• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.10.2024Meniny má Aurel
15°Bratislava

Viedeň je mestom dizajnu

  • 14:33 03.12.2013
  • BRATISLAVA
Viedeň je mestom dizajnu

Dizajn znamená pre Viedeň históriu i súčasnosť. Legendárne umelecko-remeselné dielne Wiener Werkstätte z počiatku 20. storočia s typickým dizajnom od Kolomana Mosera či Josefa Hoffmana sú niekdajším symbolom. Dnes je dizajn dôležitým motorom pre rozvoj hospodárstva i mesta samotného. Vo Viedni podniká okolo 14.000 firiem v kreatívnom odvetví a z toho približne každá šiesta v dizajne. Mesto odhalilo súčasný potenciál kreatívneho priemyslu a preto podporuje dizajnérov rôznymi spôsobmi, od poradenstva cez poskytovanie know-how až po finančnú podporu. Dizajn a móda sú odvetviami budúcnosti pre dunajskú metropolu a pre mladé talenty v odevnom dizajne ponúka mesto jedinečnú odevnú školu Modeschule Hetzendorf, kde získajú umelecké vzdelanie i remeslo. Modeschule Hetzendorf patrí k renomovaným vzdelávacím zariadeniam mesta Viedeň a ako vyššia vzdelávacia inštitúcia pre módny dizajn a výrobu produktov zjednocuje umeleckú, remeselnú a teoretickú súčasť vzdelania.

Pre kvalitný život v budúcnosti zaujíma vo Viedni popredné miesto aj mestský dizajn, ktorého symbolom je jazerné mestečko aspern, jeden z najväčších mestských rozvojových projektov v Európe. Mesto Viedeň vybuduje na mieste niekdajšieho letiska pri jazere aspern v rôznych etapách do roku 2028 multifunkčnú mestskú štvrť s cenovo dostupnými bytmi a vytvorí zároveň aj pracovné príležitosti pre 20.000 obyvateľov. Tzv. aspern seestadt je príkladom mestskej štvrti s trvalo udržateľným charakterom, ktorá prinesie svojim budúcim obyvateľom štýl života 21. storočia.

Bližšie sa s dizajnom mesta Viedeň oboznámili pozvaní hostia na tradičnom viedenskom večeri, ktorý usporiadala pred týždňom COMPRESS - kancelária mesta Viedeň v Bratislave. V prostredí design factory privítal prítomnú spoločnosť zástupca mesta Viedeň, pán Ernst Woller, poslanec viedenského krajinského parlamentu a obecný radca. Medzi ďalšími viedenskými hosťami večera boli riaditeľka odevnej školy Modeschule Hetzendorf, pani Monika Kycelt a zástupca startupovej iniciatívy mesta Viedeň Mingo, Alexander Diesenreiter. Hudobne podfarbil atmosféru podujatia Viedenský súbor sólistov pod vedením profesora Franza Bilecka.

Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vek je len číslo: Vtipné tričká, ktoré robia 40. narodeniny zábavnými

Vek je len číslo: Vtipné tričká, ktoré robia 40. narodeniny zábavnými

14:25 22.10.2024Tlačové správy

Čože je to 40-tka? Tento vek je skutočne len číslo, ktorého sa netreba obávať. Ešte vás v živote čaká veľa skvelých zážitkov i míľnikov.

AQ Show 2024 bude sviatkom pre milovníkov kvalitného zvuku

AQ Show 2024 bude sviatkom pre milovníkov kvalitného zvuku

14:17 09.10.2024Tlačové správy

AQ Show 2024 v českej Červenke ponúkne návštevníkom nielen možnosť nahliadnuť do výroby reproduktorov, ale aj zoznámiť sa s novinkami zo sveta špičkového audia.

Ako si vytvoriť dokonalý vonkajší priestor pre relax a zábavu

Ako si vytvoriť dokonalý vonkajší priestor pre relax a zábavu

18:46 24.09.2024Tlačové správy

Vonkajšie priestory sú dôležitou súčasťou každého domova. Nezáleží na tom, či máte priestrannú záhradu alebo menší balkón – aj z malej plochy môžete vyťažiť maximum.

Firmy zvyšujú efektívnosť a produktivitu logistických a skladovacích operácií vďaka valčekovým dopravníkom

Firmy zvyšujú efektívnosť a produktivitu logistických a skladovacích operácií vďaka valčekovým dopravníkom

5:43 13.09.2024Tlačové správy

Valčekové dopravníky sú neoddeliteľnou súčasťou moderných logistických a skladovacích systémov.

Československé tanky prichádzajú do World of Tanks

Československé tanky prichádzajú do World of Tanks

9:55 09.09.2024Tlačové správy

World of Tanks prináša najväčšiu aktualizáciu roku 2024.