Jemné a vláčne palacinky: Takto ich pripravuje Zdeněk Pohlreich
- 7:20 23.01.2024
- Praha
Český šéfkuchár prezradil svoj recept na overenú klasiku.
Palacinky patria medzi najobľúbenejšie druhy dezertov a mnohí si ich s radosťou doprajú aj ako hlavné jedlo, najmä na raňajky. Pripravujú sa v rôznych variantoch po celom svete, pričom každá kultúra prispela svojimi jedinečnými ingredienciami a technikami. Napríklad francúzske "crêpes" sú tenké a jemné, zatiaľ čo ruské "bliny" sú hrubšie a často sa podávajú s kaviárom alebo smotanou.
Palacinky sa pripravujú z cesta, ktorého základom je múka, mlieko a vajcia, no v rôznych krajinách používajú rôzne ingrediencie. Podľa známeho českého šéfkuchára do receptu patrí aj maslo, vďaka ktorému sú palacinky jemnejšie a vláčnejšie. Zdeněk Pohlreich sa vo svojej kuchárskej knihe Zlatá klasika venuje overeným receptom, medzi ktoré patria aj palacinky. Tu je recept, ktorý využíva aj on vo svojej kuchyni
Recept na palacinky podľa Pohlreicha
Foto: Marta Maziar/Shutterstock.com
Na cesto budete potrebovať:
- 130-150 g hladkej múky
- štipku soli
- lyžičku krupicového cukru
- 300 ml plnotučného mlieka
- 2 vajcia
- 2 lyžice masla + maslo na panvicu
Na dochutenie:
- marhuľový, malinový alebo iný džem
- práškový cukor na posypanie
- lesné plody na ozdobu
- lístky mäty na ozdobu
Postup:
- Pripravte si cesto. Do misky preosejte múku a pridajte štipku soli a cukru. Do druhej misky nalejte mlieko a vajcia a vyšľahajte metličkou. Postupne pridávajte vaječnú zmes do múčnej zmesi za stáleho miešania a nakoniec pridajte rozpustené maslo a vypracujte hladké cesto. Nechajte 20 minút odstáť.
- Rozpáľte panvicu, pridajte trochu masla rozotrite po celej ploche panvice. Na panvicu dajte jednu naberačku cesta a krúživým pohybom panvice ho rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve po celom povrchu a opečte 1 - 2 minúty z oboch strán dozlatista.
- Palacinku dajte na pripravený tanier. Pred smažením ďalšej palacinky vždy pridajte na panvicu trochu masla a postup opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
- Hotové palacinky ukladajte na tanier jednu na druhú. Zo zmesi by malo vzniknúť 8 palaciniek. Palacinky potrite džemom a zrolujte ich. Na jednu porciu podávajte dve palacinky, posypte ich práškovým cukrom, ozdobte lesnými plodmi a lístkami mäty.
Tip šéfkuchára: Dávajte pozor na teplotu panvice. Príliš horúca panvica môže palacinky rýchlo spáliť. Zvoľte preto slabý plameň a pomalé opekanie.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.
Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu
Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.