Ako využiť zvyšky zo zemiakového šalátu. S týmito receptami obnovíte jeho chuť
- 18:47 26.12.2023
- Bratislava
Vyskúšajte dať zemiakovému šalátu novú podobu, na ktorej si pochutíte.
Ak vám po sviatkoch ostal zemiakový šalát a ešte stále je čerstvý, môžete z neho pripraviť rôzne pochúťky, čím dáte šalátu novú chuť. S týmito receptami oživíte šalát na nový druh pohostenia alebo večere. Zemiakový šalát však nájde využitie len v studenej kuchyni, pretože pre obsah majonézy nie je vhodný na ďalšiu tepelnú úpravu.
Obložené chlebíky
Foto: kai keisuke/Shutterstock.com
Na plátky veky alebo na narezané bagetky navrstvite zemiakový šalát a dozdobte salámou, klobásou, plátkom vajíčka či kúskom uhorky.
Obložená misa s vajcom
Foto: Esin Deniz/Shutterstock.com
Zemiakový šalát môžete podávať aj na štýl ruského vajca. Na tanier či misu dajte hromadu šalátu, naň poukladajte vajcia, plátky šunky, salámy a nakladanú zeleninu. Môžete vyskúšať misu zaliať majonézou zmiešanou s nálevom z uhoriek. Ako prílohu môžete podávať chlieb.
Šunkové rolky v aspiku
Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock.com
Na plátky šunky naneste zemiakový šalát a vytvorte rolky. Vložte ich do nádob, ozdobte a zalejte aspikom podľa tohto receptu:
- Do vody dáme 1/2 kocky masoxu, celé a nové korenie, soľ, šťavu z polovice citróna a uvaríme.
- V troche vody roztopíme 50 g práškovej želatíny a vlejeme ju do pripraveného vývaru, ale až keď sa prestane variť.
- Za stáleho miešania zohrievame, až kým sa želatína neroztopí, nesmie však vrieť.
Aspiková misa
Foto: Jukov studio/Shutterstock.com
V miske naaranžujte zemiakový šalát a úhľadne ho ozdobte šunkou a nakladanou a čerstvou blanšírovanou zeleninou a petržlenovou vňaťou či kôprom. Všetko zalejeme želatínou a necháme v chladničke stuhnúť.
Aspikový koláč
Foto: Peredniankina/Shutterstock.com
Pri jeho príprave sa využíva opačný postup ako pri mise. Na dno tortovej formy vyloženej potravinárskou fóliou nalejeme tenkú vrstvu želatíny, naaranžujeme nakladanú alebo čerstvo uvarenú zeleninu, plátky vajec, syra a údenín. Zalejeme polovicou želatíny a keď začne tuhnúť, pridáme vrstvu zvyšného šalátu zmiešaného so zvyškom želatíny. Keď koláč stuhne, opatrne ho vyklopte na rovný podnos, odlepte fóliu a aspik nakrájajte.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.
Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu
Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.