• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
23°Bratislava

Tradičné slovenské jedlo sa umiestnilo v popredí prestížneho rebríčka

  • 20:20 19.02.2024
  • Bratislava
Tradičné slovenské jedlo sa umiestnilo v popredí prestížneho rebríčka

Recept, ktorý pozná každá aj menej skúsená kuchárka, sa vyšplhal na popredné priečky medzinárodného rebríčka.

Online sprievodca svetovou gastronómiou TasteAtlas sa pravidelne zaoberá hodnotením a zverejňovaním tradičných receptov z krajín celého sveta. V najnovšom rebríčku sa pozrel na populárne jedlá pripomínajúce palacinky, a jednému z ich slovenských variantov udelil popredné miesto.

Rebríčku s názvom Top 85 Pancakes in the World dominujú francúzske Crêpes, ktoré opisujú ako „tenké palacinky zo pšeničnej múky s pôvodom vo francúzskom regióne Bretónsko“. Po tom, ako sa začiatkom 20. storočia rozšírilo používanie pšeničnej múky, sa rovnako po celom svete začali pripravovať aj francúzske crêpes. Dnes už ich nájdete v každom kúte zeme.

Druhé miesto obsadila rakúska špecialita kaiserschmarrn, ktorú TasteAtlas opisuje ako „nadýchanú, jemne karamelizovanú miešanú palacinku“. Jedlo, ktoré je údajne pomenované po cisárovi Františkovi Jozefovi I., sa tradične podáva so slivkovým lekvárom alebo jablkovým, hruškovým či brusnicovým kompótom.

Na tretej priečke rebríčka sa umiestnilo čínske raňajkové jedlo jianbing. Je to vyprážaná slaná palacinka, často vyrábaná z mungovej, fazuľovej alebo pšeničnej múky. Podáva sa spolu s vajcami, omáčkou, jarnou cibuľkou, kyslými uhorkami či reďkovkami.

15. miesto patrí Slovensku

Spomedzi 85 najlepšie hodnotených palacinkových jedál na svete sa skvelé 15. miesto ušlo slovenskej špecialite. Sú ňou lokše, ktoré TasteAtlas opisuje ako „tenké, chrumkavé zemiakové placky,“ ktoré sa tradične podávajú na Vianoce alebo počas pôstu.

Porota ďalej približuje, že lokše sa najčastejšie plnia kyslou kapustou alebo mletým mäsom, no ich regionálne obmeny sa podávajú aj na sladko – napríklad s ovocným kompótom a posypané makom, práškovým cukrom a poliate maslom.

Slováci tak v rebríčku predbehli poľské zemiakové placky, ktoré obsadili 18. miesto, aj české bramboráky, ktoré sa umiestnili na 21. mieste.

Tradičné zemiakové lokše zo zemiakov a hladkej múky

Zdroj: Info.sk, DP, tasteatlas.com, YouTube.com/Moja Kuchyňa
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

Karol Duchoň by dnes slávil 75. narodeniny

DNES - 6:54Zaujímavosti

Slovenská verejnosť si tento rok na Veľkú noc pripomína polokrúhle jubileum od narodenia významnej osobnosti populárnej hudby.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

VČERA - 20:04Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

VČERA - 8:06Zaujímavosti

Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

21:36 19.04.2025Zaujímavosti

Manipulácia s dáždnikom dostala mladú ženu do problémov.