• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
16°Bratislava

Domáci puding s karamelizovaným banánom: Takto si pripravíte luxusnú klasiku

  • 18:21 27.01.2024
  • Bratislava
Domáci puding s karamelizovaným banánom: Takto si pripravíte luxusnú klasiku

Aj klasický dezert môže mať luxusný šmrnc. Stačí doladiť chute jemnými detailmi.

Vanilkový puding patrí medzi najobľúbenejšie typy dezertov, pričom mnohí si ho doprajú spolu s piškótami a kúskami banánu. Aj takto jednoduchý dezert však môže pôsobiť luxusne. Zabudnite na instantné zmesi a pripravte si fantastický puding z kvalitných surovín.

Známa šéfkuchárka Millie Peartree povýšila tento recept na novú úroveň. Odporúča do pudingu pridať banány, ktoré sa karamelizujú na troche masla s hnedým cukrom, škoricou a vanilkou. Tento dodatočný krok dodá dobre známemu dezertu komplexnú chuť. Podávajte ho v miskách s piškótami rozdrvenými na vrchu, posypaný škoricou a spolu so šľahačkou.

Vanilkový puding s karamelizovaným banánom a piškótami

Foto: Cheryl E. Davis

Budete potrebovať:

- 400g kryštálového cukru

- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu

- ½ lyžičky jemnej morskej soli

- 1 liter plnotučného mlieka

- 6 veľkých žĺtkov

- 4 polievkové lyžice masla

- 2 lyžičky vanilkového extraktu

- 8 banánov, olúpaných a nakrájaných plátky

- 2 polievkové lyžice hnedého cukru

- ½ lyžičky mletej škorice, plus na posypanie

- balenie piškót

- šľahačka na záver (voliteľná)

Postup

  1. V stredne veľkom hrnci vyšľahajte cukor, kukuričný škrob a soľ. Pridajte mlieko a vyšľahajte. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým nezhustne a nezíska pudingový vzhľad, 10 až 12 minút. Odstavte z ohňa a vmiešajte 2 lyžice masla a 1 lyžičku vanilkového extraktu.
  2. Vo veľkom hrnci alebo na panvici na strednom ohni rozpustite zvyšné 2 lyžice masla. Pridajte banány, hnedý cukor, škoricu a 1 lyžičku vanilkového extraktu. Za častého miešania nechajte banány skaramelizovať približne 2 minúty.
  3. Piškóty navrstvite do misy s rozmermi okolo 22 x 34 cm. Na ne dajte polovicu karamelizovaných banánov a potom polovicu pudingu. Postup opakujte so zvyšnými piškótmi, banánmi a pudingom. Odložte do chladničky na 4 až 6 hodín alebo cez noc. Pred podávaním ozdobte rozdrvenými piškótami a posypte ďalšou škoricou. Ak chcete, môžete navrch dať šľahačku.
Zdroj: Info.sk, TM, nytimes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

DNES - 20:25Zaujímavosti

Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

DNES - 6:54Zaujímavosti

Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

VČERA - 20:04Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

VČERA - 8:06Zaujímavosti

Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.