Toto je dôvod, prečo by ste mali zamraziť cibuľu
- 21:33 25.11.2023
- Bratislava

Zistite, ako zamraziť cibuľu a prečo je to dobrý nápad.
Cibuľu väčšina z nás skladuje na suchom a tmavom mieste, kde vydrží aj niekoľko týždňov. Možno preto mnohých ľuďom nenapadlo cibuľu zamrazovať, no existujú dva dobré dôvody prečo by ste to mali vyskúšať.
Nedostatok úložného priestoru
Ak u vás často dochádza k tomu, že cibuľa klíči, mäkne, tmavne, plesnivie alebo má zvláštnu chuť, váš spôsob skladovania pravdepodobne nie je ideálny. Cibuľa sa dá dobre skladovať, ale je vyberavá na podmienky. Uprednostňuje skladovanie pri teplote 4 - 10 °C, čo je teplejšie ako v chladničke, ale chladnejšie ako pri izbovej teplote.
Ak cibuľu skladujete v príliš vysokej teplote, príliš nízkej teplote alebo príliš vlhkej miestnosti, môže vyklíčiť, splesnivieť alebo zmäknúť. Tiež by sa nemala skladovať vedľa zemiakov - prirodzené plyny uvoľňované zemiakmi spôsobujú rýchlejšie kazenie cibule a naopak. Preto je dobrou voľbou zmrazenie alebo dehydratácia.
Ak nemáte vhodné podmienky na ich skladovanie, je lepšie cibuľu zamraziť, Foto: a1vector/Shutterstock.com
Šetrenie času
Ak pravidelne varíte, viete, že väčšina receptov obsahuje nakrájanú cibuľu. Preto môže byť veľmi pohodlné môže mať vopred nakrájanú cibuľu na plátky alebo kocky. Namiesto toho, aby ste každý večer krájali cibuľu, jednoducho zájdete do mrazničky a vytiahnete cibuľu pripravenú na varenie. Žiadne každodenné krájanie nie je potrebné. Nebudú vám páchnuť prsty od cibule a nemusíte čistiť dosku na krájanie.
Zvážte zmrazenie cibule, ak:
- nemáte na ňu vhodné miesto na uskladnenie
- neznášate krájanie čerstvej cibule
- máte radi pohodlie vopred nakrájaných potravín
Ako zamraziť cibuľu
Foto: yuri-ss/Shutterstock.com
1. Nakrájajte cibuľu
Nakrájajte cibuľu na kocky alebo plátky. Požite ostrý nôž, alebo využite kuchynský robot, no zapnite ho len na pár pulzov, aby ste cibuľu nerozmixovali. Nemali by ste zmrazovať celú alebo polovičnú cibuľu, pretože bude ťažké ju nakrájať. Ak chcete zamraziť celú cibuľu, musíte ju blanšírovať - uvariť ju v horúcej vode približne 7 minút alebo kým sa stred cibule nezačne zohrievať.
2. Vložte do uzatvárateľného vrecka na mrazenie
Kľúčom k zmrazeniu cibule je dobre ju uzavrieť do kvalitného vrecka alebo nádoby, ktorá zabráni akémukoľvek zápachu. Najlepšie sú hrubé plastové vrecká do mrazničky. Vytlačte z nich čo najviac vzduchu, aby zaberali čo najmenej priestoru.
Je vhodné cibuľu zamraziť vo vopred odmeranom množstve, alebo ju zamraziť v tenkej vrstve, z ktorej môžete podľa potreby ľahko odlamovať zmrazené kúsky. Vyhnete sa tak veľkým zhlukom zmrazenej cibule.
Ďalšou možnosťou je zamraziť cibuľu vo formičkách na kocky ľadu. Len ich nezabudnite počas mrazenia zabaliť do vrecka, inak vám bude mraznička páchnuť cibuľou. Pred ďalším použitím budete musieť formu namočiť do sódy bikarbóny a octu, aby ste ju dôkladne vyčistili.
3. Uzavrite a zamrazte
Nakoniec cibuľu uzavrite a zamrazte. Cibuľa vám takto vydrží aj tri mesiace. Dlhšie skladovanie sa neodporúča, pretože sa začnú prejavovať nežiaduce chute. Cibule sa nepokazia a nebudú ani nebezpečné, len budú mať výraznejšiu chuť.

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci
Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor
Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny
Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Video: Dôchodkyňa vypadla zo šiesteho poschodia, stal sa však zázrak
Seniorka prežila desivý pád z výšky.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť
Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.