• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Hamas tvrdí, že po obnovení bojov zahynuli v Pásme Gazy už traja novinári

  • 6:03 02.12.2023
  • Gaza
Hamas tvrdí, že po obnovení bojov zahynuli v Pásme Gazy už traja novinári

Najmenej traja novinári prišli o život v Pásme Gazy odvtedy, ako sa tam v piatok ráno obnovili boje izraelskej armády s palestínskym militantným hnutím Hamas. Oznámila to tamojšia vláda vedená Hamasom, píše TASR podľa správy tlačovej agentúry AFP.

Tlačový úrad tamojšej vlády identifikoval trojicu zabitých mediálnych pracovníkov ako palestínskeho spravodajcu Muntasíra Sawwáfa, ktorý v Gaze pracoval ako kameraman pre tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu, ďalej jeho brata - zvukára Marwána Sawwáfa a jedného ďalšieho kameramana Abdalláha Darvíša.

Počet novinárov zabitých od začiatku vojny Hamasu s Izraelom sa tak zvýšil na 73. Smrť Muntasíra Sawwáfa potvrdila v piatok aj samotná Anadolu, pričom uviedla, že zahynul spoločne s bratom a ďalším príbuzným, ktorých však nemenovala.

Americká nezávislá mimovládna organizácia Výbor pre ochranu novinárov (CPJ) krátko predtým informovala, že od začiatku vojny v Pásme Gazy zahynulo už najmenej 57 novinárov a mediálnych pracovníkov.

Konflikt vypukol po bezprecedentnom útoku Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom toto militantné hnutie vtrhlo na územie Izraela, kde zabilo 1200 ľudí, prevažne civilistov a ďalších zhruba 240 unieslo do Pásma Gazy. Izrael zareagoval odvetnými útokmi na palestínsku enklávu s cieľom zvrhnúť Hamas a oslobodiť rukojemníkov.

Hamasom ovládané ministerstvo zdravotníctva v Gaze medzičasom informovalo, že od piatkového rána, keď sa v Gaze skončilo sedemdňové prímerie, tam už prišlo o život prinajmenšom 178 ľudí. Od začiatku bojov pritom celkovo podľa Hamasu zahynulo v Pásme Gazy už viac ako 15.000 ľudí, prevažne civilistov.

V rámci týždeň trvajúceho prímeria prepustil Hamas 105 rukojemníkov, zatiaľ čo Izrael za tento čas prepustil 240 väznených Palestínčanov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Francúzsko postihli silné záplavy, v Paríži zabil muža padajúci strom

Francúzsko postihli silné záplavy, v Paríži zabil muža padajúci strom

DNES - 7:50Zahraničné

Silný dážď zapríčinil v niektorých častiach Francúzska vo štvrtok záplavy, evakuácie a viedol k uzavretiu diaľnic a železničných tratí.

Hizballáh tvrdí, že spúšťa

Hizballáh tvrdí, že spúšťa "novú eskalačnú fázu" vo vojne proti Izraelu

DNES - 7:20Zahraničné

Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

DNES - 6:16Zahraničné

Netanjahu potvrdil, že k izraelskej vojenskej operácii, počas ktorej Sinwár zahynul, došlo v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

DNES - 6:15Zahraničné

Európska únia potrebuje nové opatrenia pre zlepšenie návratovej politiky, a tie čoskoro budú predložené. Uviedli to predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

DNES - 6:12Zahraničné

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že v súvislosti so zabitím lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára pociťuje väčšiu nádej vzhľadom na možné prímerie v Pásme Gazy.