Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti
Častá konzumácia tohto typu jedál zvyšuje riziko zubných kazov, upozorňuje dentálna hygienička.
Sladkosti sa oddávna démonizujú ako jedlo, z ktorého sa nielen priberá, ale zároveň najviac prispievajú k tvorbe zubných kazov. Dôležitosť tohto faktu však minimalizuje tvrdenie chicagskej dentálnej hygieničky Whitney DiFoggiovej, podľa ktorej existuje kategória jedál, ktoré sú pre zdravie zubov ešte ničivejšie ako čokoláda a cukríky.
Vinník, ktorého ste nehľadali
Skvasiteľné sacharidy v bielom pečive škodia zubom viac ako sladkosti; Foto: megscapturedtreasures/Shutterstock.com
DiFoggiová pre portál New York Post uviedla, že zubom najviac škodia „lepkavé a chlebové“ skvasiteľné sacharidy. Ide napríklad o biely chlieb, cestoviny, čipsy, cereálie alebo krekry.
„Skvasiteľné sacharidy sú škodlivé pre zuby kvôli tomu, že sa priamo pri žutí rozkladajú na cukry,“ vysvetlila DiFoggiová, ktorá tento typ sacharidov nazýva „ľstivé cukry“.
Vplyvom týchto sacharidov sa prostredie v ústach mení na kyslé. Ústa totiž vytvárajú nadmerné množstvo slín v snahe odstrániť jedlo prilepené na zuboch, čo podľa hygieničky „zvyšuje riziko hnitia zubov“.
„Všetci vieme, že sladkosti sú cukor, však? Zabúdame však na to, že aj v chlebe je cukor,“ pripomína DiFoggiová.
Jedzte ich vždy naraz
Azda jedinou sladkosťou, ktorá zuby neničí, je tmavá čokoláda. Podobne ako ďalšie potraviny, ktoré sú tvrdšie, a teda sa príliš nelepia na zuby, aj tmavá čokoláda sa dá ľahko vypláchnuť.
Ak však podľahnete sladkému pokušeniu alebo slanej odmene v podobe čipsov, DiFoggiová odporúča zjesť všetky sladkosti naraz. Ich postupné jedenie počas dňa je podľa hygieničky „úplnou katastrofou pre zuby“, keďže neustále zvyšuje kyslé prostredie v ústach.
„Ak chcete jesť tieto jedlá, pokojne ich zjedzte. Spravte to však naraz, aby sliny dostali dostatok priestoru na neutralizovanie kyslého pH v ústach,“ radí odborníčka.
Pozor na poradie
Ak chcete zubom pomôcť, zamerajte sa aj na poradie jednotlivých chodov. Neutralizujúce jedlá, ako je ovocie, zelenina a mliečne výrobky, by ste vždy mali jesť na koniec.
„Ak napríklad jete syr s krekrami, syr by mal byť zakaždým posledná vec, ktorú požujete, aby mohol neutralizovať kyslé pH v ústach z krekrov, vyvolávajúcich zubné kazy,“ uviedla DiFoggiová, ktorá sama obľubuje prospešný čedar.
Neutralizujúce účinky syra dokáže po jedle nahradiť výplach čistou vodou alebo žuvačka s obsahom xylitolu. Výplach alebo žuvačku by sme mali použiť po každom jedle – aj po tom zdravom. Ideálne je však zuby vyčistiť zubnou kefkou a medzizubnou niťou.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.