Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

Častá konzumácia tohto typu jedál zvyšuje riziko zubných kazov, upozorňuje dentálna hygienička.
Sladkosti sa oddávna démonizujú ako jedlo, z ktorého sa nielen priberá, ale zároveň najviac prispievajú k tvorbe zubných kazov. Dôležitosť tohto faktu však minimalizuje tvrdenie chicagskej dentálnej hygieničky Whitney DiFoggiovej, podľa ktorej existuje kategória jedál, ktoré sú pre zdravie zubov ešte ničivejšie ako čokoláda a cukríky.
Vinník, ktorého ste nehľadali
Skvasiteľné sacharidy v bielom pečive škodia zubom viac ako sladkosti; Foto: megscapturedtreasures/Shutterstock.com
DiFoggiová pre portál New York Post uviedla, že zubom najviac škodia „lepkavé a chlebové“ skvasiteľné sacharidy. Ide napríklad o biely chlieb, cestoviny, čipsy, cereálie alebo krekry.
„Skvasiteľné sacharidy sú škodlivé pre zuby kvôli tomu, že sa priamo pri žutí rozkladajú na cukry,“ vysvetlila DiFoggiová, ktorá tento typ sacharidov nazýva „ľstivé cukry“.
Vplyvom týchto sacharidov sa prostredie v ústach mení na kyslé. Ústa totiž vytvárajú nadmerné množstvo slín v snahe odstrániť jedlo prilepené na zuboch, čo podľa hygieničky „zvyšuje riziko hnitia zubov“.
„Všetci vieme, že sladkosti sú cukor, však? Zabúdame však na to, že aj v chlebe je cukor,“ pripomína DiFoggiová.
Jedzte ich vždy naraz
Azda jedinou sladkosťou, ktorá zuby neničí, je tmavá čokoláda. Podobne ako ďalšie potraviny, ktoré sú tvrdšie, a teda sa príliš nelepia na zuby, aj tmavá čokoláda sa dá ľahko vypláchnuť.
Ak však podľahnete sladkému pokušeniu alebo slanej odmene v podobe čipsov, DiFoggiová odporúča zjesť všetky sladkosti naraz. Ich postupné jedenie počas dňa je podľa hygieničky „úplnou katastrofou pre zuby“, keďže neustále zvyšuje kyslé prostredie v ústach.
„Ak chcete jesť tieto jedlá, pokojne ich zjedzte. Spravte to však naraz, aby sliny dostali dostatok priestoru na neutralizovanie kyslého pH v ústach,“ radí odborníčka.
Pozor na poradie
Ak chcete zubom pomôcť, zamerajte sa aj na poradie jednotlivých chodov. Neutralizujúce jedlá, ako je ovocie, zelenina a mliečne výrobky, by ste vždy mali jesť na koniec.
„Ak napríklad jete syr s krekrami, syr by mal byť zakaždým posledná vec, ktorú požujete, aby mohol neutralizovať kyslé pH v ústach z krekrov, vyvolávajúcich zubné kazy,“ uviedla DiFoggiová, ktorá sama obľubuje prospešný čedar.
Neutralizujúce účinky syra dokáže po jedle nahradiť výplach čistou vodou alebo žuvačka s obsahom xylitolu. Výplach alebo žuvačku by sme mali použiť po každom jedle – aj po tom zdravom. Ideálne je však zuby vyčistiť zubnou kefkou a medzizubnou niťou.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!
Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor
Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.