte čas, pred podávaním nechajte mäso aspoň na päť minút odpočinúť, čím sa uvoľní jeho šťava,“ radí Littley.

Záleží aj od typu

Na snímke marinované kuracie stehná; Foto: Margoe Edwards/Shutterstock.com

Ešte predtým, ako začnete premýšľať nad spôsobom prípravy, sa zamerajte na vhodný druh kuracieho mäsa. Prsia majú napríklad vyššiu tendenciu vysychať ako stehná, ktoré obsahujú viac tuku.

Hlavným prvkom každej prípravy kuracieho mäsa by malo byť marinovanie. Ak marinujete kura aspoň 30 minút pred varením, podľa Littleya tým zaistíte jeho šťavnatosť.

„Kyslé marinády, ktoré obsahujú napríklad šťavu z citróna alebo ocot, pomáhajú zjemniť mäso,“ vysvetľuje šéfkuchár. Alternatívou je namočenie do slanej vody po dobu 30 minút až niekoľkých hodín, vďaka čomu si mäso lepšie uchová vlahu a rovnako získa výraznejšiu chuť.

Pri príprave kuracích pŕs by ste ich ešte pred marinovaním mali vyklepať na rovnomernú hrúbku.

Ako dlho variť?

Foto: New Africa/Shutterstock.com

Aby ste dosiahli čo najšťavnatejší výsledok, kuracie prsia bez kosti a kože varte na panvici asi 6 až 7 minút z každej strany.

Kuracie stehná varte o čosi dlhšie – približne 8 až 10 minút z každej strany.

O tom, že je mäso dobre uvarené, sa presvedčte pomocou kuchynského teplomera alebo pohľadom na vytekajúcu šťavu, ktorá by mala byť číra.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

DNES - 10:17Zaujímavosti

Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

VČERA - 20:25Zaujímavosti

Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

VČERA - 6:54Zaujímavosti

Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

20:04 20.04.2025Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.