• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Nehnuteľnosti v 3. štvrťroku medzikvartálne mierne zdraželi

  • 9:18 30.11.2023
  • Bratislava
Nehnuteľnosti v 3. štvrťroku medzikvartálne mierne zdraželi

Nehnuteľnosti určené na bývanie v 3. štvrťroku v porovnaní s 2. štvrťrokom mierne zdraželi. Kupujúci však za domy a byty platili menej ako pred rokom.

Zlacňovanie sa prejavilo vo všetkých krajoch s výnimkou Trnavského kraja. Vo štvrtok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkovo realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v 3. štvrťroku 2023 medzikvartálne stúpli o 0,8 %. Nepotvrdil sa tak trend poklesu zaznamenaný v predošlom štvrťroku. Ovplyvnil to najmä viac ako jednopercentný rast cien existujúcich nehnuteľností. Nové nehnuteľnosti (prvý zápis do katastra nehnuteľností bol vykonaný pred menej ako tromi rokmi) naďalej zlacňovali, a to medzikvartálne o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní na celoslovenskej úrovni kupujúci platili za domy a byty v priemere o 3,8 % nižšie sumy ako pred rokom. Zlacňovanie na medziročnej úrovni bolo vyššie ako v predošlom štvrťroku. V dlhodobom porovnaní (v porovnaní s priemerom roka 2010) boli aktuálne ceny nehnuteľností vyššie o 79,5 %.

Medzikvartálny rast cien nehnuteľností sa prejavil v piatich regiónoch Slovenska, najvýraznejšie v Nitrianskom kraji. Pri existujúcich nehnuteľnostiach ceny stúpli v polovici z ôsmich regiónov Slovenska, najdynamickejšie práve v Nitrianskom kraji o 7,2 %. Novým nehnuteľnostiam rástli ceny len v troch krajoch, a to v Košickom, Trnavskom, a výraznejšie, o viac ako 7 % v Nitrianskom kraji.

V porovnaní s cenami spred roka sa domy a byty predávali lacnejšie takmer vo všetkých regiónoch, jedinou výnimkou bol Trnavský kraj, kde mierne vzrástli ceny nových aj existujúcich nehnuteľností. V ostatných regiónoch sa byty predávali lacnejšie ako pred rokom, a to najmä pod vplyvom zníženia cien existujúcich nehnuteľností. Pokles cien starších bytov a domov bol od 13,4 % v Žilinskom kraji po 1,1 % v Bratislavskom kraji. Pri nových bytoch a domoch bola situácia rozkolísanejšia, pokles bol len v piatich regiónoch, a to od 14,9 % v Žilinskom kraji po 4,4 % v Košickom kraji.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH: Rozpočet prenáša konsolidáciu na občanov, vláda šetrí minimálne

KDH: Rozpočet prenáša konsolidáciu na občanov, vláda šetrí minimálne

VČERA - 19:13Ekonomické

Rozpočtom verejnej správy na rok 2025, ktorý v utorok schválila vláda, prenáša kabinet Roberta Fica bremeno konsolidovania na plecia občanov, samospráv, podnikateľov, zamestnávateľov a zamestnancov.

Anna Záborská: Chudoba na Slovensku výrazne postihuje rodiny s deťmi

Anna Záborská: Chudoba na Slovensku výrazne postihuje rodiny s deťmi

VČERA - 14:47Ekonomické

Takmer milión ľudí (943.000) na Slovensku, podľa údajov Štatistického úradu, ohrozovala v minulom roku chudoba alebo sociálne vylúčenie, pričom najviac ohrozené boli rodiny s deťmi a neúplné domácnosti.

ECB znížila úrokové sadzby o 25 bázických bodov

ECB znížila úrokové sadzby o 25 bázických bodov

VČERA - 14:45Ekonomické

Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami opäť uvoľnila menovú politiku.

Na Slovensku by mali vzniknúť dva veľké veterné parky

Na Slovensku by mali vzniknúť dva veľké veterné parky

VČERA - 12:59Ekonomické

Štát chce v rámci takzvanej zelenej transformácie vybudovať v regiónoch dva veľké veterné parky, najmä pre nové priemyselné investície.

Kmec: V pláne obnovy sú opatrenia, ktoré sa nenaplnia pre nedostatok peňazí

Kmec: V pláne obnovy sú opatrenia, ktoré sa nenaplnia pre nedostatok peňazí

VČERA - 12:20Ekonomické

V rámci Plánu obnovy a odolnosti SR je z pohľadu zelených cieľov viacero opatrení, ktoré sa nepodarí naplniť na 100 % pre nedostatok prostriedkov.