• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Vozidlo vám budú môcť vypnúť na diaľku. Česi vyvíjajú nový bič na vodičov

  • 18:57 21.02.2024
  • Praha
Vozidlo vám budú môcť vypnúť na diaľku. Česi vyvíjajú nový bič na vodičov

Polícia bude môcť v budúcnosti využiť bezdrôtovú technológiu, pomocou ktorej „vypne“ vozidlo unikajúceho vodiča na diaľku.

Českí vedci zastrešení pod pražskou vysokou školou ČVUT a VUT už tretí rok pracujú na vývoji systému ELORYKS. Projekt, ktorý financuje české ministerstvo vnútra, má za cieľ vytvoriť modernú bezdrôtovú technológiu, pomocou ktorej bude možné na diaľku „vypnúť“ vozidlo vodiča unikajúceho pred políciou.

Ako informujú Novinky.cz, systém sa má v budúcnosti používať v mimoriadnych a krízových situáciách, vďaka čomu nebude potrebné používať invazívne donucovacie prostriedky a zníži sa pravdepodobnosť ohrozenia ostatných účastníkov cestnej premávky.

Systém má dosah až 300 metrov a umožňuje elektronicky obmedziť alebo celkom zastaviť unikajúce vozidlo. To začne spomaľovať aj v prípade, že vodič naďalej drží nohu na plynovom pedále. Zároveň sa spustia výstražné smerovky.

V budúcnosti sa mu nevyhnete

„V rámci Európy sme, pokiaľ vieme, jediní, kto sa týmto vývojom zaoberá,“ uviedol pre Novinky.cz Zdeněk Lokaj z laboratória CertiLab na Dopravnej fakulte ČVUT.

„Tou modernou technológiou, na ktorú sa my zameriavame, je bezdrôtová komunikácia medzi vozidlami známa napríklad pod skratkou V2x (z angl. výrazu Vehicle-to-X) alebo ako kooperatívne systémy. Tieto technológie už sa dnes dostávajú do komerčne vyrobených vozidiel,“ priblížil Lokaj.

Systém V2x sa v súčasnosti nachádza napríklad v nových elektrických modeloch automobilky Volkswagen a modeloch poslednej generácie VW Golf. V budúcnosti sa počíta s jeho zavádzaním do všetkých autonómnych vozidiel.

Systém štandardne slúži na komunikáciu s ostatnými vozidlami s podobnou výbavou v okolí a so „smart“ dopravnou infraštruktúrou, ktorá vodiča upozorní na kolónu, práce na ceste či približujúcu sa sanitku.

„A nám umožňuje bezpečným a autorizovaným spôsobom vydať povel prenasledovanému vozidlu, aby sa zastavilo,“ dodal Lokaj.

Funkcia a využitie

V prípade, že si to mimoriadna situácia vyžiada, polícia bude môcť stlačením tlačidla na tablete obmedziť prívod paliva do motora prenasledovaného vozidla, v prípade elektromobilov obmedzí prívod energie z batérie.

Okrem prenasledovania nebezpečných a ozbrojených páchateľov ho polícia môže v budúcnosti využiť aj pri krádeži vozidla, obmedzení pohybu okolo chránených budov alebo pri plánovaných policajných akciách proti nebezpečným zločincom.

„Tí sú nielen schopní použiť to samotné vozidlo ako zbraň, ale ešte sú aj ozbrojení,“ podotkol zakladateľ a bývalý šéf oddelenia pre vedu, výskum a inovácie Policajného prezídia ČR Vladimír Táborský. „Ten moment prekvapenia zásahu polície je rozhodujúci. Aj keď sa páchateľ bude približovať k vozidlu, ktoré stojí, tak ho nenaštartuje,“ dodal s tým, že pre políciu to predstavuje obrovský prínos.

Po zdokonalení technickej stránky inovácie bude potrebné vyriešiť aj právne a bezpečnostné hľadisko, prípadne zladiť legislatívu v rámci celej EÚ, ktorá by spresňovala, za akých okolností sa môže systém použiť a ako zamedziť jeho zneužitiu.

Podľa Lokaja sa systém tak či tak bude implementovať do nových vozidiel, „a to z toho dôvodu, že keď [automobilky] budú mať vo vozidle akúkoľvek autonómnu funkciu, tak musia mať možnosť ho na diaľku deaktivovať, napríklad pri indispozícii vodiča, ktorý nebude schopný prevziať od robota šoférovanie,“ dodal vedec.

Zdroj: Info.sk, novinky.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hasenie požiaru v Ludrovskej doline nateraz ukončili, ďalší postup určia

Hasenie požiaru v Ludrovskej doline nateraz ukončili, ďalší postup určia

VČERA - 20:27Zahraničné

Hasiči v sobotu večer ukončili hasenie požiaru v Ludrovskej doline na severnej strane Nízkych Tatier.

Medveď napadol a pohrýzol muža v národnom parku Plitvické jazerá

Medveď napadol a pohrýzol muža v národnom parku Plitvické jazerá

VČERA - 19:58Zahraničné

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky.

Turecký prezident Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

Turecký prezident Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

VČERA - 19:37Zahraničné

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti "narastajúcej hrozbe rozpínavosti" Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Tisíce ľudí protestovali proti Macronovmu výberu premiéra

Tisíce ľudí protestovali proti Macronovmu výberu premiéra

VČERA - 18:36Zahraničné

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra.

DB hlási rozsiahle narušenie železničnej dopravy

DB hlási rozsiahle narušenie železničnej dopravy

VČERA - 17:25Zahraničné

K rozsiahlemu narušeniu železničnej dopravy došlo v sobotu v strednej časti Nemecka.