• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Jemné a vláčne palacinky: Takto ich pripravuje Zdeněk Pohlreich

  • 7:20 23.01.2024
  • Praha
Jemné a vláčne palacinky: Takto ich pripravuje Zdeněk Pohlreich

Český šéfkuchár prezradil svoj recept na overenú klasiku.

Palacinky patria medzi najobľúbenejšie druhy dezertov a mnohí si ich s radosťou doprajú aj ako hlavné jedlo, najmä na raňajky. Pripravujú sa v rôznych variantoch po celom svete, pričom každá kultúra prispela svojimi jedinečnými ingredienciami a technikami. Napríklad francúzske "crêpes" sú tenké a jemné, zatiaľ čo ruské "bliny" sú hrubšie a často sa podávajú s kaviárom alebo smotanou.

Palacinky sa pripravujú z cesta, ktorého základom je múka, mlieko a vajcia, no v rôznych krajinách používajú rôzne ingrediencie. Podľa známeho českého šéfkuchára do receptu patrí aj maslo, vďaka ktorému sú palacinky jemnejšie a vláčnejšie. Zdeněk Pohlreich sa vo svojej kuchárskej knihe Zlatá klasika venuje overeným receptom, medzi ktoré patria aj palacinky. Tu je recept, ktorý využíva aj on vo svojej kuchyni

Recept na palacinky podľa Pohlreicha

Foto: Marta Maziar/Shutterstock.com

Na cesto budete potrebovať:

  • 130-150 g hladkej múky
  • štipku soli
  • lyžičku krupicového cukru
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice masla + maslo na panvicu

Na dochutenie:

  • marhuľový, malinový alebo iný džem
  • práškový cukor na posypanie
  • lesné plody na ozdobu
  • lístky mäty na ozdobu

Postup:

  1. Pripravte si cesto. Do misky preosejte múku a pridajte štipku soli a cukru. Do druhej misky nalejte mlieko a vajcia a vyšľahajte metličkou. Postupne pridávajte vaječnú zmes do múčnej zmesi za stáleho miešania a nakoniec pridajte rozpustené maslo a vypracujte hladké cesto. Nechajte 20 minút odstáť.
  2. Rozpáľte panvicu, pridajte trochu masla rozotrite po celej ploche panvice. Na panvicu dajte jednu naberačku cesta a krúživým pohybom panvice ho rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve po celom povrchu a opečte 1 - 2 minúty z oboch strán dozlatista.
  3. Palacinku dajte na pripravený tanier. Pred smažením ďalšej palacinky vždy pridajte na panvicu trochu masla a postup opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
  4. Hotové palacinky ukladajte na tanier jednu na druhú. Zo zmesi by malo vzniknúť 8 palaciniek. Palacinky potrite džemom a zrolujte ich. Na jednu porciu podávajte dve palacinky, posypte ich práškovým cukrom, ozdobte lesnými plodmi a lístkami mäty.

Tip šéfkuchára: Dávajte pozor na teplotu panvice. Príliš horúca panvica môže palacinky rýchlo spáliť. Zvoľte preto slabý plameň a pomalé opekanie.

Zdroj: Info.sk, TM, toprecepty.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Varovanie pre používateľov Google Chrome: Toto by ste mali urobiť do 18. septembra

Varovanie pre používateľov Google Chrome: Toto by ste mali urobiť do 18. septembra

DNES - 21:18Zaujímavosti

Obľúbený prehliadač od spoločnosti Google sa dostal do problémov.

Tento superspln bude jedinečný: Na oblohe dôjde k dvom úkazom

Tento superspln bude jedinečný: Na oblohe dôjde k dvom úkazom

DNES - 20:38Zaujímavosti

Pripravte sa na výnimočný úkaz na nočnej oblohe.

Dermatologička: 3 veci, ktoré musíte robiť pre hebkú pokožku rúk

Dermatologička: 3 veci, ktoré musíte robiť pre hebkú pokožku rúk

VČERA - 20:03Zaujímavosti

Ako chrániť pokožku rúk pred starnutím? Dermatologička prezradila tri kroky, ktoré pri starostlivosti o ňu nesmiete vynechať.

Európska krajina varuje pred pestom, piati konzumenti skončili v nemocnici

Európska krajina varuje pred pestom, piati konzumenti skončili v nemocnici

20:06 14.09.2024Zaujímavosti

Piati pacienti, ktorí skončili v nemocnici, podľa lekárov zjedli pesto s obsahom smrtiacej baktérie.

Britská herečka Jacqueline Bissetová, ktorá hrala aj s Belmondom, má 80 rokov

Britská herečka Jacqueline Bissetová, ktorá hrala aj s Belmondom, má 80 rokov

7:20 13.09.2024Zaujímavosti

Winnifred Jacqueline Fraser-Bissetová, známa ako Jacqueline Bissetová, sa dnes dožíva 80 rokov.

Vosveteit.sk