Tradičné slovenské jedlo sa umiestnilo v popredí prestížneho rebríčka
- 20:20 19.02.2024
- Bratislava
Recept, ktorý pozná každá aj menej skúsená kuchárka, sa vyšplhal na popredné priečky medzinárodného rebríčka.
Online sprievodca svetovou gastronómiou TasteAtlas sa pravidelne zaoberá hodnotením a zverejňovaním tradičných receptov z krajín celého sveta. V najnovšom rebríčku sa pozrel na populárne jedlá pripomínajúce palacinky, a jednému z ich slovenských variantov udelil popredné miesto.
Rebríčku s názvom Top 85 Pancakes in the World dominujú francúzske Crêpes, ktoré opisujú ako „tenké palacinky zo pšeničnej múky s pôvodom vo francúzskom regióne Bretónsko“. Po tom, ako sa začiatkom 20. storočia rozšírilo používanie pšeničnej múky, sa rovnako po celom svete začali pripravovať aj francúzske crêpes. Dnes už ich nájdete v každom kúte zeme.
Druhé miesto obsadila rakúska špecialita kaiserschmarrn, ktorú TasteAtlas opisuje ako „nadýchanú, jemne karamelizovanú miešanú palacinku“. Jedlo, ktoré je údajne pomenované po cisárovi Františkovi Jozefovi I., sa tradične podáva so slivkovým lekvárom alebo jablkovým, hruškovým či brusnicovým kompótom.
Na tretej priečke rebríčka sa umiestnilo čínske raňajkové jedlo jianbing. Je to vyprážaná slaná palacinka, často vyrábaná z mungovej, fazuľovej alebo pšeničnej múky. Podáva sa spolu s vajcami, omáčkou, jarnou cibuľkou, kyslými uhorkami či reďkovkami.
15. miesto patrí Slovensku
Spomedzi 85 najlepšie hodnotených palacinkových jedál na svete sa skvelé 15. miesto ušlo slovenskej špecialite. Sú ňou lokše, ktoré TasteAtlas opisuje ako „tenké, chrumkavé zemiakové placky,“ ktoré sa tradične podávajú na Vianoce alebo počas pôstu.
Porota ďalej približuje, že lokše sa najčastejšie plnia kyslou kapustou alebo mletým mäsom, no ich regionálne obmeny sa podávajú aj na sladko – napríklad s ovocným kompótom a posypané makom, práškovým cukrom a poliate maslom.
Slováci tak v rebríčku predbehli poľské zemiakové placky, ktoré obsadili 18. miesto, aj české bramboráky, ktoré sa umiestnili na 21. mieste.
Tradičné zemiakové lokše zo zemiakov a hladkej múky
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.
Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu
Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.