• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 2.12.2024Meniny má Bibiána
Bratislava

Mäsová ryža môže vyriešiť celosvetový problém. Takto chutí unikátna ružová ryža

  • 20:57 17.02.2024
  • Soul
Mäsová ryža môže vyriešiť celosvetový problém. Takto chutí unikátna ružová ryža

Vedci vytvorili zvláštny druh ryže, ktorý by mohol byť zdrojom bielkovín s nižšou uhlíkovou stopou ako hovädzie mäso.

V snahe chrániť našu planétu pred následkami produkcie mäsových výrobkov čoraz viac ľudí prešlo na vegánsku stravu. V budúcnosti však môže byť lepšou alternatívou miska ryže, ktorá spája obilninu s mäsom v jednej plodine.

Viaceré tímy vedcov vyvíjajú mäsové výrobky vypestované z buniek v laboratóriu, ktorých cieľom je obmedziť vplyv chovu hospodárskych zvierat na životné prostredie. Namiesto toho, aby nútili živočíšne bunky rásť do veľkých štruktúr kopírujúcich mäso, sa Jinkee Hong z univerzity Yonsei v juhokórejskom Soule a jeho kolegovia rozhodli, že spoja ryžové zrnká a vypestované živočíšne bunky, aby vytvorili úplne nový druh jedla.

Najskôr ryžové zrná potiahli rybou želatínou, aby sa na ne mohli prilepiť bunky kravských svalov, a potom nechali bunky rásť v ryžových zrnách približne päť až sedem dní. Výsledný hybrid hovädzej ryže sa môže variť vode alebo v pare rovnako ako bežná ryža. Hong hovorí, že jej štruktúra je tvrdšia, krehkejšia a menej lepkavá ako u bežnej ryže a má orieškovú chuť.

Vlastnosti tejto hybridnej ryže vedci opísali vo vedeckom žurnále Matter. "Nie je podobná hovädziemu mäsu v tradičnom zmysle, ale ponúka nový gastronomický zážitok, ktorý spája známu chuť ryže s bohatosťou mäsitých umami chutí," uviedol Hong.

Výskumníci zistili, že hybridná ryža obsahuje o 7 % viac bielkovín a o 8 % viac tuku ako bežná ryža. Odhadujú, že pri jej výrobe sa uvoľňuje približne 6 kilogramov oxidu uhličitého na každých 100 gramov bielkovín, zatiaľ čo pri hovädzom mäse sa uvoľňuje približne 50 kg.

Na rozdiel od iných druhov kultivovaného mäsa, hovorí Hong, sú všetky ingrediencie použité pri výrobe mäsovej ryže dobre známe a lacné a majú vysokú výživovú hodnotu. Okrem toho sa pri tomto procese nevykonávajú žiadne genetické úpravy.

"Tieto výhody ponúkajú spôsob, ako vyrábať mäso udržateľnejším spôsobom, čím sa znižuje environmentálna stopa spojená s tradičným chovom hospodárskych zvierat a ponúka sa nový zdroj potravín, ktorý by mohol pomôcť uspokojiť rastúci globálny dopyt po bielkovinách," hovorí Hong.

Zdroj: Info.sk, TM, bbc.com, cell.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Európou sa šíri nebezpečný vírus, liek neexistuje

Európou sa šíri nebezpečný vírus, liek neexistuje

21:06 30.11.2024Veda

WHO vyzýva na očkovanie, vírus potvrdili už v troch európskych krajinách.

Vysádzanie stromov v Arktíde môže škodiť: Vedci dospeli k šokujúcim zisteniam o globálnom otepľovaní

Vysádzanie stromov v Arktíde môže škodiť: Vedci dospeli k šokujúcim zisteniam o globálnom otepľovaní

20:03 17.11.2024Veda

Vedci prekvapili novými zisteniami o účinku vysádzania stromov v Arktíde.

Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia

Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia

7:01 17.11.2024Veda

Odborníci dospeli k zaujímavým výsledkom.

Táto zložka vo víne môže pomáhať pri prevencii rakoviny hrubého čreva

Táto zložka vo víne môže pomáhať pri prevencii rakoviny hrubého čreva

20:01 16.11.2024Veda

Látka nájdená vo víne by mohla pomôcť predchádzať fatálnym ochoreniam.

Toto je maximálny vek, ktorého sa môžete dožiť

Toto je maximálny vek, ktorého sa môžete dožiť

7:24 04.11.2024Veda

Na základe výskumu sa zistilo, akého maximálneho veku sa človek môže skutočne dožiť.