• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Ako si pripraviť sušené mäso: Lahodné domáce jerky vám poskytne výživu, ktorú potrebujete

  • 16:00 04.02.2024
  • Bratislava
Ako si pripraviť sušené mäso: Lahodné domáce jerky vám poskytne výživu, ktorú potrebujete

Zistite, ako si pripraviť doma jerky a aké mäso by ste mali zvoliť na sušenie.

Jerky je mimoriadne obľúbený druh pochutiny, ktorá poskytne množstvo výživy a je ideálna na cesty. Ide o sušené mäso, ktorému dodáva chuť marináda z rôznych korenín a vyniká dlhou dobou trvanlivosti.

Sušené mäso obľubujú športovci aj turisti a dokážete si ním doplniť energiu v rôznych situáciách. Výroba domáceho sušeného mäsa je jednoduchšia, ako si myslíte. Tu je postup na prípravu vlastného chutného sušeného mäsa.

Výber mäsa

Vyberajte mäso s nízkym obsahom tuku a šliach, pretože tie môžu spôsobiť tvrdosť a horkosť. Ideálne mäso je preto sviečková či roštenka v prípade hovädzieho mäsa, panenka v prípade bravčového mäsa a prsia v prípade kuracieho alebo morčacieho mäsa. Mäso podľa vášho výberu nakrájajte na asi 0,5 cm hrubé plátky. Ak chcete, aby sa vám lepšie krájalo, skúste ho dať na 1 až 2 hodiny do mrazničky.

Pripravte marinádu

Na 1 kg mäsa v stredne veľkej miske zmiešajte nasledujúce prísady:

  • 180ml worcestrovej omáčky
  • 180ml sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica údenej sladkej papriky alebo podľa chuti
  • 1 polievková lyžica medu alebo viac podľa chuti
  • 2 čajové lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička červenej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
  • 1 čajová lyžička sušenej cibule

Hovädzie mäso marinujte

Vložte nakrájané mäso do marinády a premiešajte, kým sa všetky kúsky rovnomerne neobalia. Prikryte fóliou alebo preložte do veľkého uzatvárateľného vrecka. Marinujte v chladničke najmenej 12 hodín alebo cez noc, pričom mäso raz alebo dvakrát premiešajte (alebo obráťte vrecko).

Foto: Audrius Venclova/Shutterstock.com

Vysušte mäso

  1. Dva plechy na pečenie vyložte alobalom, aby sa ľahko čistili, a nad každý plech umiestnite mriežku.
  2. Predhrejte rúru na 80 °C a nastavte dva rošty do stredu rúry.
  3. Marinované mäso rozložte na mriežku v jednej vrstve.
  4. Pečte, pričom plechy v polovici pečenia otáčajte zozadu dopredu a vrchný zameňte za spodný, kým sa mäso nevysuší, čo zvyčajne trvá 3 až 4 hodiny.
  5. Ak chcete skontrolovať, či je sušené mäso dôkladne vysušené, vyberte kúsok z rúry a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.

Zdroj: Info.sk, TM, onceuponachef.com, allrecipes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

DNES - 16:30Zaujímavosti

Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

DNES - 7:18Zaujímavosti

Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

VČERA - 6:55Zaujímavosti

Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

20:01 08.01.2025Zaujímavosti

Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

19:21 08.01.2025Zaujímavosti

Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.