Prekvapivé zistenie: Tieto druhy mäsa majú schopnosť podporiť boj s rakovinou

Vedci spozorovali prekvapivý vplyv niektorých druhov mäsa na rakovinu.
Aj keď doteraz bolo červené mäso spájané so vznikom rakoviny, nové zistenia naznačujú, že určité zložky v niektorých druhoch mäsa a mliečnych výrobkoch môžu pomôcť v boji proti rakovine.
Vedci zistili, že špecifická mastná kyselina, ktorá sa nachádza v hovädzom a jahňacom mäse a mliečnych výrobkoch, zlepšuje schopnosť organizmu napádať a ničiť nádory. Ide o mastnú kyselinu známu ako kyselina transvakcenová.
Zo štúdie uverejnenej v časopise Nature tiež vyplýva, že pacienti s vyššou hladinou tejto mastnej kyseliny v krvi lepšie reagovali na imunoterapiu, čo naznačuje, že by mohla fungovať ako výživový doplnok na doplnenie klinickej liečby rakoviny.
Spoluautor štúdie profesor Jing Chen z Chicagskej univerzity uviedol: "Keď sme sa zamerali na živiny, ktoré môžu aktivovať T-bunkovú imunitnú odpoveď, našli sme jednu, ktorá skutočne zvyšuje protinádorovú imunitu aktiváciou dôležitej imunitnej dráhy.“
Foto: LADO/Shutterstock.com Foto: pathdoc/Shutterstock.com
Pri štúdii tím vychádzal z databázy približne 700 známych metabolitov, malých molekúl pochádzajúcich z potravín, a zostavil knižnicu "krvných živín". Potom preverili zlúčeniny v tejto novej knižnici z hľadiska ich schopnosti ovplyvňovať protinádorovú imunitu.
Po tom, ako vedci vyhodnotili šesť najlepších kandidátov v ľudských aj myších bunkách, zistili, že najlepšie výsledky dosiahla kyselina transvakcenová. Tím vedcov zistil, že kŕmenie myší stravou obohatenou o kyselinu transvakcenovú významne znížilo rastový potenciál nádorových buniek melanómu a rakoviny hrubého čreva, ako aj zvýšilo schopnosť organizmu infiltrovať nádory.
Potom analyzovali vzorky krvi pacientov z nemocnice, ktorí podstupovali imunoterapeutickú liečbu lymfómu a zistili, že pacienti s vyššou hladinou kyseliny transvakcenovej mali tendenciu reagovať na liečbu lepšie ako pacienti s nižšou hladinou. Nakoniec štúdia zistila, že kyselina transvakcenová zvyšuje schopnosť imunoterapeutického lieku zabíjať leukemické bunky u pacientov.
Autori si však nemyslia, že konzumácia nadmerného množstva červeného mäsa je riešením a dúfajú, že podobné výsledky sa podarí nájsť aj u rastlín. Chen dodal: "Existuje čoraz viac dôkazov o škodlivých zdravotných účinkoch nadmernej konzumácie červeného mäsa a mliečnych výrobkov, takže táto štúdia by sa nemala brať ako zámienka na konzumáciu väčšieho množstva cheeseburgerov a pizze."

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!
Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.