Známy vitamín zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice, pridáva sa do viacerých potravín
Vitamín, ktorý mnohí ľudia užívajú aj vďaka jeho schopnosti znižovať cholesterol, môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych problémov.
Štúdia zistila, že vitamín, ktorý mnohí užívajú na zníženie hladiny cholesterolu, môže mať paradoxne negatívny vedľajší účinok na kardiovaskulárne zdravie. Niacín, známy aj ako vitamín B3, je nevyhnutný pre rôzne telesné funkcie. Vedci z Clevelandskej kliniky však zistili, že nadbytok niacínu zvyšuje hladiny vedľajšieho produktu nazývaného 4PY.
Vyššie hladiny 4PY v krvnom obehu boli v rozsiahlych klinických štúdiách spojené so srdcovým infarktom, mŕtvicou a inými nepriaznivými kardiovaskulárnymi následkami. Vedci tiež preukázali, že priamo vyvoláva zápal ciev. Štúdia publikovaná v časopise Nature Medicine zistila, že každý štvrtý subjekt v skupine pacientov mal vysokú hladinu 4PY, čo naznačuje, že prijímajú príliš veľa niacínu.
Vitamín B3 sa pridáva do mnohých obilných produktov
Vitamín B3 sa však naďalej pridáva do obilných produktov, aby sa predišlo chorobám súvisiacim s nedostatkom výživy. Podľa autorov štúdie by vzhľadom na tieto zistenia mohla byť opodstatnená diskusia o tom, či by sa v tejto praktike nemalo prestať.
Na trhu je aj množstvo voľnopredajných výživových doplnkov s obsahom niacínu, ktoré sľubujú, že pôsobia proti starnutiu, znižujú hladiny tukov v krvi, zlepšujú zdravie pokožky a funkciu mozgu.
Niacín sa užíva aj na zvýšenie HDL alebo "dobrého" cholesterolu, ktorý pomáha odstraňovať LDL cholesterol z krvného obehu. Je však menej účinný ako iné lieky na zníženie cholesterolu.
Paradox účinku niacínu
Vedúci výskumu Stanley Hazen uviedol: "Účinky niacínu boli vždy trochu paradoxné. Napriek tomu, že niacín znižuje hladinu cholesterolu, klinický prínos bol vždy menší, ako sa predpokladalo na základe stupňa zníženia LDL. To viedlo k myšlienke, že nadbytok niacínu spôsobuje nejasné nežiaduce účinky, ktoré čiastočne neutralizujú prínosy zníženia LDL. Veríme, že naše zistenia pomáhajú vysvetliť tento paradox."
Väčšina ľudí získava dostatok niacínu z každodennej stravy, pričom medzi jeho zdroje patrí mäso, ryby, vajcia a pšeničná múka. Existujú dve formy niacínu: kyselina nikotínová a nikotínamid. Užívanie vysokých dávok doplnkov s kyselinou nikotínovou môže spôsobiť začervenanie pokožky. Dlhodobé užívanie vysokých dávok by mohlo viesť k poškodeniu pečene. Lekári preto odporúčajú obmedziť dávky na 17 mg kyseliny nikotínovej alebo 500 mg nikotínamidu denne.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.