• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
15°Bratislava

Kulajda s pošírovaným vajíčkom: Takto ju pripravuje Zdeněk Pohlreich

  • 10:08 02.12.2023
  • Praha
Kulajda s pošírovaným vajíčkom: Takto ju pripravuje Zdeněk Pohlreich

Známy šéfkuchár sa podelil o jeden zo svojich osvedčených receptov.

Český šéfkuchár Zdeněk Pohlreich je známy najmä vďaka relácii Ano, šéfe!, v ktorej niekoľko rokov pomáhal zvyšovať kvalitu českých reštaurácií. Sám je pritom spolumajiteľom hneď niekoľkých reštaurácií a zároveň je aj autorom viacerých kuchárskych kníh.

V knihe Zlatá klasika sa venuje najmä overeným receptom z rôznych krajín a nechýbajú v nej aj obľúbené pokrmy z Česka, akým je nepochybne aj kulajda. Takto ju pripravuje legendárny šéfkuchár aj vo svojej reštaurácii.

Kulajda podľa Zdeňka Pohlreicha

Foto: Tereza Koudelkova/Shutterstock.com

Budete potrebovať:

  • Menšiu hrsť sušených húb
  • Menšiu hrsť čerstvých kuriatok (môžete nahradiť inými hubami alebo použiť len sušené)
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 50 g masla
  • 60 g hladkej múky
  • 1,2 l vody
  • 2 bobkové listy
  • 4 vajcia
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 a 1/2 lyžice cukru
  • 2 lyžice octu
  • Soľ
  • Korenie
  • Kôpor

Postup:

  1. Sušené huby namočte na hodinu do vody. Kuriatka očistite a rozpoľte. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. V hrnci rozpustite maslo a pridajte múku.
  2. Krátko osmažte dozlatista, pridajte studenú vodu, scedené sušené huby a kuriatka, zemiaky a bobkový list. Osoľte a duste 25 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
  3. Pripravte si vajíčka. V hrnci priveďte do varu 1 liter vody a zmiešajte ju s 1 lyžicou octu. Každé vajce zvlášť rozbite do naberačky alebo šálky. Pomocou lyžice urobte vo vriacej vode vír a pomaly nalejte do stredu po jednom vajíčku. Varte pri miernom ohni 3 - 4 minúty. Pomocou dierkovanej lyžice vyberte vajce a vložte ho do misky s vlažnou vodou, aby zostalo teplé.
  4. Po 25 minútach varenia pridajte do polievky smotanu, ochuťte cukrom, octom, soľou a korením podľa chuti, prehrejte a ďalej nevarte. Pridajte nasekaný kôpor.
Zdroj: Info.sk, TM, ireceptar.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

VČERA - 20:25Zaujímavosti

Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

VČERA - 6:54Zaujímavosti

Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

20:04 20.04.2025Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

8:06 20.04.2025Zaujímavosti

Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.