• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Ako sa rozprávať s manipulátorom: 5 viet, ktoré musíte ovládať

  • 19:23 02.12.2023
  • Bratislava
Ako sa rozprávať s manipulátorom: 5 viet, ktoré musíte ovládať

Nacvičené odpovede vám pomôžu v každej hraničnej situácii, do ktorej vás vtiahne manipulátor.

Komunikácia je pre väčšinu manipulátorov len nástroj, ako od iných dosiahnuť svoje ciele. Viac ako na medziľudské vzťahy sa v nej sústredia na víťazstvo, a tak kladú bokom všetky znaky zdravého rozhovoru: dôveru, rešpekt a empatiu.

Nedostatok zdravých komunikačných schopností u manipulátorov vedie k prehnaným reakciám, zraňujúcim poznámkam a vyhroteným situáciám.

V niektorých druhoch komunikácie sú majstri

Keďže komunikácia je často prvý alebo jediný nástroj, ktorý manipulátorom pomáha vybojovať si cieľ, v niektorých jej typoch priam excelujú. Mnohí nevedia, že skúsený manipulátor je majstrom v čítaní emócií a pohotovom reagovaní na ne.

Napriek tomu, že ju používame každý deň, komunikácia je talent, s ktorým sa človek automaticky nerodí. Keďže väčšina ľudí sa s manipulátormi nestretáva na každodennej báze, konverzácia s nimi neraz vedie k nedorozumeniam až agresii.

Naučené frázy

Existuje niekoľko overených a funkčných fráz, ktoré vás dokážu ochrániť pred útokmi manipulátora. Ich cieľom je vyhnúť sa emocionálnym reakciám a odbúrať tlak, ktorý pri útoku vzniká.

Mnohé z nich na prvý pohľad pôsobia umelo a neúprimne, čo je bohužiaľ jedna z mála taktík, aké vás pred manipulátorom dokážu zachrániť. Akákoľvek emocionálna väzba s ním by mohla viesť k neželaným emočným následkom.

Vďaka naučeným frázam si tiež dokážete pevne stanoviť hranice. Ich jedinou nevýhodou je, že je potrebné si ich vopred pripraviť – manipulátori sú totiž skúsení v odzbrojovaní ľudí, a tak pod stresom reagujeme neraz tak, ako by sme nechceli.

  • Keď ho chcete odmietnuť: Vety by mali byť stručné a slušné. „Ďakujem, nemám záujem“ alebo „Radšej nie“ sú odpovede, ktoré sú úctivé a zároveň pevne vytyčujú vaše hranice.
  • Pri odpovedi manipulátorovi, ktorý vás ponižuje alebo uráža: Vyhnite sa emóciám, ktoré by vystupňovali napätie a uľahčili postup manipulátorovi. „Prestaň ma obťažovať, prosím“ alebo „Ako som už predtým povedal/a, o tomto sa s tebou nebudem baviť“ sú frázy, ktoré jasne stanovujú hranice bez prehnaných emócií.
  • Keď manipulátor klame o svojich činoch alebo rečiach: Pri riešení situácie postupujte tak, aby nevznikol priestor na pochybnosti. „Viem, čo som počul/a (alebo videl/a) a viac sa o tom nebudem baviť“ je fráza, ktorá dokazuje, že ste neuverili lži a nemienite sa o tom hádať.
  • Keď vás manipulátor nespravodlivo obviní: Zostaňte pokojní a vnútorne si pripomeňte, aká je realita. „Nesúhlasím s tvojím opisom situácie a viac sa o tom s tebou nebudem rozprávať“ alebo „Si zodpovedný za svoje správanie a voľby“ vás ochránia pred otázkami o obvineniach a zároveň deklarujú váš názor.
  • Keď proti vám použije pocit viny, aby vás prinútil konať tak, ako nechcete: Frázy by mali byť jasné a pevne stanovené. „Na ultimáta nebudem reagovať“ alebo „Už som ti na to odpovedal/a“ vám dodajú pocit bezpečia a pevných hraníc, pričom dáte najavo, že takáto taktika na vás neúčinkuje.

Kľúčom je konzistentnosť

Pre úspech v rozhovore s manipulátorom je potrebné celkom vyčleniť emócie a opakovať naučené frázy toľkokrát, koľko je potrebné. Manipulátori – najmä tí, ktorí u vás doteraz neboli zvyknutí na takýto prejav odporu – spočiatku „pritvrdia“ a budú skúšať rôzne taktiky, aby vás zlomili. Vytrvalosť je preto nevyhnutná.

Hoci vo vás tieto frázy môžu vyvolať pocit viny, v skutočnosti vám dodávajú silu reagovať pokojnejšie, a napokon prinútia manipulátora vzdať sa svojej snahy o víťazstvo.

Zdroj: Info.sk, DP, psychologytoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

VČERA - 20:05Zaujímavosti

Ak si pri krájaní vodného melóna všimnete túto vec, nemali by ste ho jesť.

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

VČERA - 7:02Zaujímavosti

Podľa odborníka náhla zmena v spôsobe šoférovania môže vypovedať o psychiatrickej diagnóze.

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Študent vysokej školy v Indii sa stal držiteľom svetového rekordu po tom, ako vyrobil z guľôčkového pera najmenší vysávač na svete.

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

VČERA - 5:41Zaujímavosti

Podmanivý hlas Karola Poláka znel z televízie viac ako tri desaťročia počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy.

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

20:56 06.09.2024Zaujímavosti

Koniec očkám na silonkách! Pohotová mama predstavila trik, ktorý z nich vytvorí odolný kúsok oblečenia.