Olivový olej nikdy nekombinujte s touto zeleninou
- 19:37 01.01.2024
- Bratislava
Nepokazte výslednú chuť jedla nesprávnou kombináciou zeleniny a tuku. V tomto prípade radšej vynechajte olivový olej.
Olivový olej je jemná a chutná náhrada tradičnejších druhov tuku ako maslo alebo slnečnicový olej. Využiť sa dá za studena aj pri tepelnom spracovaní jedál, pričom sa skvele hodí najmä pri príprave rýb alebo šalátov.
Mnohé domáce kuchárky a mnohí kuchári však používajú olivový olej ako náhradu pri všetkých typoch jedla, čo nemusí mať pozitívny vplyv na výslednú chuť či štruktúru. Platí to aj v prípade opekanej mrkvy, ktorej chuť najlepšie vyznie pri použití masla.
Šéfkuchárka Rosemary Gillová pre portál Huffington Post uviedla, že na rozdiel od olivového oleja, „kvapka masla karamelizuje mrkvu a dodá jej jemnú vôňu“.
Môžete použiť aj olivový olej, ale...
Olivový olej sa na praženie mrkvy nehodí; Foto: Afanasieva/Shutterstock.com
Podľa Gillovej sa pri pražení koreňovej zeleniny najviac hodí kombinácia masla a olivového oleja, ktoré by ste mali vopred zmiešať. Ideálny je rafinovaný olivový olej, ktorý sa rozpaľuje pri vyššej teplote ako maslo, takže táto kombinácia lepšie znesie vysoké teploty.
Maslo a olej nemusíte použiť len pri pražení zeleniny. „Mliečny produkt sa v rúre karamelizuje, čo dodáva výslednému jedlu ďalšiu chuťovú vrstvu,“ vysvetľuje Gillová.
Podľa šéfkuchárky je mrkvu najlepšie pomaly pražiť na nízkom plameni. Rýchla príprava by totiž mohla pripáliť maslo.
Pridajte citrón
Foto: Dragon_Fly/Shutterstock.com
Gillová v rozhovore poskytla aj niekoľko ďalších tipov užitočných pri príprave mrkvy. Podľa nej sa napríklad hodí pridať k zelenine citrusy. „Teplá, pražená šťava z pomaranča vytvára oveľa sofistikovanejšie jedlo ako čistá pomarančová šťava,“ uviedla.
Mrkvu podľa nej najlepšie dochucuje arabská zmes korenín alebo rasca. „Hlavne pridajte koreniny až v polovici času prípravy, aby sa nepripálili,“ radí šéfkuchárka.
Po príprave mrkvy ju polejte zvyškom pomarančom ochuteného masla, ktoré ostalo v panvici alebo na plechu. Jedlo môžete ešte dozdobiť hŕstkou pistácií.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.
Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu
Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.