Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka

Kyslá kapusta obsahuje viacero vitamínov či minerálov prospešných pre zdravie človeka. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na to poukázal na sociálnej sieti.
Kyslá kapusta je bohatá najmä na betakarotén a vitamín C, minerálne látky, ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík. „Obsahuje tiež kyselinu listovú-vitamín B9 a vlákninu. Napomáha hojeniu rán a zlepšuje zrážanlivosť krvi. Znižuje hladinu krvného tlaku, má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje hladinu cukru v krvi,“ spresnila vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Zuzana Klinčáková.
Mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v kyslej kapuste, zároveň podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách, ktoré uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B. Kyslá kapusta tiež podporuje látkovú výmenu a má odvodňujúci účinok, čím umožňuje rýchle odstraňovanie odpadových látok z tela.
Ďalšou prospešnou látkou je kyselina mliečna, ktorá je zodpovedná za typickú kyslú chuť kapusty. „Už 200 gramov pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie, zvyšuje odolnosť imunitného systému proti vírusom či infekciám,“ ozrejmil RÚVZ.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!
Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor
Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.