• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Domáci puding s karamelizovaným banánom: Takto si pripravíte luxusnú klasiku

  • 18:21 27.01.2024
  • Bratislava
Domáci puding s karamelizovaným banánom: Takto si pripravíte luxusnú klasiku

Aj klasický dezert môže mať luxusný šmrnc. Stačí doladiť chute jemnými detailmi.

Vanilkový puding patrí medzi najobľúbenejšie typy dezertov, pričom mnohí si ho doprajú spolu s piškótami a kúskami banánu. Aj takto jednoduchý dezert však môže pôsobiť luxusne. Zabudnite na instantné zmesi a pripravte si fantastický puding z kvalitných surovín.

Známa šéfkuchárka Millie Peartree povýšila tento recept na novú úroveň. Odporúča do pudingu pridať banány, ktoré sa karamelizujú na troche masla s hnedým cukrom, škoricou a vanilkou. Tento dodatočný krok dodá dobre známemu dezertu komplexnú chuť. Podávajte ho v miskách s piškótami rozdrvenými na vrchu, posypaný škoricou a spolu so šľahačkou.

Vanilkový puding s karamelizovaným banánom a piškótami

Foto: Cheryl E. Davis

Budete potrebovať:

- 400g kryštálového cukru

- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu

- ½ lyžičky jemnej morskej soli

- 1 liter plnotučného mlieka

- 6 veľkých žĺtkov

- 4 polievkové lyžice masla

- 2 lyžičky vanilkového extraktu

- 8 banánov, olúpaných a nakrájaných plátky

- 2 polievkové lyžice hnedého cukru

- ½ lyžičky mletej škorice, plus na posypanie

- balenie piškót

- šľahačka na záver (voliteľná)

Postup

  1. V stredne veľkom hrnci vyšľahajte cukor, kukuričný škrob a soľ. Pridajte mlieko a vyšľahajte. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým nezhustne a nezíska pudingový vzhľad, 10 až 12 minút. Odstavte z ohňa a vmiešajte 2 lyžice masla a 1 lyžičku vanilkového extraktu.
  2. Vo veľkom hrnci alebo na panvici na strednom ohni rozpustite zvyšné 2 lyžice masla. Pridajte banány, hnedý cukor, škoricu a 1 lyžičku vanilkového extraktu. Za častého miešania nechajte banány skaramelizovať približne 2 minúty.
  3. Piškóty navrstvite do misy s rozmermi okolo 22 x 34 cm. Na ne dajte polovicu karamelizovaných banánov a potom polovicu pudingu. Postup opakujte so zvyšnými piškótmi, banánmi a pudingom. Odložte do chladničky na 4 až 6 hodín alebo cez noc. Pred podávaním ozdobte rozdrvenými piškótami a posypte ďalšou škoricou. Ak chcete, môžete navrch dať šľahačku.
Zdroj: Info.sk, TM, nytimes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

DNES - 16:30Zaujímavosti

Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

DNES - 7:18Zaujímavosti

Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

VČERA - 6:55Zaujímavosti

Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

20:01 08.01.2025Zaujímavosti

Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

19:21 08.01.2025Zaujímavosti

Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.