• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Ako upiecť ešte mäkší chlieb? Pridajte doň túto tajnú prísadu

  • 16:30 27.01.2024
  • Bratislava
Ako upiecť ešte mäkší chlieb? Pridajte doň túto tajnú prísadu

Mäkký a nadýchaný bochník chleba dokážete vyčarovať aj v domácej pekárni. Stačí doň pridať túto prísadu.

Jedným z hlavných poznávacích znamení dobre upečeného chleba je jeho mäkkosť a čas, po ktorý si ju zachováva. Ak chcete vylepšiť obe z týchto charakteristík, pridajte doň pri pečení tajnú prísadu.

Vďaka čomu je chlieb taký mäkký?

Štruktúru chleba výrazne ovplyvňujú dve jeho zložky – lepok a škrob. Zatiaľ čo lepok sa stará o jeho pružnosť, škrob zaisťuje jeho jemnosť a mäkkosť. Čím viac škrobu chlieb obsahuje, tým vyšší obsah vody si ponecháva bez toho, aby ho zaťažovala.

Pre čo najmäkší a najjemnejší chlieb preto môžete pridať do receptu zemiakový škrob, ktorý však vopred treba rozpustiť v malom množstve vody a múky za pôsobenia tepla. Ešte jednoduchšie je pridať rovno do cesta zemiakové vločky, ktoré sa bežne používajú aj pri príprave zemiakovej kaše, halušiek či knedlí.

Zemiakové vločky môžete pridať do akéhokoľvek receptu, ktorého výsledkom by mal byť mäkký, jemný a nadýchaný chlieb. Hodia sa teda pri príprave sendvičového chleba a žemlí, alebo ich môžete pridať do cesta obohateného o vajcia, maslo a cukor.

Na 360 gramov múky sa odporúča pridať 30 gramov zemiakových vločiek; Foto: Michelle Lee Photography/Shutterstock.com

Zemiakové vločky môžete pokojne pridať aj do receptov, ktoré ich nevyžadujú. Na 360 gramov múky sa pritom odporúča pridať 30 gramov vločiek. Keďže ich hlavnou úlohou je nasať a zadržať vodu, do receptu pridajte aj približne tri polievkové lyžice vody. Vločky pridajte spolu s tekutými prísadami až po tom, ako nakysne cesto.

Pri miešaní prísad sa nebojte ubrať alebo pridať niektorú z nich podľa potreby. Dajte si pozor najmä na to, aby cesto nebolo príliš husté a pevné – tento problém môžete odstrániť pridaním jednej až dvoch lyžíc vody. Pri lepkavom ceste pridajte viac múky a ďalej pečte podľa postupu v recepte.

Ako sme už uviedli, z pridania zemiakových vločiek do cesta plynú hneď dve výhody – v prvom rade bude chlieb mäkší, a v druhom zároveň dlhšie vydrží. Takto pripravený chlieb tiež dobre znáša teplo z rúry alebo mikrovlnky pri opätovnom ohrievaní.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

DNES - 16:30Zaujímavosti

Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

DNES - 7:18Zaujímavosti

Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

VČERA - 6:55Zaujímavosti

Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

20:01 08.01.2025Zaujímavosti

Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

19:21 08.01.2025Zaujímavosti

Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.