Neurológ: Nikdy nepite kávu s mliekom! Takéto to má následky na črevá a mozog
Káva sa obvykle považuje za celkom zdravý nápoj. Zvrat nastáva, ak ju pijete spolu s ochucovadlom.
O pozitívnych účinkoch kávy na zdravie svedčia mnohé výskumy. Nejeden napríklad naznačuje, že jej pravidelné pitie pomáha redukovať riziko ochorení srdca, cukrovky a Parkinsonovej choroby.
Takéto štúdie však berú na ohľad pitie kávy ako samostatného nápoja – teda bez akýchkoľvek ochucovadiel vrátane mlieka. Neurológ Robert Love totiž vo videu zverejnenom na sociálnej sieti TikTok poznamenáva, že pridávanie takýchto prísad do kávy môže mať na svedomí znehodnotenie jej pozitívnych účinkov.
„Nikdy si do kávy nepridávajte mliečne výrobky,“ radí Love vo videu. „Ak chcete z kávy vyťažiť maximum, nikdy do nej nepridávajte mlieko.“
Hlavným dôvodom, prečo je káva taká prospešná pre zdravie, je jej vysoký obsah polyfenolov. V prípade, že do nej pridáte mlieko či smotanu, ich bielkoviny sa naviažu na polyfenoly a znížia tak množstvo, ktoré sa vstrebe do krvného obehu.
„Po pridaní mlieka, či už ide o obyčajné kravské mlieko alebo smotanu, do kávy, tým naviažete ich molekuly na polyfenoly a znížite schopnosť tela vstrebať zdravé polyfenoly a vyťažiť ich pozitívne účinky,“ dodáva Love.
@robertwblove NEVER Add Dairy To Coffee. #coffee #dairy #milk #mctoil #mct #coconutmilk #polyphenols #antioxidants #blueberries #memory #alzheimers #healthandwellness #nutrition #robertlove #robertwblove ♬ original sound - Robert Love
Hlavná rola polyfenolov
Káva je jedným z celosvetovo najbohatších nápojov z hľadiska obsahu polyfenolov. Na 100 mililitrov totiž obsahuje asi 214 miligramov polyfenolov.
Čo však tieto látky vôbec sú a aká je ich úloha v tele?
Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, ktorých hlavnou úlohou v organizme je podporovať trávenie a zdravie mozgu a chrániť telo pred srdcovými ochoreniami, cukrovkou a niektorými druhmi rakoviny.
Okrem kávových zŕn sa polyfenoly prirodzene nachádzajú aj v ďalších tmavo sfarbených potravinách, ako je červené víno, horká čokoláda, čaj či lesné plody.
Polyfenoly v tele zabraňujú rozkladu škrobu na jednoduché cukry, vďaka čomu znižujú pravdepodobnosť stúpania hladiny cukru v krvi po jedle. Táto ich funkcia slúži aj ako bariéra pred vznikom cukrovky.
Polyfenoly majú aj antioxidačné účinky, ktoré znižujú mieru zápalu v tele, čím ho zároveň chránia pred srdcovými ochoreniami. Podľa niektorých výskumov tiež zabraňujú nadmernému zrážaniu krvi, a tak chránia pred tvorbou zrazenín.
Ich protizápalové a antioxidačné účinky polyfenolom navyše prepožičiavajú schopnosť brániť telo pred niekoľkými druhmi rakoviny, ako je rakovina prsníka a prostaty.
Tekvica je zdrojom množstva prospešných látok a vitamínov
Zdravé a prospešné sú aj tekvicové semienka.
Optimálny tep závisí od veku. Viete, aké číslo je ideálne pre vás?
Zdravý srdcový tep sa v priebehu starnutia mení. Zistite, aký je ten váš.
Kardiochirurg upozorňuje: Toto sú tri varovné signály, že máte slabé srdce
Lekár odhalil tri varovné signály, ktoré môžu naznačovať, že je vaše srdce oslabené.
Toto sa stane, keď budete každý deň jesť potraviny z plechoviek
Pravidelná konzumácia jedál z plechovky môže mať vážne dôsledky na vaše zdravie.
Ako jesť kivi: Mnohí ľudia vynechávajú najlepšiu časť ovocia
Lekár vysvetlil, o čo pri konzumácii kivi prichádzame.