• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
19°Bratislava

Ako si pripraviť sušené mäso: Lahodné domáce jerky vám poskytne výživu, ktorú potrebujete

  • 16:00 04.02.2024
  • Bratislava
Ako si pripraviť sušené mäso: Lahodné domáce jerky vám poskytne výživu, ktorú potrebujete

Zistite, ako si pripraviť doma jerky a aké mäso by ste mali zvoliť na sušenie.

Jerky je mimoriadne obľúbený druh pochutiny, ktorá poskytne množstvo výživy a je ideálna na cesty. Ide o sušené mäso, ktorému dodáva chuť marináda z rôznych korenín a vyniká dlhou dobou trvanlivosti.

Sušené mäso obľubujú športovci aj turisti a dokážete si ním doplniť energiu v rôznych situáciách. Výroba domáceho sušeného mäsa je jednoduchšia, ako si myslíte. Tu je postup na prípravu vlastného chutného sušeného mäsa.

Výber mäsa

Vyberajte mäso s nízkym obsahom tuku a šliach, pretože tie môžu spôsobiť tvrdosť a horkosť. Ideálne mäso je preto sviečková či roštenka v prípade hovädzieho mäsa, panenka v prípade bravčového mäsa a prsia v prípade kuracieho alebo morčacieho mäsa. Mäso podľa vášho výberu nakrájajte na asi 0,5 cm hrubé plátky. Ak chcete, aby sa vám lepšie krájalo, skúste ho dať na 1 až 2 hodiny do mrazničky.

Pripravte marinádu

Na 1 kg mäsa v stredne veľkej miske zmiešajte nasledujúce prísady:

  • 180ml worcestrovej omáčky
  • 180ml sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica údenej sladkej papriky alebo podľa chuti
  • 1 polievková lyžica medu alebo viac podľa chuti
  • 2 čajové lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička červenej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
  • 1 čajová lyžička sušenej cibule

Hovädzie mäso marinujte

Vložte nakrájané mäso do marinády a premiešajte, kým sa všetky kúsky rovnomerne neobalia. Prikryte fóliou alebo preložte do veľkého uzatvárateľného vrecka. Marinujte v chladničke najmenej 12 hodín alebo cez noc, pričom mäso raz alebo dvakrát premiešajte (alebo obráťte vrecko).

Foto: Audrius Venclova/Shutterstock.com

Vysušte mäso

  1. Dva plechy na pečenie vyložte alobalom, aby sa ľahko čistili, a nad každý plech umiestnite mriežku.
  2. Predhrejte rúru na 80 °C a nastavte dva rošty do stredu rúry.
  3. Marinované mäso rozložte na mriežku v jednej vrstve.
  4. Pečte, pričom plechy v polovici pečenia otáčajte zozadu dopredu a vrchný zameňte za spodný, kým sa mäso nevysuší, čo zvyčajne trvá 3 až 4 hodiny.
  5. Ak chcete skontrolovať, či je sušené mäso dôkladne vysušené, vyberte kúsok z rúry a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.

Zdroj: Info.sk, TM, onceuponachef.com, allrecipes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor

DNES - 20:25Zaujímavosti

Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

DNES - 6:54Zaujímavosti

Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

VČERA - 20:04Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

VČERA - 8:06Zaujímavosti

Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.