• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
19°Bratislava

Ako využiť zvyšky zo zemiakového šalátu. S týmito receptami obnovíte jeho chuť

  • 18:47 26.12.2023
  • Bratislava
Ako využiť zvyšky zo zemiakového šalátu. S týmito receptami obnovíte jeho chuť

Vyskúšajte dať zemiakovému šalátu novú podobu, na ktorej si pochutíte.

Ak vám po sviatkoch ostal zemiakový šalát a ešte stále je čerstvý, môžete z neho pripraviť rôzne pochúťky, čím dáte šalátu novú chuť. S týmito receptami oživíte šalát na nový druh pohostenia alebo večere. Zemiakový šalát však nájde využitie len v studenej kuchyni, pretože pre obsah majonézy nie je vhodný na ďalšiu tepelnú úpravu.

Obložené chlebíky

Foto: kai keisuke/Shutterstock.com

Na plátky veky alebo na narezané bagetky navrstvite zemiakový šalát a dozdobte salámou, klobásou, plátkom vajíčka či kúskom uhorky.

Obložená misa s vajcom

Foto: Esin Deniz/Shutterstock.com

Zemiakový šalát môžete podávať aj na štýl ruského vajca. Na tanier či misu dajte hromadu šalátu, naň poukladajte vajcia, plátky šunky, salámy a nakladanú zeleninu. Môžete vyskúšať misu zaliať majonézou zmiešanou s nálevom z uhoriek. Ako prílohu môžete podávať chlieb.

Šunkové rolky v aspiku

Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock.com

Na plátky šunky naneste zemiakový šalát a vytvorte rolky. Vložte ich do nádob, ozdobte a zalejte aspikom podľa tohto receptu:

  1. Do vody dáme 1/2 kocky masoxu, celé a nové korenie, soľ, šťavu z polovice citróna a uvaríme.
  2. V troche vody roztopíme 50 g práškovej želatíny a vlejeme ju do pripraveného vývaru, ale až keď sa prestane variť.
  3. Za stáleho miešania zohrievame, až kým sa želatína neroztopí, nesmie však vrieť.

Aspiková misa

Foto: Jukov studio/Shutterstock.com

V miske naaranžujte zemiakový šalát a úhľadne ho ozdobte šunkou a nakladanou a čerstvou blanšírovanou zeleninou a petržlenovou vňaťou či kôprom. Všetko zalejeme želatínou a necháme v chladničke stuhnúť.

Aspikový koláč

Foto: Peredniankina/Shutterstock.com

Pri jeho príprave sa využíva opačný postup ako pri mise. Na dno tortovej formy vyloženej potravinárskou fóliou nalejeme tenkú vrstvu želatíny, naaranžujeme nakladanú alebo čerstvo uvarenú zeleninu, plátky vajec, syra a údenín. Zalejeme polovicou želatíny a keď začne tuhnúť, pridáme vrstvu zvyšného šalátu zmiešaného so zvyškom želatíny. Keď koláč stuhne, opatrne ho vyklopte na rovný podnos, odlepte fóliu a aspik nakrájajte.

Zdroj: Info.sk, TM, dobre-recepty.sk, toprecepty.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci

DNES - 10:17Zaujímavosti

Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

VČERA - 20:25Zaujímavosti

Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

VČERA - 6:54Zaujímavosti

Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

20:04 20.04.2025Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.