• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
14°Bratislava

Olivový olej nikdy nekombinujte s touto zeleninou

  • 19:37 01.01.2024
  • Bratislava
Olivový olej nikdy nekombinujte s touto zeleninou

Nepokazte výslednú chuť jedla nesprávnou kombináciou zeleniny a tuku. V tomto prípade radšej vynechajte olivový olej.

Olivový olej je jemná a chutná náhrada tradičnejších druhov tuku ako maslo alebo slnečnicový olej. Využiť sa dá za studena aj pri tepelnom spracovaní jedál, pričom sa skvele hodí najmä pri príprave rýb alebo šalátov.

Mnohé domáce kuchárky a mnohí kuchári však používajú olivový olej ako náhradu pri všetkých typoch jedla, čo nemusí mať pozitívny vplyv na výslednú chuť či štruktúru. Platí to aj v prípade opekanej mrkvy, ktorej chuť najlepšie vyznie pri použití masla.

Šéfkuchárka Rosemary Gillová pre portál Huffington Post uviedla, že na rozdiel od olivového oleja, „kvapka masla karamelizuje mrkvu a dodá jej jemnú vôňu“.

Môžete použiť aj olivový olej, ale...

Olivový olej sa na praženie mrkvy nehodí; Foto: Afanasieva/Shutterstock.com

Podľa Gillovej sa pri pražení koreňovej zeleniny najviac hodí kombinácia masla a olivového oleja, ktoré by ste mali vopred zmiešať. Ideálny je rafinovaný olivový olej, ktorý sa rozpaľuje pri vyššej teplote ako maslo, takže táto kombinácia lepšie znesie vysoké teploty.

Maslo a olej nemusíte použiť len pri pražení zeleniny. „Mliečny produkt sa v rúre karamelizuje, čo dodáva výslednému jedlu ďalšiu chuťovú vrstvu,“ vysvetľuje Gillová.

Podľa šéfkuchárky je mrkvu najlepšie pomaly pražiť na nízkom plameni. Rýchla príprava by totiž mohla pripáliť maslo.

Pridajte citrón

Foto: Dragon_Fly/Shutterstock.com

Gillová v rozhovore poskytla aj niekoľko ďalších tipov užitočných pri príprave mrkvy. Podľa nej sa napríklad hodí pridať k zelenine citrusy. „Teplá, pražená šťava z pomaranča vytvára oveľa sofistikovanejšie jedlo ako čistá pomarančová šťava,“ uviedla.

Mrkvu podľa nej najlepšie dochucuje arabská zmes korenín alebo rasca. „Hlavne pridajte koreniny až v polovici času prípravy, aby sa nepripálili,“ radí šéfkuchárka.

Po príprave mrkvy ju polejte zvyškom pomarančom ochuteného masla, ktoré ostalo v panvici alebo na plechu. Jedlo môžete ešte dozdobiť hŕstkou pistácií.

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

VČERA - 20:25Zaujímavosti

Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

VČERA - 6:54Zaujímavosti

Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

20:04 20.04.2025Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

8:06 20.04.2025Zaujímavosti

Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.